loader
Foto

Muzică populară pentru toate gusturile şi... generaţiile!

„Dedicaţii la Tvr Internaţional” le-a adus în platou pe cunoscutele interprete Ştefania Rareş, Marioara Man Gheorghe şi Gheorghiţa Nicolae.

 

Adriana Trandafir
DEDICAŢII LA TVR INTERNAŢIONAL

UPDATE: „Dedicații la TVR Internațional” din 28 noiembrie este disponibilă pe TVR+.

Ediţia a șaptea a emisiunii noastre se doreşte o avanpremieră la două sărbători importante ale românilor, oriunde s-ar afla ei. Cronologic, prima - 30 noiembrie - este Ziua Românilor de Pretutindeni, de Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, iar a doua - 1 Decembrie - Ziua Naţională a României.

Nu a fost simplu să alcătuim un sumar al emisiunii pe măsura importanţei celor două zile, dar acum, după alegere, ni se pare cu atât mai frumos şi abia aşteptăm să vi-l împărtăşim. În arhiva de aur a Televiziunii Române, ne-am oprit la o culegere de muzică populară şi lăutărească, aşa cum le place românilor la ceas sărbătoresc, un potpuriu dintr-o înregistrare TVR din iarna anului 1976, cu Irina Loghin, Doina Badea şi Ileana Sărăroiu respectiv Dumitru Dona Siminică, Fărâmiţă Lambru şi Gică Petrescu.

Invitatele emisiunii de joi, 28 noiembrie, sunt Ştefania Rareş, Marioara Man Gheorghe şi Gheorghiţa Nicolae, aşadar un trio de cântăreţe de muzică populară pentru toate gusturile şi... generaţiile!

O MELODIE PENTRU ROMÂNIA. Într-o asemenea ediţie sărbătorească, echipa emisiunii a decis că cea mai potrivită piesă muzicală care a reprezentat România în lume este un fragment din capodopera compozitorului etalon, George Enescu, „Rapsodia Română nr. 1”. Punerea în scenă aparţine orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta marelui dirijor Sergiu Celibidache, de altfel o înregistrare celebră a Televiziunii Române, la Ateneul Român, în anul 1978.

Cele două Rapsodii Române au fost scrise de compozitor la Paris, la începutul secolului, pe când număra doar 21 de ani. Pentru prima dintre ele, acesta a stilizat temele câtorva melodii populare munteneşti urbane, cântate atunci de lăutari în vogă precum Cristache Ciolac ori familia de lăutari şi muzicieni Dinicu. Cu un caracter sărbătoresc, vesel, temele preluate de compozitor sunt „Am un leu (şi vreau să-l beu)”, „Hora lui Dobrică”, „Mugur, mugurel”, „Hora de la moară” şi „Ciocârlia”.

***

Emisiunea „Dedicaţii la Tvr Internaţional” poate fi urmărită în fiecare joi, de la ora 21:10, pe TVRi şi online, live şi înregistrat, pe TVR+.

11:00 Antidot la uitare

* Iosif Sava

Realizator Irina Ifrimache

11:20 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri