Mirtis Dumitru: „Dorul de România nu se poate stinge cu nimic”
joi, 09 septembrie 2021
Interviu realizat în cadrul campaniei „Cu România în suflet”.

Mirtis Dumitru s-a născut în Corabia, pe malul Dunării. Poartă numele sorei lui Spartacus, datorită dragostei pentru citit a mamei sale. Viața a făcut ca românca Mirtis să ajungă să trăiască în Italia și să-și păstreze cu tărie identitatea de româncă cu nume rar.

(w500)

„M-am născut la Corabia, în Olt. Tata fusese militar acolo, pe graniță, iar mama, abia ieșită din adolescență, citea romane italienești și așa mi-a pus numele Mirtis (era sora lui Spartacus). Pe la 5 ani am conștientizat efectiv lumea înconjurătoare. M-a ajutat, într-un fel, interdicția de intra în grădina cu trandafiri a bunicii de la Comănești, Bacău! Încălcarea poruncii de a intra acolo m-a obligat să iau repere de timp și de spațiu. La vârsta de 6 ani citeam deja foarte bine așa că m-am dus plină de îndrăzneală la biblioteca Fabricii de Cherestea să împrumut cărți. Dar nu au vrut să-mi dea. Mi-au spus că sunt prea mică și nici nu sunt la școală. Peste o săptămână m-am dus din nou și am mințit spunând că sunt în clasa întâi! Anul următor, bibliotecarul când a auzit că sunt din nou în clasa întâi s-a mirat tare că am rămas... repetentă, eu care citisem atât de mult! Până la urmă i-am spus adevărul, dar cu un pic de teamă că am mințit, însă el a râs și a continuat să-mi împrumute cărțile” își amintește Mirtis Dumitru.

A terminat Liceul de Chimie din Onești, dar a decis să dea examen la Facultatea de Limbi străine, alegând pentru examen specializarea limbi orientale. Voia să studieze limba Indiei despre care scria Mircea Eliade, preferatul ei. A picat examenul de admitere și s-a întors la Onești și a început  să lucreze în Combinatul Chimic de acolo, pregătindu-se în paralel pentru admiterea la facultate, dorindu-și de data aceasta să devină profesor de limba și literatura română.

Până să mă dezmeticesc a venit Revoluția. În ‘90 am plecat la București, cu spaima în suflet... Prietenul meu de atunci, Lucian, mi-a zis: Trebuie să pleci de aici, provincia e prea strâmtă pentru tine, ia-ți zborul, eu nu pot pleca! Am plâns, am plecat, m-am dus la cursurile lui Ioan Alexandru, de aramaică! Se pare că limbile orientale mă atrăgeau în continuare. Trebuia să lucrez ca să mă întrețin. Mama s-a îmbolnăvit grav. Acasă aveam trei frați mici și era nevoie de bani. Pe vremea aceea statul vindea apartamentele în care locuiam, dacă nu cumpărai puteai rămâne pe stradă, așa că aveam un motiv temeinic să lucrez ca să avem bani pentru casă. Mai mult lucram decât învățam” cu toate acestea Mirtis Dumitru a avut note bune. Și viața a continuat.

„M-am căsătorit cu Dan, soțul meu, la București, cu 3 săptămâni înainte de examenul lui de licență la Metalurgie. Ne-am făcut nunta singuri, cu vreo 100 de prieteni și cu profesori, în Regie! Pentru studenți erau tarife mici pentru închirierea sălii, dar și pentru meniul de nuntă! Am plecat la Slatina apoi, sperând ca soțul meu să se poată angaja la Uzina de Aluminiu de acolo. Dar nu a fost așa. Între timp s-a născut fiica noastră Ioana, iar mai apoi eu am devenit profesor de istorie la Școala gimnazială Eugen Ionescu din oraș.”

Soțul nu a reușit să să angajeze la Uzina din Slatina ci la o firmă particulară. Din păcate salariile din perioada inflației abia dacă le ajungeau până la sfârșitul lunii. Așa că Mirtis Dumitru a hotărât să plece, pentru un an, în Italia, unde avea niște rude. Gândeau atunci că din banii obținuți în Italia își vor putea deschide la Slatina o firmă a lor. Dar din nou, viața avea alte surprize pentru ei.

„Dintr-o dată lucrurile au început să fie simple. După 3 luni a venit și Dan, soțul meu, în Italia și după un an am reușit să o luăm și pe Ioana. Ne-a dat bătăi de cap trecerea de la liră la euro, mai ales că în acea perioadă mai dificilă l-am născut pe fiul nostru David, care acum are 19 ani.

(w500)

În 2004 ne-am mutat de la Roma, la Cesena, în Emilia Romagna. În 2005, în prima zi de grădiniță, David s-a prezentat astfel: Eu sunt David, am trei ani și sunt  un român, roman, romaniol! probabil ne auzise pe noi glumind prin casă. Conștientizarea propriei identități la doar 3 ani, a fost surprinzătoare pentru educatoare și pentru noi, și am fost tare mândri de asta. Pentru Ioana, însă, acomodarea cu noua viață în Italia a fost mai grea. A fost nevoie de doi ani până să vrea să accepte mâncare italienească; de teamă să nu mănânce din greșeală ceva ce nu era de acasă, mânca doar pui și cartofi, eram disperați și ne era teamă să nu se îmbolnăvească” își amintește Mirtis Dumitru de perioada italiană de început.

(w500)

„Viața a continuat frenetic...În 2008 am participat la concursul pentru profesori de Limba română în Italia, trebuia să dai  examen  și de  italiană, l-am trecut și așa am ajuns să predau limba română în unele școli de aici. A fost greu, dar s-a transformat într-o misiune: să conving pe copiii noștri să nu uite România, să o iubească, să se întoarcă eventual acasă, să schimbe lucrurile acolo, la toate nivelele. Nu am renunțat la asta, proiectul meu de suflet Lideri pentru România începe să prindă contur acum, cu susținerea financiară a DPRP. Așteptând să-mi fie echivalate studiile din România, am terminat  parcursul universitar în Italia. Cu două specializări: Criminologie, apoi Filozofie. De anul trecut sunt profesor de Filozofie și Istorie, la Institutul Tehnic Profesional Ruffili la Forlì.”

Mirtis Dumitru a fost timp de 11 ani vicepreședintele Asociației româno–moldave România Mare. Implicarea în comunitate devenind pentru ea a doua natură.

(w640)

„Să vă povestesc ce am făcut împreună noi românii? E o poveste lungă, frumoasă, dar o lăsăm pe altă dată. Pot doar să amintesc doar câteva din acțiunile noastre: am construit localuri de biserici cu săli de clase, am strâns bani pentru misiuni creștine  în India, în Orissa, apoi am făcut echipă și am plecat în Tanzania să participăm la construirea unui sat cu case-familia, școală și dispensar. Cred că mi-am luat acolo... diplomă în construcții, la fier-beton, iar soțul meu la instalațiile electrice. Am făcut ce trebuia și vom merge acolo din nou.”

Dorul de a România revenea dureros cel puțin de două ori pe an. Și atunci drumurile duceau acasă și apoi se întorceau la cealaltă acasă din Italia.

„Am primit cetățenia italiană în 2015și, da, este și asta o realizare. Aparținem acum, cu inima, și Italiei. Eu am luat ce a fost bun de la italieni, ca mod de viață și mentalitate, dar am și dat din ce-i al nostru, românesc: spirit mai disciplinat, atenție distributivă mai mare în a rezolva probleme, înclinație spre lectură și limbaj elegant, corect, prezență de spirit, înțelepciune populară, etc. Am militat pentru asta în mijlocul românilor, am ținut steagul sus. Să-ti menții identitatea nu e greu, e a ta, nu ai cum să o pierzi, iar comunitățile se compun spontan, e natural procesul. Am vorbit doar românește în casă, am continuat să ținem legătura cu românii, iar eu chiar mai mult și pe teritorii mai vaste, dat fiind faptul că am colindat Italia pentru cursul de limba română. Am scris un volum de poezii bazat pe vocabularul nostru, al celor din diaspora, încercând să salvez cuvinte care tind să iasă din uz. Așa se va intitula volumul, Odă cuvintelor care mor. Unele poezii au fost deja publicate, altele încă mai așteaptă. Acum câteva luni mi-a fost aprobat, la DPRP, proiectul În limba ta ți-e dor de mama - Școală românească de vacanță, un alt proiect de suflet” ne mărturisește Mirtis Dumitru.

România este văzută cu drag și dor din Italia. Și cu implicare, pentru că românii au învățat că schimbarea fără implicare conștientă, nu se poate.

(w640)

„Peste tot pe unde voi merge, cât voi trăi, eu voi rămâne româncă” ne asigură Mirtis Dumitru. „Să fii ambasador al românismului înseamnă să fii mediator între culturi diverse, să ți le asumi pe amândouă, să conviețuiești cu boala dorului de acasă permanent. Înseamnă să faci ceva, oriunde te-ai afla, cât de mic...dar să faci ca România să fie cunoscută, să fie vorbită de bine. Și sunt convinsă că România va deveni o țară europeană model, cu implicarea noastră a tuturor. Eu una, voi face tot posibilul pentru asta, și nu sunt singura!”

(w500)

***

Interviu realizat de Aura Dobre – producător TVR Internațional

 • 03:55
  Sanătate, România!
 • 04:00
  Dăruieşte Românie!
  *Invitaţi: Carmen Rădulescu, Cătălin Crişan, Flavius Teodosiu, Relu Dobrin, Oana Vâlceanu, Raisa Radamovski, Trupa de teatru Obligo, Iazmina Lefter, Mădălina Jije „Dăruieşte Românie!” se doreşte a fi ambasadorul copiilor de pretutindeni prin susţinerea şi promovarea programului educaţional "Vreau în clasa a IX-a", în coproducţie cu Fundaţia World Vision România. Artiştii invitaţi vor susţine cauza copiilor incluşi în program, argumentând prin mărturisirile şi mesajele proprii, importanţa implicării societăţii în acţiuni de susţinere a procesului de educaţie. Director de imagine Paul Protopopescu Regizor TV Manuela Apostol Producător Raluca Amzăr
 • 05:00
  România…în bucate
  * Descriptio Moldaviae Emisiune realizată de TVR Iaşi Prezentator şi realizator Raluca Chirilă Aftene Producător Vasile Arhire Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu Producător delegat Alexandra Tiniche
 • 05:30
  #Generaţii TVR 65
  *Ediţia 29-Campionatul de comedie Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 06:30
  La un pas de România
  *Dunărea care uneşte Episodul 1: Cu bacul de la Isaccea la Orlovca La 10 august 2020 a fost inaugurat punctul de trecere a frontierei între România şi Ucraina. Trecerea frontierei se face cu bacul între localităţile Isaccea (România) şi Orlovca (Ucraina). Noul punct de trecere a frontierei între cele două ţări este important în primul rând pentru comunitatea de români din Sudul Basarabiei istorice. Românii, până acum, erau obligaţi că treacă prin trei puncte vamale ca să ajungă la rudele lor de pe malul românesc al Dunării. Distanţa pe apă între Isaccea şi Orlovca este de doar 900 de metri, iar traversarea cu bacul durează aproximativ 20 de minute. În această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus, trecerea cu bacul este permisă doar camioanelor de marfă nu şi persoanelor. Jurnalist Constantin Lupescu Realizator Aura Dobre Producător Aura Dobre
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Mic dejun cu un campion
  Amfitrion Daniela Zeca Buzura Producător Ileana Ploscaru Panait (redifuzare)
 • 07:50
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Dor în zbor
  Realizator Răzvan Petrişor (redifuzare)
 • 08:00
  Cap compas
  * Lisabona Producător Elena Dinu (redifuzare)
 • 08:30
  Pescar hoinar
  * Două ape... două stiluri de pescuit... patru specii ţintă Vă invităm într-o expediţie, ce poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt-diversitate. Eugen şi Ştefan fac primul popas pe Valea Argovei, unde, folosind cele mai diverse năluci, ademenesc, la spinning, şalăul şi bibanul. Merg apoi în aval şi se opresc pe malul Dunării... de data aceasta pescuiesc la feeder... speciile ţintă-mreana şi plătica. Ca de obicei, au trăit emoţia drilurilor finalizate, a capturilor, dintre care, unele demne de visul oricărui pescar şi, în final, bucuria eliberării-pe scurt, încă o poveste cu şi despre pescuit şi o călătorie de neuitat. Prezintă: Eugen Roibu şi Ştefan Stoica Producător Ligia Baboş (redifuzare)
 • 09:00
  Cireşarii
