loader
Foto

Galerie foto

Melania Cristina Cotoi - ghid turistic în Florenţa, președinta asociației AlterNATIVA-Associazione Culturale din Florența, Italia

Florența, un oraș de poveste. Cu o arhitectură absolut uimitoare, simbol al Renașterii, te cucerește la fiecare pas. Este locul unde poți atinge trecutul cu mâna ta. La bogăția moștenirii culturale a acestuia au contribuit și mari personalități românești care au scris pagini din istoria României și care în acele vremuri tulburi și-au găsit refugiul în Italia.

 

Prezenţe româneşti

Unul dintre românii care se preocupă de legăturile istorice dintre Florenţa şi România, şi care cercetează arhivele italiene reușind să transfere valorile trecutului spre generațiile viitoare, este Melania Cristina Cotoi.

(w882)

Născută la Brașov și stabilită în Italia acum 24 de ani, Melania Cristina Cotoi este ghid turistic specializat în arta florentină a secolului XX încă din 2008, dar şi președintele Asociației Culturale AlterNATIVA. Astfel, românca noastră le povesteşte celor care ajung în capitala Toscanei atât despre patrimoniul artistic şi arhitectural local, cât şi despre românii care au scris istorie aici.

(w882)

În același timp este foarte activă pe plan social în comunitatea românească din Florența, fiind, în egală măsură, apreciată și de autoritățile administrative locale italiene.

Prin tot ceea ce face, se poate observa cu ușurință că Melania Cristina Cotoi este mândră de rădăcinile sale și îsi iubește profund orașul de adopție.

Proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

(w882) Prezențe

Ați aflat povestea Melaniei Cristina Cotoi dintr-o nouă ediţie a emisiunii Prezențe românești difuzată marți, 22 octombrie 2024, la ora 17.30, la TVR Internațional. Emisiunea va fi reluată în data de 23 octombrie la 2.30 și, respectiv, 12.00.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+.

***

Credit foto: Arhiva emisiunii „Prezențe românești/Liliana Văduva

 

 

 

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri