loader
Foto

"Misterele Bucureştilor", sâmbătă, la TVR Internațional

Al treilea film din seria istorică "Mărgelatu", despre perioada premergătoare Revoluţiei de la 1848 din Ţările Române, aduce în atenția dumneavoastră mari actori precum Florin Piersic și Marga Barbu, sâmbătă, 12 iunie, ora 23.00, la TVRi.

 

Filmul românesc la TVRi

Acțiunea se mută într-un București plin de farmec oriental. Vrăjitoarea Strigoaica, mama hoților și cerșetorilor, conduce din umbră orașul. E cea mai tare ghicitoare.

În Bucureștiul din preajma Revoluției de la 1848, „Frăția”  intenționează să-l convingă pe domnitorul Gheorghe Bibescu să aprobe  reforme pentru îmbunătățirea situației materiale a populației. O grupare de boieri în frunte cu boierul Costache Șuțu încearcă să se folosească de acțiunile „Frăției” pentru a pune ei mâna pe conducerea Țării Românești.

În timpul în care cele două tabere fac planuri, orașul este condus din umbră de vrăjitoarea Strigoaia, mama hoților și cerșetorilor. Ea încasează taxe de protecție de la negustori, pune la cale omoruri și șantajuri și mituiește oamenii Agiei. Obștea plănuiește omorârea lui Mărgelatu, dar acesta află de plan de la Mârtac și scapă cu viață.

Tabăra boierului Șuțu plănuiește un atentat asupra domnitorului Gheorghe Bibescu, iar în acest scop solicită obștii calicilor să le pună la dispoziție un om, cel ales fiind Buză de Iepure. Mărgelatu află de atentat, îl comunică „Frăției” și reușește apoi să-l dejoace. El îi salvează astfel viața lui Buză de Iepure.

(w882) misterele

Dările mari cerute negustorilor determină o revoltă spontană în oraș, iar mai mulți oameni ai „Frăției”, dar și cerșetori, sunt arestați de Agie. Domnitorul dispune arestarea Strigoaiei. Aceasta fuge și-l eliberează pe Mărgelatu. Strigoaia cere eliberarea celor arestați.

Într-un act de vitejie, Buză de Iepure este ucis. Mărgelatu și Strigoaia, împreună cu alți revoluționari, sunt arestați. La final, Strigoaia își scoate masca și se arată a fi Agatha Slătineanu. Ea îi spune lui Mărgelatu că Buză de Iepure este fiul ei și al lui Gonfalone.

Doru Năstase, regizorul primelor două filme din seria Mărgelatu, și-a pus amprenta și asupra celui de-al treilea, însă el a murit cu câteva luni înainte de premiera care a avut loc pe 12 septembrie 1983.

* 1983 - ACIN - Premiul pentru coloana sonoră

***

România, 1983

Regia: Doru Năstase

Scenariul: Eugen Barbu, Nicolae Paul Mihail

Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Szobi Cseh, Teofil Vîlcu, Traian Stănescu

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

*Sport (montaj)

*Meteo (montaj)

20:55 Zi de zi

cu părintele Constantin Necula

Producător Victor Dochia

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri