Atelierul lui Brâncuși, din cadrul Centrului Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou din Paris, vă este prezentat la TVR 3, de la ora 16.30 și la TVRi, de la ora 17.30, în cadrul emisiunii „Lumea și noi”.
Amintindu-ne de data nașterii marelui sculptor român Constantin Brâncuși (19 februarie 1876), sărbătorim Ziua Brâncuși în fiecare an, la 19 februarie.
Lăsat moștenire, prin testament, statului francez în anul 1956, atelierul lui Brâncuși a fost reamplasat și reconstruit în fața Centrului Național de Artă și Cultură Georges-Pompidou, devenind un obligatoriu loc de vizită și pelerinaj, atât pentru iubitorii artei moderne din lumea întreagă, cât și pentru românii care vizitează Parisul.
Constantin Brâncuși este nu numai cel mai important artist român, el aparține patrimoniului mondial, iar prin moștenirea lăsată Franței, atât geniul artistic brâncușian, cât și sufletul său românesc, sunt afirmate întru eternitate.
În România, s-au vehiculat multe exagerări și neadevăruri despre artistul născut la Hobița, ba chiar au apărut falsuri grosolane, dar asupra moștenirii Brâncuși a vegheat și veghează cu dăruire, de la Paris, Doina Lemny...
Doina Lemny a lucrat începând din anul 1990 la Centrul Pompidou, una dintre cele mai mari colecții de artă modernă și contemporană ale lumii, devenind specialistul numărul 1 în Brâncuși și custodele prin excelență al atelierului-sanctuar.
Și-a susținut doctoratul despre Brâncuși la Sorbona și este căsătorită cu istoricul Ștefan Lemny, autorul unei remarcabile monografii franceze despre Dimitrie și Antioh Cantemir. A petrecut vreme îndelungată în arhivele Franței şi ale lumii în căutarea unor aspecte inedite și a informațiilor care să întregească perceperea vieții şi operei întemeietorului sculpturii moderne.
Amănunte despre Atelierul lui Brâncuși, ca și despre moștenirea brâncușiană lăsată umanității, în materialul filmat la Paris cu Doina Lemny, pe când aceasta era custodele muzeului, într-o ediție specială a emisiunii "Lumea și noi", realizată de Sandrino Gavriloaia în 2014.
Deși în prezent s-a retras de la Centrul Pompidou, pensionându-se din cadrul Departamentului „Colecţii moderne” al Muzeului Național de Artă Modernă al Franței, Doina Lemny și-a urmat conștiincios pasiunea pentru Brâncuși și arta modernă, continuându-și cercetările și editând cărți, corespondență inedită și studii în domeniu.
Dar, de-a lungul carierei sale, istoricul de artă de origine română nu s-a ocupat numai de Brâncuşi (de referință rămân, spre exemplu, expoziția și catalogul dedicate lui Henri Matisse și lucrărilor sale cu tema „la blouse roumaine"). Doina Lemny a publicat albume, cataloage şi articole de istoria artei şi a organizat expoziţii de talie internațională, fiind un specialist cu renume european. Din capitala Franței, ea a făcut numeroase servicii culturale şi de imagine ţării noastre.
Emisiunea: "Lumea și noi - Doina Lemny și moștenirea Brâncuși" este difuzată la TVR 3, sâmbătă, 19 februarie 2022, de la ora 16:30 și la TVR Internațional, de la ora 17. 30.
Producător și realizator: Sandrino Gavriloaia