Lucrările științifice realizate de acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care salvează vieți. Pentru recunoașterea cercetărilor sale remarcabile - integrarea domeniului imagisticii medicale și biologice în procesul de planificare a radioterapiei în radiologia oncologică a primit premiul Alfred Breit, unul dintre cele mai prestigioase premii științifice acordate în domeniu.
Cercetarea medicală și lupta pentru viaţă
Invitat: din Germania, acad.prof.dr. Anca Ligia Grosu, membru de onoare al Colegiului American de Radiologie, distincție de care se bucură puțini europeni.
O carieră fabuloasă în elita de cercetare medicală mondială! S-a născut la Cluj-Napoca și a emigrat în Germania pentru specializare în Radiooncologie. După 15 ani în München, s-a mutat în SUA pentru cercetare în domeniul terapiei cu protoni, la Harvard Medical School din Boston, instituție academică de renume mondial. Profesor în radiologie oncologică, medic, membru al Academiei Naționale Germane de Științe Leopoldina, conduce una dintre cele mai mari clinici de tratare a cancerului din statul german, Clinica de Radioterapie a Spitalului Universitar din Freiburg. Activitatea științifică se concentrează asupra radiochirurgiei, a radioterapiei stereotactice și introducerii imaginilor biologice în planificarea radioterapeutică. Lucrările științifice, considerate pionierat, au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care pot salva vieți. Pentru recunoașterea cercetărilor științifice remarcabile, respectiv integrarea domeniului imagisticii medicale și biologice în procesul de planificare a radioterapiei în radiologia oncologică a primit premiul Alfred Breit, unul dintre cele mai prestigioase premii științifice acordate în domeniu.
Obezitatea, calea sigură spre boli cronice
Invitat: prof. dr. Laura Iliescu, șef Secția Medicină Internă II, IC Fundeni
Până în 2025, mai mult de 2,7 miliarde de adulţi vor suferi de obezitate la nivel mondial. Obezitatea la copii şi adolescenţi atinge deja proporţii alarmante în lume. 75% dintre bolile contemporane sunt cauzate de obezitate: boli cardiovasculare, afecţiuni hepatice, atac cerebral, tulburări de respiraţie, diabet, chiar cancer. Soluţia pentru evitarea complicaţiile, este să pierdem kilogramele în exces. Primul semn la care este recomandat să avem grijă este abdomenul proeminent. Obezitatea e rezultatul unei combinații de cauze și factori individuali, cum ar fi genetica și comportamentul, respectiv alimentație, activitate fizică, stres sau utilizare de medicamente.
Moderator Ana Maria Ghiur
Jurnalist Lucian Băbeanu
Documentarist Giorgiana Şuşurincă
Producător Monica Ancuţa
***
O ediție difuzată în premieră pe 3 octombrie 2023.
Foto: Pixabay