  Episodul 1: Expeditia in pericol Serial * Episodul 1: Expeditia in pericol Regie: Andrei Blaier Scenariu: Constantin Chirita, Radu Dumitru Distribuţie: Mircea Anghelescu, Ernest Maftei, Ion Marinescu, Petru Gheorghiu-Dolj Redactor Marian Nicola
 • 09:50
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 10:00
  Ferma
  * Editia 1032 Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri UNDEVA ÎN ROMÂNIA! În judeţul Suceava, în două zone turistice ale Bucovinei, în două localităţi care sunt cam la 50 de kilometri distanţă, două tinere familii cu copii mici s-au gândit să-şi crească odraslele în plină natură şi cu hrană curată. UNDEVA ÎN OBCINA FEREDEULUI. Plecând de la ferma de vaci de lapte, apoi de la 4 bazine cu păstrăvi, accesând fonduri europene, o tânără familie, având 3 copii mici, construieşte o pensiune agroturistică ( DELIA ) în stilul local, oferind tot confortul modern. În restaurantul pensiunii gastronomia zonei este prioritară. În prepararea hranei se folosesc doar produse din fermele lor: carne, peşte, lactate, fructe şi legume. Participă: Ilie Iasinovschi-fermier, sat Paltinu, comuna Vatra Moldoviţei. Valentina Iasinovschi-administrator pensiune. UNDEVA ÎN OBCINELE MARI. Într-o zonă cu păduri de conifere, pe Dealul Salinei Cacica o altă familie tânără şi-a ridicat iniţial 3 case strămutate şi recondiţionate, din zona Straja-Brodina. În râpa din zonă, pe cele 4 ha, a fost amenajat un iaz, acum plin cu peşti, un ponton, unde se poate servi masa şi se poate pescui. Au construit apoi o pensiune-Vatra Boierească-cu ajutorul fondurilor europene. Ferma de vaci pe care o deţine, cu carmangeria aferentă, pune la dispoziţia turistilor produse foarte proaspete şi gustoase iar stâna din apropiere oferă materia primă pentru produsele din lapte. Participă: Cosmin Pastrav-întreprinzător şi fermier, comuna Cacica, judeţ Suceava. Jurnalist TV Sergiu Marinescu Emisiune de Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 11:00
  Vreau să fiu sănătos!
  Moderator Sonja Argint-Ionescu Jurnalişti: Carmen Vrabete, Dana Armasu, Grigore Vârsta A colaborat Alina Laura Anghel Regia artistică Luminiţa Iordănescu Producător Beatrice Cioba
 • 12:00
  Caravana TVR 3
  Studioul Teritorial Timisoara
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producători: Codruţa Marinescu / Anamaria Panait Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:30
  La un pas de Romania
  * Dunarea care ne uneste Episodul 2 Jurnalist Constantin Lupescu Realizator si producător Aura Dobre (redifuzare)
 • 15:00
  Articolul VII
  Moderator Mihaela Crăciun Jurnalişti: Raluca Tudor, Iulia Popescu şi Marian Nicola Realizator şi producător Mihaela Crăciun
 • 16:00
  Ora regelui
  Două povești ne-au fost dăruite anul acesta, îmbiindu-ne să descoperim două locuri și tot atâtea ipostaze ale vieții Familiei Regale Române: cea deschisă către viața publică și cea trăită într-un loc ce își merită din plin numele de “acasă”. ”Povestea Palatului Elisabeta” și ”Povestea Castelului Săvârșin”, consemnate de către Alteța Sa Regală Principele Radu, sunt istoriile celor douăzeci de ani de la revenirea Familiei Regale în cele două reședințe. Grădina Palatului Elisabeta a fost din nou gazda unor evenimente aniversare, reunind Familia Regală și invitații ei: celebrarea anilor de activitate în reședința din București și Seara anuală dedicată Fundației Regale Margareta a României. Ultimul popas este la Săvârșin. Ghid special pe Domeniul Regal este Diana Bogea, realizatorul emisiunii ”Drumuri aproape”. Împreună cu echipa sa de la TVR Timișoara, ea a participat la deschiderea oficială a domeniului pentru vizitare. Realizatori: Cristina Ionescu, Diana Ilica, Bogdan Șerban-Iancu, Diana Bogea Producător Lidia Voicu (redifuzare)
 • 17:00
  Lecţia de istorie
  Invitat: Dr. în Istorie, Octavian Ticu, cercetător-coordonator în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe de la Chişinău Emisiunea este realizată în partenerat cu Teatrul Naţional Mihai Eminescu Moderator şi realizator Vasile Munteanu Producător Zina Cerchez-Signeanu
 • 17:50
  Cu România în suflet!
  Poveştile românilor se văd la TVR Internaţional Realizator şi producător Aura Dobre
 • 18:00
  #Generaţii TVR 65
  * Ediţia 28-Coolmea distractiei Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 19:00
  #Generaţii TVR 65
  *Ediţia 29-Campionatul de comedie Fragmente din emisiuni difuzate pe parcursul celor 65 de ani de istorie a Televiziunii Romane Jurnalişti: Sorina Soare şi Adina Toderaşcu
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Transmisiune directă Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 20:57
  Sanătate, România!
 • 21:00
  Drag de România mea
  *Prima parte Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 22:00
  Drag de România mea
  *Partea a II-a Prezintă Paul Surugiu-Fuego Jurnalişti: Adina Toderaşcu şi Andreea Baciu Producător Codruţa Prunariu
 • 22:50
  Cu România în suflet!
  Poveştile românilor se văd la TVR Internaţional Realizator şi producător Aura Dobre
 • 23:00
  Umilinţă
  Film * România, 2011 Regia şi scenariul Cătălin Apostol Cu: Şerban Ionescu, Costel Caşcaval, Valentin Teodosiu, Cristian Olesher Dramă. Dumitru, medic veterinar, îşi vede întreaga existenţă redusă la absurd, în urma unui teribil accident. Acţiunea se petrece în 2005, anul marilor inundaţii, într-un sat peste care pare să fi venit sfârşitul lumii. Redactor Marian Nicola
 • 00:30
  România veritabilă
  Producător Cristina Şoloc (redifuzare)
 • 01:00
  Festivalul Cântecele Munţilor
  * Ediţia 4 Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu Producator Iuliana Tudor
 • 02:45
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Dorina Florea Producători: Violeta Iorgulescu / Diana Anghel Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 03:55
  Sanătate, România!
 • 04:00
  Teatru TV
  * Femeia, eterna poveste de Ema Stere Spectacolul este o producție a TEATRULUI STELA POPESCU si a fost inregistrat in cadrul proiectului TEATRU IN TVR 2020 Distribuție: Maria-Ana Maria Ivan Pavel-Cristian Neacșu Monsieur Jacques-Sorin Aurel Sandu Domnișoara Dorothea-Crina Matei Maestrul Dorel-Daniel Filipescu Gicuțu-Viorel Păunescu Muzicieni: Raul Kusak / Alexandru Burcă, pian Gabriel Stănescu, vioară Ionuț Preda, acordeon Corpul de balet: Silvia Maurițiu, Cosmin Vasile, Cristina Marin Neagu, Andrei Dogaru, Alexandra Dogaru, Ioana Petric. Sunet Pavel Madalin Director de imagine Mihai Costea Orchestrații și adaptare muzicală: Raul Kusak Coregrafie Ioana Macarie Scenografia Anca Albani Producator Diana Dumitru Regie Tv si montaj Gheorghe Ignat Regia artistica Attila Vizauer O bucatareasă și un chelner bârfesc căuntând răspunsuri la enigma asasinatului Titei Cristescu, Miss România anului 1926. Suntem, așadar, în plină perioadă interbelică, prin urmare muzica de dragoste acompaniază o anchetă a la Agatha Christie într-un București plin de frumuseți, dar și de mistere. O poveste adevărată, o cutie cu bomboane cu aromă de migdale, un chelner mare amator de epigrame, un bucătar de la Paris și multă lume bună. Un București așa cum doar poveștile îl mai pot aminti, pe scena Teatrului Stela Popescu. O seară de desfătări muzicale și dueluri spirituale se transformă încet în seara plină de suspans al dezlegării unei intrigi polițiste, spre a sfârși într-o farsă ce lasă totuși o umbră de îndoială, ce poate provoca în sufletul și mintea spectatorului curiozitatea de a răsfoi, după spectacol, prin istoriile Bucureștiului, de a regăsi imaginile sale în nuanțe de sepia și oamenii săi cu poveștile lor pasionale. Redactor George Mladen Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR
 • 05:00
  Portret
  * Alexandru Darie Realizator Daniela Ciolan
 • 05:40
  Discover Romania
  Producător Diana Ilica