loader
Foto

Galerie foto

„Un doctor pentru dumneavoastră”: Laserul în oftalmologie

În ediția emisiunii de marți, 14 martie, de la ora 19.00, vorbim despre tratamentele moderne folosite în oftalmologie, despre infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice, dar și despre modularea  imunologică în bolile cardiovasculare.

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

Laserul în oftalmologie

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializat în chirurgia refractivă și a cataractei

Oftalmologia este un domeniu în care laserul este foarte des utilizat, în scopuri terapeutice pentru tratarea și prevenirea unor afecţiuni cât și pentru reducerea dioptriilor.

(w882)

Una dintre cele mai importante indicaţii este tratarea diverselor tipuri de afecțiuni retiniene, în special retinopatia diabetică, complicaţie gravă a diabetului zaharat necontrolat. De asemenea, laserul permite prevenirea şi tratarea unor anumite forme de glaucom, afecțiune gravă ce poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. Laserul reprezintă o metodă modernă şi cât se poate de sigură pentru reducerea dioptriilor, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul şi presbiopia. Odată cu evoluția tehnologică, lista de indicații a tratamentelor laser în oftalmologie s-a extins foarte mult. Invitatul nostru face parte din echipa de medici care a introdus în România tehnicile SMILE și PRESBYOND, cele mai performante şi minim invazive metode laser pentru corectarea dioptriilor mari şi a presbiopiei.

Importanța conștientizării consumului de antibiotice

Invitat:  prof.dr. Gabriel Popescu, medic primar boli infecţioase, Institutul de Boli Infecțioase prof. dr. Matei Balș

(w882) ............................................................................................................ Sursa: Societatea Română de Microbiologie

Conform unui sondaj, jumătate din europeni continuă să creadă, incorect, că antibioticele ucid virusurile. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor estimează că, în UE, Islanda și Norvegia, peste 35.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice. Mesajul OMS pentru 2022 este ”Prevenim împreună rezistența la antibiotice”. Raportat la numărul de locuitori, România a avut în 2021 cel mai mare consum de antibiotice din UE. Informăm despre riscurile utilizării excesive a antibioticelor.

Modularea imunologică  în bolile cardiovasculare

Invitat: prof. dr. Elisa Liehn, medic cardiolog, cercetător în cardiologie moleculară, Universitatea de Sud, Odense, Danemarca

(w882)

Invitata noastră colaborează cu medici şi cercetători din Danemarca, Germania, Olanda, România, Marea Britanie, până în Asia (Singapore, Coreea de Sud) și America (SUA, Mexic). Este autor a peste 100 de studii publicate, din care amintim mecanismele proceselor inflamatorii și formarea matricei extracelulare după infarctul miocardic sau terapii cardiovasculare regenerative și de reconstrucție. Echipa ei foloseşte abordări experimentale și conexiuni interdisciplinare largi, cautând să dezvolte noi strategii terapeutice pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare. Vorbim despre studiile făcute pe fosfolipide în protecţia cardiovasculară, despre suplimente alimentare (vitamina C) utile în infarctul miocardic, despre modularea imunologică în bolile cardiovasculare şi aflăm de ce nu se pot implementa terapiile celulare în bolile inimii.

Moderator Ana Maria Ghiur

Producător tv: Monica Ancuța

***

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Hofigal rămâne una dintre cele mai puternice companii de produse naturale, cu capital sută la sută românesc. Fondată de regretatul cercetător Ștefan Manea, Hofigal continuă să lupte, alături de partenerii și colaboratorii săi, pentru semeni, cu aceeași dăruire și respect. Se spune că pe pământ sunt 1000 de boli, dar și 1001 plante care să ajute la tratarea acestora.  Pentru mai multe informaţii, accesaţi siteul: www.hofigal.eu, pagina de Facebook sau adresa de mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie. tel.: 021.334.51.35, 021.492.04.42.

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri