Vineri, 16 decembrie, începând cu ora 19:30, TVR Internațional a difuzat ultimul episod din seria ”Românii Balcanilor” din acest sezon.
În ultimul episod ”La un pas de România” din acest an am continuat să spunem povestea comunității de aromâni din sudul Albaniei.
1300 de km sunt din București până la Saranda, în sudul Albaniei. Unii români străbat drumul acesta de curiozitate, vara, în vacanță, pentru că au auzit că pe malul Mării Ionice, la doar 6 mile marine de insula Corfu ar fi locuri deosebit de frumoase și plaje încă sălbatice.
Alții adună cu greu cunoștințele de geografie să stabilească exact pe hartă unde ar fi Albania.
Echipa ”La un pas de România” a străbătut drumul acesta, cu greu, în căutarea aromânilor din sudul Albaniei. Mulți, puțini...atâți cât sunt înscriși în actele oficiale sau cât se simt ei în sufletele lor.
Nu se află, geografic vorbind, la un pas de România, dar sunt... la o zbatere de suflet mult mai aproape de Țara Mamă, chiar decât unii vorbitorii de dialect aromân, trăitori în România.
Își declară deschis apartenența la nația română, vorbesc cu patimă despre lupta lor continuă de a-și învăța nepoții și strănepoții graiul străbunilor și limba română literară.
Amenajează școli din banii lor, bat la uși de obicei închise sau întredeschise cât să le servească un răspuns fără conținut și fără acoperire în realitate.
De dragul limbii și al păstrării ei, părinții de azi își duc copii la școli particulare, cu una sau două clase în care cei mici învață în graiul bunicilor sau al străbunicilor. Șansa lor o reprezintă profesorii și învățătorii care, voluntari, se implică în ateliere și acțiuni care să-i atragă pe cei mici către limba și tradițiile strămoșești.
Biserică le-a fost, multă vreme, cerul de deasupra munților înalți din Balcani, locuiți doar de ei și de familiile lor.
Icoanele zidite în pereți stau mărturie pentru credința bunicilor și pentru legătura lor aparte cu un Dumnezeu al răbdării.
Cu mult înainte de toate acestea preoții lor au deschis, la început, școli și paraclise la ei în casă. Apoi în clădiri pe care le credeau rezistente în timp, dar care au fost distruse însă de cei care nu vedeau cu ochi buni bisericile în care rugăciunea era înălțată, în limba română, către un Dumnezeu al îndurării.
Echipa tv: Constantin Lupescu – lectura, Cătălin Grigore - ilustrația muzicală, Elena Moise – post procesare sunet, Rudolf Szilagyi – imagine, Nicoleta Georgescu - montaj, Aura Dobre – realizator și producător.
***
La un pas de România poate fi urmărită pe TVR INFO (luni, de la 13.30), TVR+ și pe canalul oficial de YouTube al TVR.
***
La un pas de România este singura emisiune tv dedicată românilor care trăiesc în comunitățile istorice din jurul României. Se difuzează, din 2016, la TVR Internațional. Este, într-un fel, o lecție de istorie trăită de români care tânjesc mereu după neamul și țara lor.