loader
Foto

Mozaic cultural, la “Corespondent TVRi”

Joi, 19 noiembrie, de la ora 22.00, la TVR Internaţional ați descoperit ce proiecte derulează românii din diverse colţuri ale lumii, alături de moderatoarea Corina Dobre.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În ediţia de joi vorbim, în primul rând, despre banii pe care îi trimit românii din afară în ţară. Conform ultimelor estimări, bazate pe analizele făcute de experţii  Băncii Naţionale, românii din străinătate trimit anual în ţară în jur de 4 miliarde de euro, de două ori mai mult de cât valoarea investiţiilor străine directe. În acest context,  interesul oamenilor pentru serviciile de transfer de bani este firesc , iar despre principalele oferte ale companiilor din acest domeniu, cu avantajele şi dezavantajele fiecăreia, vorbim Titus Căpîlnean, country manager pentru România al unui serviciu internaţional de transfer de bani online.

(w500) Titus Căp

Apoi ne oprim asupra serii speciale de poezie și muzică - Ioana Crăciunescu și prietenii săi, care s-a desfăşurat vineri, 13 noiembrie, în Sala George Constantin a Teatrului Nottara din Bucureşti. Organizator a fost Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Alături de sărbătorita Ioana Crăciunescu, au susţinut recitaluri publice de poezie Ion Mureșan, Ioan Es. Pop şi Eugen Suciu. Muzicienii invitaţi să rezoneze cu poezia şi biografia Ioanei Crăciunescu  au fost Mircea Tiberian (pian), Nadia Trohin (voce), Ion Bogdan Ștefănescu (flaut) şi Mircea Florian (drâmbă).

(w500) Ioana Cră

Actriţă de teatru, cinema, poetă, mai nou restauratoare de monumente şi de amintiri legate de locurile în care s-a născut şi pe care le-a părăsit în urmă cu 25 de ani, numai pentru a le redescoperi şi aprecia dintr-o altă perspectivă, Ioana Crăciunescu ne vorbeşte despre cei 50 de ani de carieră artistică şi despre viaţa ei între două culturi: română şi franceză.

(w500) Maria Ianc

Mai departe, aflăm noutăţi despre programele destinate românilor din Setubal, Portugalia, care, de 11 ani beneficiază de programe educaţionale, culturale şi sociale, de consultanţă juridică sau chiar psihologică şi învaţă cum să se integreze în societatea din ţara lor adoptivă, fără a-şi pierde valorile tradiţionale şi identitatea. Acest sprijin este oferit de una dintre cele mai longevive organizaţii româneşti din Portugalia, Asociaţia Frăţia, înfiinţată de Maria Iancu, pe care am invitat-o să ne spună povestea acestei asociaţii.

(w500) Massimo Li

Pe urma ne mutăm în Italia. În semn de apreciere pentru contribuția deosebită la dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie dintre România și Republica Italiană, pentru sprijinul acordat persoanelor suferinde din țara noastră, în special copiilor cu afecțiuni grave, Președintele României, Klaus Iohannis, a conferit, cu puţin timp în urmă, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, unui medic italian din Roma, care declara că are suflet de român şi chiar vorbeşte foarte bine româneşte. Este vorba despre doctorul Massimo Liberatori, medic la Spitalul Universitar ”Agostino Gemelli” din Roma.

(w500) Ivo Gheorg

Vorbim în continuare tot cu un medic, aflat mai aproape de România din punct de vedere geografic şi cel puţin la fel de apropiat din punct de vedere afectiv de cultura, de istoria şi de tradiţiile româneşti pe care le promovează cu destul de multe eforturi, de 17 ani. Stăm de vorbă cu doctor Ivo Gheorghiev, care conduce singura asociaţie a românilor din Bulgaria, în cadrul căreia luptă pentru drepturile fireşti ale etnicilor români din Timocul bulgăresc.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

4:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)

5:00 Antidot la uitare (R)

*Edmond Deda

Realizator Irina Ifrimache

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri