loader
Foto

Galerie foto

Monica Erenel: „România înseamnă ACASĂ”

Interviu realizat în cadrul campaniei TVRi „Cu România în suflet”.

 

Monica Erenel s-a născut în București, dar de mai bine de 20 de ani trăiește în Izmir. Este unul dintre puținii ghizi autorizați de limba română din Turcia și spune, mereu, cu mândrie, că este româncă!

După ce a terminat liceul a urmat o școală sanitară postliceală, lucrând mai mult timp la Spitalul de Urgență Floreasca. Dar în 1999 l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soț. S-au căsătorit în scurt timp și au ales să trăiască pe malul mării, la Izmir, în Turcia.

La început a fost greu, a fost un drum lung pe care l-am clădit pas cu pas, cu perseverență ajutată de catre familia mea. În Turcia am urmat cursurile Universitatii Ege, Facultatea de Limbi Turcice, după care m-am specializat în traduceri juridice şi economice. În prezent sunt traducător autorizat pentru perechea de limbi română-turcă atât în Turcia cât şi în România. De câțiva ani am devenit şi ghid de turism local autorizat pe limba română în Turcia. Organizez tururi culturale în Istanbul și trebuie să menționez că sunt printre putinii ghizi autorizați de limba română în Turcia.”

(w500) elena cu s

Adaparea într-o cultură nouă, însușirea unei limbi străine și mai ales adaptarea la o nouă mentalitate nu au fost deloc simple, la început, după cum ne-a mărturisit Monica Erenel.

Adaptarea a fost destul de anevoioasă, mai ales că eu sunt legată de România și nu am vrut niciun moment să-mi pierd identitatea. Mai ales că şi soțul meu este un fan al României! Turcii sunt ospitalieri, dar foarte curioşi şi mă întrebau mereu de unde sunt. Și când le spuneam că sunt din România unii dintre ei erau destul de uimiți pentru că nici nu auziseră de țara noastră! Acum, de câțiva ani, datorită proiectelor internaționale cu schimburi de studenți, de angajați, de tineri, dar și datorită unor acțiuni de voluntariat numărul străinilor a crescut, iar localnicii s-au obișnuit cu ei.”

(w500) elena izmi

În Izmir există și o comunitate de români, lucrur ce o ajută pe Monica să nu piardă legătura cu limba română.

Comunitatea românilor din Izmir este mică, ne cunoaştem între noi, mai ales prin prisma meseriei. Încerc să-i ajut cât pot pe cei care au nevoie şi trebuie să mărturisesc că imi iese de fiecare data, pentru că îmi place ceea ce fac. Și ca să nu ne uităm limba, vorbesc cu conaționalii mei numai în limba română şi le spun tuturor: învățați copiii să vorbească româneşte, căci mai târziu vă vor mulțumi! Apoi, în calitate de traducător am participat la multe manisfestări în cadrul unor proiecte bilaterale Turcia-România. Apoi mai sunt tururile culturale în Istanbul pe care le ghidez cu drag și cu diferite explicații, tot în limba română.

(w500) elena

Le povestește tuturor, cu mare drag, despre România, despre istoria, cultura și tradițiile românești. Mulți dintre turcii care au reușit să viziteze România datorită promovării făcute de Monica Erenel au ales să stabilească în țara noastră.

„Într-un fel noi cei din diaspora suntem ambasadori fără portofoliu ai Romaniei. În primul rând prin ceea ce suntem și prin ceea ce facem. Dacă sunt aici, acum, la acest nivel, sunt în primul rând datorită educației pe care am primit-o în țară și cred că noi românii plecați în lumea largă avem datoria să răsplătim țara prin crearea unei imagini frumoase despre România. Peste tot sunt buruieni, dar ele nu trebuie să acopere frumusețea și imaginea bună a unei țări.

Administrează o pagină prin care promovează România în Turcia. Organizează, cu bucurie tururi culturale  pentru turiștii români care ajung în Istanbul, dar România este mereu în sufletul ei, după cum ne-a mărturisit, în încheiere, Monica Erenel.

Pentru mine România înseamnă ACASĂ...  Înseamnă locul unde m-am născut şi pe care nu-l trăda niciodată! Doar așa mă reprezint pe mine ca om şi ca român mândru din România.”

(w500) elena ghid

***

Interviu realizat de Aura Dobre – producător TVR Internațional.

 

11:00 Viaţa satului

Moderator Gabriel Gherghescu

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

13:00 Tezaur folcloric

*Tezaur folcloric de Florii

Ediţie realizată în judeţul Dolj (I)

Participă: Liviu Olteanu, Floarea Calotă, Anuţa Arghiroi, Florin Ştefan, Grupul vocal tradiţional din Greceşti

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

 

#tvri