loader
Foto

Galerie foto

„La un pas de România": Situaţia bisericilor românești din Voivodina

Cea de-a treia emisiune „La un pas de România" din noua serie a fost dedicată bisericilor românești din Voivodina. S-a difuzat joi, 31 august, de la ora 17.30 și o puteți urmări în reluare vineri, 1 septembrie, ora 19.30, duminică, 3 septembrie, orele 2.30  și 14.30, luni, 4 septembrie, ora 13.00, la TVR Internaţional şi pe TVR+.

 

La un pas de România

Atât în comunitățile istorice, cât și în diaspora, bisericile polarizează românii și sunt principalele instituții culturale care îi ajută să rămână împreună, să asculte și să vorbească limba română fără încetare.

(w882) Zid Voivod

Cea de-a treia emisiune La un pas de România" din noua serie a fost dedicată bisericilor românești din Voivodina. Credința ortodoxă românească, vie de peste 300 de ani în această peninsulă de latinitate atașată lumii slave a Republicii Serbia, este ultimul bastion al românității din Banatul sârbesc.

(w882) 1preot

O redută a comunității istorice de români, expusă și fizic, și spiritual, unor grele încercări. Numărul credincioșilor care pleacă în lume din rațiuni economice scade văzând cu ochii.

(w882) Forir Sibi

Însă, dacă ar putea să strige, bisericile ortodoxe românești din Voivodina și-ar spune neputința în fața unui dușman ascuns, tăcut, care le macină, încet și sigur, zidurile și le pune în pericol existența – fenomenul capilarității.

(w882) 2preot

TVR Internațional v-a propus o emisiune despre un patrimoniu cultural deosebit de valoros, grav afectat de condițiile de mediu vitrege din Voivodina.

(w882) Interior

Emisiunea La un pas de România" pe această temă a fost programată de Ziua Limbii Române, pe 31 august, la ora 17.30, şi poate fi urmărită vineri, 1 septembrie, la ora 19.30, duminică, 3 septembrie, la orele 2.30 și 14.30, precum și luni, 4 septembrie, la ora 13.00, la TVR Internaţional şi pe TVR+.

(w882) 3Preot

***

O emisiune realizată de Mihaela IAMANDEI, jurnalist și producător TV, și Claudiu PETRINGENARU, director de imagine.

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri