loader
Foto

Mişcarea, mijloc de prevenţie a bolilor, la „Un doctor pentru dumneavoastră”

De luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, „Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii utile pentru un stil de viaţă sănătos. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!

 

Irninis Miricioiu
Lorena Mazăre
Ana Maria Ghiur
Sorin Sîrbov

Luni, 24 aprilie

Partea I - Terapii pentru dureri

Invitată: dr. Elena Copaciu, șeful Disciplinei ATI, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Universitatea de Medicină „Carol Davila”

Vom afla ce terapii specifice avem la îndemână pentru durere - terapii care vin în sprijinul pacienților cu dureri banale, până la terapii pentru pacientul oncologic.

Partea a II-a - Tiroidita, tratamente clasice și alternative

Invitat: dr. Rareş Simu, medic specialist alergologie şi imunologie

Vorbim despre tratamentele clasice și alternative care există pentru tratarea tiroiditei.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 25 aprilie

Partea I - Recuperarea în afecțiunile articulare

Invitată: dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și reabilitare medicală, Bio Ortoclinic

Modificarea presiunii atmosferice apare înainte de schimbarea vremii și poate duce la apariția durerilor articulare. Articulațiile sunt structuri închise, compacte, care au o presiune intra-articulară. Când e o diferență între presiunea din interiorul articulației și presiunea exterioară, iar presiunea din interior nu are timp să se adapteze celei exterioare, organismul percepe acest lucru ca un factor periculos și generează un stimul agresiv care se traduce în durere.

Persoanele expuse unui astfel de risc sunt cele care au un fond sensibil sau articulații îmbătrânite prematur ori cele care sufera de diverse afecțiuni. În concluzie, durerile articulare, senzaţii de disconfort şi de iritaţie pot apărea ca rezultat al îmbătrânirii, al unei infecţii sau al artritei reumatoide. Diagnosticul pus la timp permite efectuarea unor tratamente eficiente. Recuperarea medicală are ca scop refacerea amplitudinii articulare, eliminarea înțepenirii și a durerilor, recăpătarea forței musculare și creșterea rezistenței la efort.

Partea a II-a - Medicina viitorului

Invitat: dr. Radu Dop, Medic specialist în chirurgie laparoscopica (laparoscopie), medic la Spitalul clinic de urgenţă Floreasca

Prevenţia este medicina viitorului. Lucrurile evoluează cu o viteză incredibilă, tehnologia medicală a avansat foarte mult. Auzim termeni cum ar fi: nanomedicina, fotobiotica, ”gps molecular” împotriva cancerului. Va veni momentul în care omenirea va ști să trateze tot ce o dobora până acum. În România, ca și în restul Europei, este necesară dezvoltarea medicinei personalizate, o medicină de precizie, cu ajutorul căreia se pot trata afecțiuni pe care medicina bazată pe statistici nu reușește să le trateze cu o rată de succes semnificativă.

Tratamentele sunt specifice şi ţintite pe individ, în funcție de profilul genetic. Se apelează la domenii conexe medicinei - fizică sau psihologie - pentru diagnostic şi stabilirea tratamentului adaptat fiecărui pacient. Uneori, unica şansă la însănătoşire, este medicina biologică, cu obiectiv unic - identifică tulburările, dezechilibrele din sistemul uman de reglare, ajunge la originea lor şi le vindecă.

Performanţele sunt uluitoare. Medicina integrativă îşi propune să extindă potenţialul medicinei convenționale prin asocierea terapiilor complementare şi alternative cu eficienţă dovedită ştiinţific. Tratamentul holistic înseamnă să vindeci concomitent trupul și sufletul, prin toate mijloacele.

Moderator: Sorin Sîrbov

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 26 aprilie

Partea I - Tulburările de alimentaţie

Invitat: prof.dr. Mircea Diculescu, şef Clinica Gastroenterologie şi Hepatologie, IC Fundeni

Afecțiunile digestive și hepatice sunt responsabile pentru aproximativ 1 milion de decese în rândul populației de toate vârstele din Europa. Hrana joacă un rol important în viața noastră. O alimentație dezechilibrată poate cauza tulburări digestive. Sindromul de intestin iritabil, alături de boala de reflux gastroesofagian, infecția cu Helicobacter Pylori și sindromul de intestin permeabil sunt cele mai frecvente tulburări gastrointestinale. Constipaţia este o tulburare digestivă frecventă. Pentru intestinul iritabil există o serie de măsuri terapeutice, de la ce și cum mâncăm, la obiceiul de a merge la toaleta în fiecare dimineță.

Atenție la comportamentul legat de alimentație, care poate duce la modificări ale absorbției de alimente. Ce, când, cât mănânc? Balonarea este, de multe ori, provocată de un regim alimentar incorect. Uneori mâncăm mai sănătos, alteori poftim. Stresați - mâncăm mai greu sau alegem alimente care ne liniștesc când suntem triști. Mâncăm prea mult sau ne pierdem apetitul. Schimbarea obiceiurilor alimentare este un lucru firesc dar, lipsa unei alimentații echilibrate și a unui comportament alimentar sănătos, pe o perioadă lungă de timp, pot afecta sănătatea fizică și funcționarea psihosocială. Printre altele, prof. Diculescu recomandă lichidele, consumul de lactate și produse probiotice, evitarea băuturilor carbogazoase, a cofeinei, a alcoolului și a proteinelor grase.

Partea a II-a - Mişcarea, mijloc de prevenţie a bolilor

Invitată: dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, Şef de lucrări, Şef Departament de Recuperare

Mişcarea rămâne un medicament eficient în prevenţia afecţiunilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o oră de activitate fizică pe zi. Pentru bolnavi, mai ales pentru cardiaci, reprize scurte precum: mersul pe jos, grădinăritul sau înotul. În lume, se fac studii de cercetare pentru a urmări dezvoltarea metodelor de evaluare cantitativă a volumului de efort fizic de care o persoană are nevoie pentru a reduce riscul apariţiei sau dezvoltării bolilor. Cercetările arăta că, pacienţii care fac mişcare activă au un risc mai mic de boli.

Moderator Lorena Mazăre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 27 aprilie

Partea I - Adenomul de prostată

Invitat: dr. Bogdan Geavlete, medic primar urologie, director medical Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Bucureşti, doctor în ştiinţe medicale

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârsta de peste 60 de ani. Potrivit specialiştilor, aproximativ 70% dintre bărbaţi suferă de această afecţiune. Diagnosticul adenomului de prostată şi a posibilelor sale complicaţii se stabilesc de către medicul specialist urolog în urma examinării clinice şi investigaţiilor paraclinice.

Partea a II-a - Atenţie la insecte!

Invitat: dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecţioase, şef de lucrări UMF „Carol Davila”, director medical Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „prof. dr. V. Babeş”

Înţepăturile de insecte se manifestă local prin apariţia unor zone mai mult sau mai puţin dureroase. Aceste reacţii sunt normale şi au o durata variată, de la câteva ore, la câteva zile. Adesea se aplică doar tratament local, la domiciliu. Există însă numeroase condiţii, boli şi factori de risc care pot influenţa foarte mult modul în care organismul face faţă unei înţepături de insectă. Unele insecte, extrem de periculoase, sunt agenţi de transmitere a unor boli grave, uneori letale. Se recomandă alegerea măsurilor potrivite de evitare a contactului cu acestea, iar în cazul înţepăturilor prezentarea de urgenţă la camera de gardă pentru prevenirea simptomatologiilor specifice în alergii şi în bolile infecţioase.

Moderator: Ana Maria Ghiur

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

14:55 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă

15:00 România…în bucate

* Descriptio Moldaviae Best of

“Noi și vechi” la Gura Humorului.

Ne întâlnim în Bucovina în jurul unui ceaun cu băieții din Ansamblul “Vechi și Noi”, un proiect muzical de valorificare și promovare a instrumentelor muzicale vechi. Gătim câteva rețete locale într-o atmosferă autentică în timp ce ascultăm tilinca, fluierul și cavalul. Prezentator si realizator Raluca Chirilă Aftene

Producător Vasile Arhire

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Ediţie specială

În Vinerea Mare, 3 mai, de la ora 21.00, TVR Internaţional difuzează o ediţie specială a emisiunii " Terasa urbană" , în care artistul Kyrie ...

Pictorul Silviu Oravitzan, la „Biografii necesare”: Credinţa este răspunsul firesc al devenirii mele

Pictorul Silviu Oravitzan, profesor la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității de Vest din Timișoara, este invitatul artistei ...

 

#tvri