loader
Foto

Galerie foto

Miracolul prieteniei în „Maria Mirabela”, un film pentru toate vârstele

Sâmbătă, 28 martie, de la ora 14:00, vă puteţi reîntâlni la TVR Internaţional cu povestea fantastică din „Maria Mirabela”, film distins cu numeroase premii şi apreciat de toate generaţiile care s-au bucurat de el, de la premieră până astăzi.

 

Un film pentru toţi membrii familiei şi cu o durată de o oră, „Maria Mirabela” are şi muzică, şi desene animate, şi personaje amuzante, şi lecţii despre prietenie. Beneficiază de interpretări inegalabile în cinematografia noastră, dacă ar fi să pomenim aici doar de „lansarea” (deşi nu era debutul) Medeei Marinescu, prototipul fetiţei isteţe, curioase şi năzdrăvane.

„Maria Mirabela” (1981) este o coproducție realizată de Casa de Filme 5 (România), în colaborare cu studiourile Moldovafilm (Chișinău) și Soiuzmultfilm (Moscova), cu participarea Sovinfilm. Scenariul, regia și conducerea artistică a filmului au fost semnate de Ion Popescu-Gopo, asistat de regizoarea Natalia Bodiul, de dincolo de Prut. Versurile cântecelor din film au fost scrise Grigore Vieru și traduse în limba rusă de Valentin Berestov și Evgheni Agranovici.

Muzica a fost compusă de Eugen Doga și interpretată de Orchestra simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Cornel Popescu. Piesele au fost cântate în limba română de Anda Călugăreanu, Mihai Constantinescu, Alexandrina Halic, Paula Rădulescu, Adrian Ștefănescu și Grupul Vocal 5T, iar în limba rusă, de Leonid Serebrennikov.

Eugen Doga este un renumit compozitor, dirijor şi profesor din Republica Moldova, cunoscut pentru valsurile scrise de el şi pentru muzica pe care a semnat-o în mai multe filme.

Actorii au fost filmaţi alături de marionete din plastilină, iar animația a fost adăugată ulterior.

Două surori, Maria şi Mirabela, se jucau cu mingea intr-o poieniţă, când mingea lor se rostogoleşte până lângă un izvor. Din acest moment, începe marea aventura a celor două fetiţe. Ele pornesc într-o călătorie fantastică în care vor întâlni zâne, licurici, broscuţe, omizi şi vor trăi numeroase aventuri.

Surorile îl găsesc mai întâi pe broscoiul Oache. Cu picioarele în apa îngheţată, el fusese pedepsit de Zâna Pădurii pentru că a crezut că nu e bun de nimic. Maria se hotărăşte să meargă la Zână, pentru ca Oache să primească iertarea, dar Mirabela se împotriveşte, ea fiind de altfel mereu împotriva deciziilor surorii ei. În drumul lor li se alătură şi licuriciul Scăpărici, care nu poate lumina fiindca i se aprind picioarele. Călătoria merge mai departe şi toţi se întâlnesc cu Omide, fiica împăratului omizilor, căreia îi este frică să zboare.

(w882) Maria Mira

Eroii poveştii se opresc la Moş Timp care nu doarme niciodată, ca să nu se oprească timpul. Zâna Pădurii, împreună cu fiicele ei ce reprezentau anotimpurile, vor rezolva problemele personajelor. Cântecul din finalul filmului este despre prietenie. Ceainicul şuieră pe foc, iar fetițele se trezesc. Zâna Pădurii se transformă în mama lor și Moș Timp, în tatăl lor. Povestea se dovedește a fi fost doar un vis al celor două fetițe.

Alături de personajele interpretate de actori, în film apar și personaje animate - Oache, Scăpărici și Omide. Ele simbolizează apa, focul și aerul, fără de care nu poate exista viață pe pământ. Broscoiul Oache - voce Anda Călugăreanu, licuriciul Scăpărici - voce Mihai Constantinescu, fluturele Omide - voce Alexandrina Halic. Maria este interpretată de Gilda Manolescu, iar Mirabela, de Medeea Marinescu. Regizorul Ion Popescu-Gopo l-a interpretat pe Moș Timp.

Actrița Medeea Marinescu provine dintr-o familie de cineaști: tatăl ei (Ion Marinescu) era operator de imagine la Studiourile cinematografice de la Buftea, iar mama ei era macheuză de cinema. Fetiţa avea șase ani atunci când a jucat rolul Mirabela, dar era la al treilea film al ei. Medeea Marinescu apăruse la nici trei ani în „Iarna bobocilor”, de Mircea Moldovan, unde tatăl ei era director de imagine. A doua apariţie pe marele ecran o avusese în „Probă de microfon”, în regia lui Mircea Daneliuc.

(w882) Medeea Mar

Foto: cinemagia.ro

În Revista „Tango”, Medeea Marinescu spunea în 2013: „Puteam să aleg altceva, fiindcă am făcut liceul de muzică, „Enescu”, şi mă pregăteam pentru Conservator. Mă pregăteam foarte serios, dădeam recitaluri prin ţară, am cântat la Ateneu... Eu sunt pianistă, am şi diplomă, în afară de Bacalaureat am un fel de atestat care-mi dă dreptul să profesez ca profesor de muzică şi de teorie muzicală la clasele I-VIII. Dar într-a XII-a am făcut filmul „Domnişoara Cristina” şi atunci a fost declicul. Eu nu aveam senzaţia că am o profesie când jucam într-un film, în acea lume trăisem până atunci, făcea parte din normalitatea vieţii mele. Dar după ce am făcut „Domnişoara Cristina”, mi-am dat seama că trebuie să decid, să o iau la stânga sau la dreapta, vorba lui Sorescu. Şi am vorbit cu mine şi mi-am dat seama că aveam mai multe şanse să fac profesia asta mai bine şi să reuşesc, decât să fiu pianistă. Aşa că am ales actoria”.

Medeea Marinescu a jucat deja în peste 20 de filme, producţii româneşti şi internaţionale. Este actriţă a Teatrului Naţional Bucureşti „I.L.Caragiale”, dar are colaborări şi cu trupe ale altor teatre.

Filmul a fost distins cu nenumărate premii: în 1981, a primit două premii ale Asociației Cineaștilor din România (ACIN) - pentru compozitorul moldovean Eugen Doga şi pentru Alexandru Popescu, o diplomă de onoare pentru realizarea trucajelor. A mai primit Mențiunea specială a juriului la Festivalul de Film de la Atena. În anul următor, „Maria Mirabela” a primit Premiul special și diploma Festivalului filmelor pentru copii din URSS organizat în Estonia, Premiul special al juriului la categoria de filme de animație la Festivalul Internațional de Film de la Giffoni Valle Piana (Giffoni Film Festival) și marele premiu la Festivalul filmelor pentru copii de la Piatra Neamț. Filmul a obținut Premiul I pentru îmbinarea animației cu jocul actorilor la Festivalul de la Chicago (1984) și Mențiunea de onoare la Festivalul de la Quito (Ecuador) (1986).

19:10 Dincolo de alb şi negru

*Viaţa armonioasă şi sensurile ei

Invitat Cristian Răchitan, doctor, specialist în remedii naturale

Moderator Mihaela Crăciun

Producător Ioana Mureşan

20:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri