loader
Foto

Lizuca şi Patrocle trăiesc un vis în „Dumbrava minunată”

Sâmbătă, 5 decembrie, ora 23.00, TVR Internațional v-a invitat să pătrundeți în feeria muzicală după nuvela „Dumbrava minunată”, de Mihail Sadoveanu, în regia lui Gheorghe Naghi.

 

Filmul românesc la TVRi

Filmul realizat în 1980 îi are în distribuţie pe: Diana Muscă (fetiţa care la nici 5 ani împliniţi ani a întruchipat-o pe Lizuca), Draga Olteanu Matei, Ileana Stana Ionescu, Cezara Dafinescu, Olga Delia Mateescu, Ernest Maftei, Elena Drăgoi, Florina Cercel, Matei Alexandru.

Scenariul a fost adaptat de Draga Olteanu Matei după scrierea lui Mihail Sadoveanu.

Lizuca a fost luată de la bunici de tatăl ei şi de mama vitregă. Dar în casa lor, fetiţa este lipsită de afecţiune şi tânjeşte după bunici şi după mamă, care nu mai trăieşte. Unicul ei prieten este căţelul Patrocle. Într-o zi, fetiţa se hotărăşte să plece din locul în care îndura numai pedepse şi să se întoarcă la casa bunicilor. Când se lasă seara, Lizuca adoarme într-o scorbură şi în vis, dumbrava se transformă într-o lume de basm, în care florile şi animalele vorbesc, apar zâne şi prinţese. Dimineaţa, fetiţa este găsită de bunici şi dusă în casa lor.

(w882) Dumbrava m

Filmul a primit la Festivalul de la Gijon (Spania) Diploma de onoare, la Moscova (Rusia) - Premiul pentru cel mai bun basm cinematografic, iar la Quito (Ecuador) a fost recompensat cu Premiul I.

Diana Muscă nu a fost tentată să urmeze o carieră în actorie după rolul din filmul lui Gheorghe Naghi. A plecat din ţară în 1994, la doi ani după terminarea liceului. Este căsătorită în Austria unde are doi copii, o fată şi un băiat.

Regizorul Gheorghe Naghi, născut în 1932, are o bogată filmografie din care remarcabile sunt ecranizările după opera lui Caragiale sau filmele pentru copii: De-aş fi Peter Pan, Taina jocului de cuburi, Egreta de fildeş, Acţiunea Zuzuc, Fiul munţilor, Ciocolata cu alune, Telegrame, D'ale carnavalului sau Două lozuri.

Compozitoarea Cornelia Tăutu a semnat coloana sonoră a „Dumbravei minunate” şi a mai creat muzică de film pentru„Moromeţii”, de Stere Gulea şi „Rămânerea”, de Laurenţiu Damian.

 

11:30 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 112-116

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

12:00 A doua Românie (R)

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

 

#tvri