loader
Foto

Galerie foto

Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”

Marți, 25 iunie, pe TVRi, de la ora 19:00, în direct, la "Un doctor pentru dumneavoastră", despre rolul modelelor în educație, cercetare şi inovare în medicină, și importanța implantului cohlear cu efect extraordinar, dovedit ştiinţific, asupra calităţii vieţii şi economiei unei naţiuni.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dvs.!

* Monahul-medic Luca Bîlteanu a ales România: „Bolnavul e cel mai mare profesor al meu, iar boala este lecţia supremă”
.
(w882)Invitat: conf. dr. Luca Bîlteanu, medic specialist radioterapie, cercetător Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologii, cercetător asociat Facultatea de Medicină, UMF „Carol Davila”, ieromonah cu rang de protosinghel, Mănăstirea Crasna, jud. Prahova

Viitorul unei naţiuni ţine de educaţie, iar Kant spunea despre aceasta că e „izvorul din care iese Binele în lume”. Părinţii şi cadrele didactice implicate în procesul educaţional, cresc de fapt „copiii lui Dumnezeu”, lăsați în grija noastră, a tuturor. Sunt extrem de importante modelele, cum trăim şi ce facem în jurul lor. Invitatul nostru culege lecţiile vieții între mănăstire și bolnavii de cancer de la Institutul Oncologic „prof. Alex. Trestioreanu” din București, lucrând, de asemenea, cu dedicare, în cercetarea şi inovarea în medicină. Înainte de studiile medicale, le-a desăvârșit pe cele de fizică în Franța, unde a urmat apoi cele de teologie, drept canonic și matematică. A simţit să vină Acasă: „Aici îmi găsesc împlinirea sufletească, doar în România toate vocațiile mi se pot împlini. ...poveștile de succes ale românilor din diaspora s-au realizat cu niște sacrificii pe care eu nu eram pregătit să le fac. De la Paris m-am întors depresiv.” Conflictele şi problemele existenţiale din prezent alungă pacea multora, iar teama poate duce la boli grave și dezechilibru psihic. În Ioan 16:33, Iisus zice: În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea.”

* Prezent şi viitor în hipoacuzie şi implant cohlear

Invitat: din Franţa, dr. Eugen Ionescu, specializare ORL, coordonator Otoneurologie, Serviciul Audiologie şi Otoneurologie, Centru de Referinţă pentru Afecţiuni Vestibulare Rare din Lyon, preşedinte al Asociaţiei medicilor de origine română în Franţa
.
(w882)Fără o aparatură adecvată, surditatea (hipoacuzia) la nou născut este greu de diagnosticat. În lipsa auzului, copiii sunt privaţi de zgomotele din jur, inclusiv de vocea mamei, ceea ce îi impiedică să înveţe iniţial să gângurească şi apoi, progresiv, să vorbească. În general, părinții observă lipsa vorbirii în jurul vârstei de un an. În absenţa dezvoltării limbajului, integrarea socială a copilului poate fi dificilă, ceea ce afectează viaţa întregii familii. De aceea, testarea sistematică a auzului e singura metodă prin care se poate depista hipoacuzia, încă din maternitate, preferabil în prima lună de viață. Vorbim despre diagnosticul hipoacuziei la copilul mic, patologia vorbirii, declinul cognitiv şi demenţa în relaţie cu hipoacuzia la adulţi, şi despre importanţa implantului cohlear care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate, cu efect extraordinar, dovedit ştiinţific, asupra calităţii vieţii şi economiei unei naţiuni.
.
(w882)(w882)***

.
Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc
.

La TVR Internaţional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!

Un doctor pentru dumneavoastră, de 16 ani împreună cu publicul TVRi

0:40 Vis sau realitate? (R)

*Best of

Regizor Iulia Stoian
Prezintă Sebastian Felix Ţopescu

Producător Mihai Răzuş

(Reluare)

1:10 Exclusiv în România

*Valea Doftanei-un loc cu suflet

Echipa Exclusiv in Romania ajunge pe Valea Doftanei, o zona spectaculoasa și plina de povești. Deși aproape de București, Valea Doftanei este mai puțin cunoscuta.

Cristian Tabara și Ilinca Ciobanu incep calatoria pe șoseaua prin impresionantele Chei ale Doftanei, trec pe langa Lacul Paltinul și se opresc in satele Teșila și Traisteni. In secolele XVII-XVIII, in aceste locuri s-au așezat romani din Depresiunea Brașovului și din zona Sibiului, plecați din cauza persecuțiilor autoritaților austro-ungare. La Exclusiv in Romania cunoaștem cațiva dintre urmașii lor dar și oameni care s-au mutat mai recent aici.
La Traisteni, locuiește singura femeie din Romania care face sculptura… cu drujba-‘chainsaw carving’. Soții Roxana Lucaci și Gabriel Cernat au venit in Valea Doftanei pentru ca aici traiesc viața pe care și-o doresc. Și daca povestim despre lemn și viața lui, mergem sa vizitam una dintre puținele paduri cvasi-virgine care mai exista astazi-Rezervația Glodeasa. Ajungem intr-o excursie cu bicicleta impreuna cu Raul Buzatu, un tanar ghid local. Pe traseul prin padurea seculara povestim despre biodiversitate, despre fauna și flora existente și cum putem avea grija ca aceste locuri sa nu dispara, mai ales ca majoritatea din Europa au fost distruse.
Cine vine in Valea Doftanei și vrea sa afle cum se pastreaza tradiția, trebuie sa ii vada dansand pe cei din Ansamblul Asociației Tinerilor din Valea Doftanei. Cum se imparte viața lor intre TikTok și folclor, cum iși imagineaza viitorul și ce li se pare ca este mai frumos in zona, afla de la ei Cristi Tabara. Și pentru ca unul dintre raspunsuri este cașcaveaua, produsul local cel mai cunoscut și apreciat, vedem și in ce rețete il putem folosi.
Urmatoarea oprire este la Teșila, la Muzeul Satesc Constantin Clinci. Fost maistru instructor și administrator la liceul din Teșila, Constantin Clinci este un pasionat colecționar. Fie ca sunt de la prieteni, vecini, targuri sau din familie, obiectele sale sunt pastrate cu mare dragoste pentru a fi aratate vizitatorilor. In camera-muzeu, nea Costica primește pe oricine este curios sa descopere istoria. Cand Cristi Tabara il intreaba care este cel mai drag lucru, marturisește ca ține la fotografia de nunta a parinților sai.
Tot in Teșila, o intalnim pe Loredana Clinci, tanara care țese povești pe Valea Doftanei. Sunt opt ani de cand a deschis un atelier unde face țesaturi, cusaturi și broderii cu multa bucurie și suflet. Spune ca este felul ei de a ramane legata de cei care nu mai sunt.
Prezentator Cristian Tabără

Jurnalist Ilinca Ciobanu

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

(redifuzare)

 
Mihaela Crăciun: „Tare frumoşi suntem şi avem obiceiuri străvechi extraordinare!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Exclusiv în România, pe Valea Doftanei

Exclusiv în România, pe Valea Doftanei

publicat: vineri, 27 septembrie 2024

Porniți pe şoseaua care şerpuieşte prin impresionantele Chei ale Doftanei, pe lângă Lacul Paltinul şi vă opriți în satele Teșila și Trăisteni. ...

Tehnologii terapeutice revoluţionare

Tehnologii terapeutice revoluţionare

publicat: joi, 26 septembrie 2024

În noiembrie 2018, prof. dr. Adrian Bot primea prestigiosul premiu Galien, echivalentul Premiului Nobel în Biotehnologie. A înfiinţat o companie ...

 

#tvri