În ediția emisiunii de marți, 14 martie, de la ora 19.00, vorbim despre tratamentele moderne folosite în oftalmologie, despre infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, dar și despre modularea imunologică în bolile cardiovasculare.
Laserul în oftalmologie
Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializat în chirurgia refractivă și a cataractei
Oftalmologia este un domeniu în care laserul este foarte des utilizat, în scopuri terapeutice pentru tratarea și prevenirea unor afecţiuni cât și pentru reducerea dioptriilor.
Una dintre cele mai importante indicaţii este tratarea diverselor tipuri de afecțiuni retiniene, în special retinopatia diabetică, complicaţie gravă a diabetului zaharat necontrolat. De asemenea, laserul permite prevenirea şi tratarea unor anumite forme de glaucom, afecțiune gravă ce poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. Laserul reprezintă o metodă modernă şi cât se poate de sigură pentru reducerea dioptriilor, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul şi presbiopia. Odată cu evoluția tehnologică, lista de indicații a tratamentelor laser în oftalmologie s-a extins foarte mult. Invitatul nostru face parte din echipa de medici care a introdus în România tehnicile SMILE și PRESBYOND, cele mai performante şi minim invazive metode laser pentru corectarea dioptriilor mari şi a presbiopiei.
Importanța conștientizării consumului de antibiotice
Invitat: prof.dr. Gabriel Popescu, medic primar boli infecţioase, Institutul de Boli Infecțioase prof. dr. ”Matei Balș”
............................................................................................................ Sursa: Societatea Română de Microbiologie
Conform unui sondaj, jumătate din europeni continuă să creadă, incorect, că antibioticele ucid virusurile. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că, în UE, Islanda și Norvegia, peste 35.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice. Mesajul OMS pentru 2022 este ”Prevenim împreună rezistența la antibiotice”. Raportat la numărul de locuitori, România a avut în 2021 cel mai mare consum de antibiotice din UE. Informăm despre riscurile utilizării excesive a antibioticelor.
Modularea imunologică în bolile cardiovasculare
Invitat: prof. dr. Elisa Liehn, medic cardiolog, cercetător în cardiologie moleculară, Universitatea de Sud, Odense, Danemarca
Invitata noastră colaborează cu medici şi cercetători din Danemarca, Germania, Olanda, România, Marea Britanie, până în Asia (Singapore, Coreea de Sud) și America (SUA, Mexic). Este autor a peste 100 de studii publicate, din care amintim mecanismele proceselor inflamatorii și formarea matricei extracelulare după infarctul miocardic sau terapii cardiovasculare regenerative și de reconstrucție. Echipa ei foloseşte abordări experimentale și conexiuni interdisciplinare largi, cautând să dezvolte noi strategii terapeutice pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare. Vorbim despre studiile făcute pe fosfolipide în protecţia cardiovasculară, despre suplimente alimentare (vitamina C) utile în infarctul miocardic, despre modularea imunologică în bolile cardiovasculare şi aflăm de ce nu se pot implementa terapiile celulare în bolile inimii.
Moderator Ana Maria Ghiur
Producător tv: Monica Ancuța
***
Credit foto: Monica Ancuța
***
Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+
Partenerii emisiunii:
Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora. Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35, 021.492.04.42.