Mişcarea, mijloc de prevenţie a bolilor, la „Un doctor pentru dumneavoastră”
vineri, 21 aprilie 2017
De luni până joi, de la ora 18:30, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, „Un doctor pentru dumneavoastră” vine cu informaţii utile pentru un stil de viaţă sănătos. Vă suntem aproape, oriunde v-aţi afla!
Un doctor pentru dumneavoastra

Luni, 24 aprilie

Partea I - Terapii pentru dureri

Invitată: dr. Elena Copaciu, șeful Disciplinei ATI, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Universitatea de Medicină „Carol Davila”

Vom afla ce terapii specifice avem la îndemână pentru durere - terapii care vin în sprijinul pacienților cu dureri banale, până la terapii pentru pacientul oncologic.

Partea a II-a - Tiroidita, tratamente clasice și alternative

Invitat: dr. Rareş Simu, medic specialist alergologie şi imunologie

Vorbim despre tratamentele clasice și alternative care există pentru tratarea tiroiditei.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 25 aprilie

Partea I - Recuperarea în afecțiunile articulare

Invitată: dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și reabilitare medicală, Bio Ortoclinic

Modificarea presiunii atmosferice apare înainte de schimbarea vremii și poate duce la apariția durerilor articulare. Articulațiile sunt structuri închise, compacte, care au o presiune intra-articulară. Când e o diferență între presiunea din interiorul articulației și presiunea exterioară, iar presiunea din interior nu are timp să se adapteze celei exterioare, organismul percepe acest lucru ca un factor periculos și generează un stimul agresiv care se traduce în durere.

Persoanele expuse unui astfel de risc sunt cele care au un fond sensibil sau articulații îmbătrânite prematur ori cele care sufera de diverse afecțiuni. În concluzie, durerile articulare, senzaţii de disconfort şi de iritaţie pot apărea ca rezultat al îmbătrânirii, al unei infecţii sau al artritei reumatoide. Diagnosticul pus la timp permite efectuarea unor tratamente eficiente. Recuperarea medicală are ca scop refacerea amplitudinii articulare, eliminarea înțepenirii și a durerilor, recăpătarea forței musculare și creșterea rezistenței la efort.

Partea a II-a - Medicina viitorului

Invitat: dr. Radu Dop, Medic specialist în chirurgie laparoscopica (laparoscopie), medic la Spitalul clinic de urgenţă Floreasca

Prevenţia este medicina viitorului. Lucrurile evoluează cu o viteză incredibilă, tehnologia medicală a avansat foarte mult. Auzim termeni cum ar fi: nanomedicina, fotobiotica, ”gps molecular” împotriva cancerului. Va veni momentul în care omenirea va ști să trateze tot ce o dobora până acum. În România, ca și în restul Europei, este necesară dezvoltarea medicinei personalizate, o medicină de precizie, cu ajutorul căreia se pot trata afecțiuni pe care medicina bazată pe statistici nu reușește să le trateze cu o rată de succes semnificativă.

Tratamentele sunt specifice şi ţintite pe individ, în funcție de profilul genetic. Se apelează la domenii conexe medicinei - fizică sau psihologie - pentru diagnostic şi stabilirea tratamentului adaptat fiecărui pacient. Uneori, unica şansă la însănătoşire, este medicina biologică, cu obiectiv unic - identifică tulburările, dezechilibrele din sistemul uman de reglare, ajunge la originea lor şi le vindecă.

Performanţele sunt uluitoare. Medicina integrativă îşi propune să extindă potenţialul medicinei convenționale prin asocierea terapiilor complementare şi alternative cu eficienţă dovedită ştiinţific. Tratamentul holistic înseamnă să vindeci concomitent trupul și sufletul, prin toate mijloacele.

Moderator: Sorin Sîrbov

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 26 aprilie

Partea I - Tulburările de alimentaţie

Invitat: prof.dr. Mircea Diculescu, şef Clinica Gastroenterologie şi Hepatologie, IC Fundeni

Afecțiunile digestive și hepatice sunt responsabile pentru aproximativ 1 milion de decese în rândul populației de toate vârstele din Europa. Hrana joacă un rol important în viața noastră. O alimentație dezechilibrată poate cauza tulburări digestive. Sindromul de intestin iritabil, alături de boala de reflux gastroesofagian, infecția cu Helicobacter Pylori și sindromul de intestin permeabil sunt cele mai frecvente tulburări gastrointestinale. Constipaţia este o tulburare digestivă frecventă. Pentru intestinul iritabil există o serie de măsuri terapeutice, de la ce și cum mâncăm, la obiceiul de a merge la toaleta în fiecare dimineță.

Atenție la comportamentul legat de alimentație, care poate duce la modificări ale absorbției de alimente. Ce, când, cât mănânc? Balonarea este, de multe ori, provocată de un regim alimentar incorect. Uneori mâncăm mai sănătos, alteori poftim. Stresați - mâncăm mai greu sau alegem alimente care ne liniștesc când suntem triști. Mâncăm prea mult sau ne pierdem apetitul. Schimbarea obiceiurilor alimentare este un lucru firesc dar, lipsa unei alimentații echilibrate și a unui comportament alimentar sănătos, pe o perioadă lungă de timp, pot afecta sănătatea fizică și funcționarea psihosocială. Printre altele, prof. Diculescu recomandă lichidele, consumul de lactate și produse probiotice, evitarea băuturilor carbogazoase, a cofeinei, a alcoolului și a proteinelor grase.

Partea a II-a - Mişcarea, mijloc de prevenţie a bolilor

Invitată: dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, Şef de lucrări, Şef Departament de Recuperare

Mişcarea rămâne un medicament eficient în prevenţia afecţiunilor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o oră de activitate fizică pe zi. Pentru bolnavi, mai ales pentru cardiaci, reprize scurte precum: mersul pe jos, grădinăritul sau înotul. În lume, se fac studii de cercetare pentru a urmări dezvoltarea metodelor de evaluare cantitativă a volumului de efort fizic de care o persoană are nevoie pentru a reduce riscul apariţiei sau dezvoltării bolilor. Cercetările arăta că, pacienţii care fac mişcare activă au un risc mai mic de boli.

Moderator Lorena Mazăre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 27 aprilie

Partea I - Adenomul de prostată

Invitat: dr. Bogdan Geavlete, medic primar urologie, director medical Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, Bucureşti, doctor în ştiinţe medicale

Adenomul de prostată este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului cu vârsta de peste 60 de ani. Potrivit specialiştilor, aproximativ 70% dintre bărbaţi suferă de această afecţiune. Diagnosticul adenomului de prostată şi a posibilelor sale complicaţii se stabilesc de către medicul specialist urolog în urma examinării clinice şi investigaţiilor paraclinice.

Partea a II-a - Atenţie la insecte!

Invitat: dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecţioase, şef de lucrări UMF „Carol Davila”, director medical Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „prof. dr. V. Babeş”

Înţepăturile de insecte se manifestă local prin apariţia unor zone mai mult sau mai puţin dureroase. Aceste reacţii sunt normale şi au o durata variată, de la câteva ore, la câteva zile. Adesea se aplică doar tratament local, la domiciliu. Există însă numeroase condiţii, boli şi factori de risc care pot influenţa foarte mult modul în care organismul face faţă unei înţepături de insectă. Unele insecte, extrem de periculoase, sunt agenţi de transmitere a unor boli grave, uneori letale. Se recomandă alegerea măsurilor potrivite de evitare a contactului cu acestea, iar în cazul înţepăturilor prezentarea de urgenţă la camera de gardă pentru prevenirea simptomatologiilor specifice în alergii şi în bolile infecţioase.

Moderator: Ana Maria Ghiur

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal *Ştiri (I) Prezinta Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Aimee D`Albon Transmisiune directă *Sport (montaj TVRi)
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 08:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal *Ştiri (II) Prezinta Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Aimee D`Albon Transmisiune directă *Sport (montaj TVRi)
 • 08:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica
 • 09:00
  Telematinal
  *Partea a III-a Jurnalist Anatol Fornea Moderatori: Victoria Sakharova şi Sandu Scobioala Producător Nicoleta Toacă
 • 09:55
  Memoria zilei
  Producător Laurenţiu Năstase
 • 10:00
  Agrostrategia
 • 10:30
  Fermierii României
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *Impactul pandemiei în bolile endocrine Invitată: dr. Ileana Marinescu, medic primar endocrinologie, doctor în științe medicale Sistemul endocrin este sub controlul creierului. Efectele negative dominante în timpul pandemiei și-au pus amprenta asupra patologiei endocrine. *Autismul, lumea enigmatică de lângă noi Invitată: din Spania, dr. Gabriela Dagmar Nedelcu, psiholog și psihopedagog, competență în diagnosticul și tratarea autismului Vorbim despre autism și izolarea socială. Aflăm cum învingem tulburarea de spectru autist cu ajutorul terapiilor psihocomportamentale care au succes în recuperare. În concluzie, cu răbdare şi susţinere, autismul poate fi controlat. Moderator Măriuca Mihăilescu Jurnalişti: Dan Cadar şi Lucian Băbeanu Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Investiţi în România!
  *Drumul către digitalizarea României Invitaţi: Dragoş Preda-director general Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Alexandru Panait-expert inovare digitală guvernamentală şi Voicu Oprean-director executiv şi fondator AROBS Transilvania Software Moderator Cristina Leorenţ Documentarist Giorgiana Şuşurincă Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Realizator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr
 • 13:00
  Atelier de sănătate
  O emisiune de tip magazin, pe teme de sănătate și actualitate medicală. În fiecare zi, de luni până vineri, în direct, profesioniști din domeniul medical prezintă informații, recomandări și soluții pentru sănătatea noastră. Reportaje, sfaturi și recomandări practice, demonstrații live, răspunsuri la întrebările adresate de telespectatori completează formatul dinamic al emisiunii. Redactori: Otilia Găinar, Beatrice Cioba, Grigore Vîrsta, Dana Armașu, Dana Deac, Anca Mazilu. Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu. Transmisiune directă
 • 14:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu / Alina Pagu Mihai Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  România… în bucate
  * Tăst Show Emisiune realizată de TVR Craiova Prezentator Doru Ciolacu Realizator Simona Muşuroi Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche (redifuzare)
 • 15:30
  Locuri, oameni şi comori
  *Ep.8-Primele farmacii si tatuaje din Romania. De cand dateaza primele farmacii in Transilvania si ce contineau ele, cum erau tratati bolnavii in secolele 16-17, ce instrumente foloseau spiterii si cit de eficient era praful de mumie egipteana, veti ramine uimiti sa aflati. Primele doua farmacii din tara, cea de la Sibiu si cea de la Cluj, ne-au dezvaluit toate secretele! Tatuajele s-au nascut odata cu omul si cu inclinatia lui spre arta. Au aparut in antichitate si mereu au transmis un mesaj. In Romania, primul care le-a studiat a fost Nicolae Minovici. In acest episod, aflam povestea unor oameni, doar interpretind desenele de pe pielea subiectilor. Producător Emilia Nicolaescu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală *Oamenii mari care au făcut România Mare Ion Lapedatu-Bancherul deschizător de drumuri Creator de instituții financiare în România Mare, ministru de finanțe și guvernator al Băncii Naționale, Ion Lapedatu nu și-a urmat fratele în închisoarea de la Sighet în august 1950. Un grav accident l-a țintuit la pat în ultimele luni de viață, așa că nu mai reprezenta o „amenințare” pentru guvernul comunist. Redactor Doina Teodoru Realizator Lucia Hossu Longin Producător Alexandru Munteanu O coproductie TVR-APTR (redifuzare)
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  *Jurnal de vară Emisiunea „ÎN DIRECT CU VIAȚA” este construită ca o agendă a celor mai interesante evenimente (culturale, sportive, educative etc.) și a fost gândită cu scopul de a-i ajuta pe telespectatori să evadeze din agitația cotidiană, să se bucure de vacanță și de timpul liber pe care îl au la dispoziție. Informațiile ce vor fi prezentate în emisiune vor fi desprinse din realitatea proximă. Sunt acele lucruri pe care fiecare dintre noi le întâlnește în viața de zi de cu zi, însă nu mai are timpul necesar pentru a le acorda atenția cuvenită: subiecte interesante, dar dezbătute cu umor și cu non-conformism. Pentru că va fi difuzată în perioada vacanței de vară, abordarea subiectelor va fi într-o manieră lejeră, flexibilă, dorindu-ne să oferim publicului o alternativă de petrecere a timpului liber în perioada estivală. Tineri sau vârstnici, vedete sau oameni obișnuiți, fiecare dintre noi dorește să afle tot ceea ce este “trendy, fancy, funky, crazy, cool” în lumea din jur. De aceea, temele și rubricile din emisiune vor acoperi domenii vaste de interes, încercând să trezească interesul publicului: *Interviuri cu artiști, designeri vestimentari, arhitecți, stiliști, vedete *Reportaje despre: noutăți hi-tech, tunning auto, amenajări interioare, idei de vacanță, modalități de petrecere a timpului liber, sport extrem etc. *„În direct cu viața”-propunere pentru emisiune estivală zilnică Pagina 3 / 3 *Muzică ”live” *Tendințe deco sau vestimentare *Stiluri de vedetă *Trenduri în shopping *Idei de călătorii *Propuneri de rețete culinare delicioase și ușor de făcut Producători: Daniel Paraschiv şi Virginia Stoian Transmisiune directă
 • 17:50
  Secolul 22
  Realizator Bogdana Pascal
 • 17:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 18:00
  Telejurnal Moldova
  Prezentatori: Carina Muller, Vadim Cheptanaru Producători: Irina Bejenaru, Ruslan Grabari Translator mimico gestual Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 18:55
  Printre cuvinte
  Printre cuvinte este o rubrică de câteva minute despre utilizarea corectă a cuvintelor şi expresiilor limbii române Realizator Ana Crețu Producător Grigore Cazacu
 • 19:00
  Educaţie la înaltime
  Jurnalist: Bernard Tatomir Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun Înregistrare
 • 22:00
  Nocturne
  Moderator şi realizator Marina Constantinescu Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu (redifuzare)
 • 23:00
  Dincolo de alb şi negru
  Moderator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 23:50
  Memoria zilei
  Producător Laurenţiu Năstase
 • 23:55
  Info Juridic
  Realizator Aura Iosif
 • 00:00
  Eu pot
  Prezinta Anca Mazilu Realizator si producator Anca Mazilu (redifuzare)
 • 01:00
  În direct cu viaţa
  *Jurnal de vară Producători: Daniel Paraschiv şi Virginia Stoian
 • 01:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica
 • 02:00
  Exclusiv în România
  Prezentator Cristian Tabără Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun
 • 05:00
  Omul si timpul
  Realizator Rafael Udriste
 • 05:50
  Discover Romania
  *Dina Cocea Realizator Diana Ilica Producător Diana Ilica