loader
Foto

Medicina paliativă şi terapia durerii

Despre asistența medicală în vederea asigurării calității vieții pacienților cu boli cronice progresive ați aflat în ediția ”Un doctor pentru dumneavoastră” redifuzată luni, 31 iulie, la TVR Internațional, de la ora 19:00.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

Medicina paliativă și terapia durerii

Invitat: dr. Simona Fuchs, diplomat al Academiei Europene de Anestezie, medic specialist anestezie, terapie intensivă și medicină de urgență, Austria

(w882)

(w882)

Îngrijirea paliativă presupune o abordare medicală orientată spre îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor care se confruntă cu boli cronice progresive care, de cele mai multe ori, prezintă risc pentru viaţă. Dincolo de durerea fizică care provine de la simptomele bolii şi reacţii de la tratamente, există şi o durere psihică cu care se confruntă pacienţii şi familiile, care adesea conduce la furie, depresie, anxietate. Aflăm care sunt limitele medicinei paliative şi care este rolul canabinoidelor în terapia durerii.

Expoziția „Povestea cânepii”, trecut, prezent şi viitor - reportaj

Dintotdeauna, plantele au fost folosite pentru tratarea bolilor. Pe măsură ce ne îndepărtăm tot mai mult de natură, în lumea interfețelor digitale, inteligenței artificiale, cu atât o privim mai mult ca pe un antidot în viețile noastre „high-tech” este de părere Asociaţia „Planta Romanica”, cea care îşi asumă misiunea de a promova plantele, de a le crea un mediu favorabil şi care, împreună cu Asociaţia Culturală Astra Dobrogeană din Constanța şi în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din București au organizat expoziţia „Povestea cânepii. La eveniment, producători din toată țara care folosesc cânepa, ne-au mărturisit că, din păcate, o plantă atât de valoroasă nu este folosită la potenţialul ei. Vorbim despre o plantă care ne poate da confort, sănătate și ar putea fi planta anului 2023. Merită dacă ne reamintim că, în 1989, România ocupa locul 4 în lume la producția de cânepă și locul 1 în Europa.

(w882)

***

(w882)

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Producător tv Monica Ancuța

***

 

5:30 Istorii de bun gust (R)

* Clejani

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

(Reluare)

6:20 Românii universali

*Mircea Tudor-inventatorul care a cucerit lumea

Mircea Tudor este romanul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase in cateva secunde. Impreuna cu o intreaga echipa de cercetare pe care a stiut sa o construiasca, sa o motiveze si sa o pastreze chiar si in anii de cumpana, Mircea Tudor a castigat marele premiu la Salonul de inventica de la Geneva in 2009 cu Roboscan.

Dupa doar 4 ani a castigat din nou Marele premiu cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de doua ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativa, care este o veritabila scoala pentru tinerii cercetatori romani.

Astazi, scannerele de camioane si de avioane inventate de o companie romaneasca ajuta la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase in multe tari din lume.

In aceasta editie a emisiunii Romani Universali veti afla povestea unui roman care si-a dedicat viata si banii, muncii de cercetare, ajungand sa creeze o tehnologie unica in lume, cu un imens impact in viata comunitatilor. Veti afla ce sacrificii a facut si cum a crezut intr-un proiect pe care multi inaintea lui l-au considerat utopic.Realizator Codruta Angelescu

Director imagine Mihai Patrascu

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00: Un doctor pentru dumneavoastră = "Doctori fără de Arginți".

 

#tvri