loader
Foto

„La un pas de România”: Maramureșul românilor din dreapta Tisei | VIDEO

Sâmbătă, 7 mai, de la ora 14:30, TVR Internațional a difuzat al doilea episod al seriei „Românii din Ucraina”.

 

La un pas de România

Războiul din Ucraina i-a adus în România pe mulți dintre românii care trăiau în țara vecină. Chiar primii refugiați care au trecut granița pe la Sighet au fost o bunică însoțită de nepotul ei, amândoi din Slatina de peste Tisa.

Unii tineri care studiază sau lucrează în România s-au implicat încă din primele zile ale războiului, ajutând fiecare cum a putut. În mod special ca traducători pentru grupurile de ucraineni care intrau în țară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.

Este cazul Ionelei Popșa, studentă la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș - Bolyai din Cluj Napoca (filiala Sighetu Marmației), al preotului Ciprian Bilețchi din Slatina de peste Tisa, acum masterand la Alba Iulia și al Danielei Filp, învățătoare în cătunul Dobric, de lângă Apșa de Mijloc.

(w882) ionela

foto: Ionelei Popșa

(w882) ciprian

foto: Ciprian Bilețchi

(w882) daniela fi

foto: Daniela Filip

La Baia Mare echipa „La un pas de România” a stat de vorbă cu Natalia Kaluian, originară din Orlivka, localitate aflată pe malul stâng al Dunării, Raionul Izmail, Regiunea Odesa. Natalia, alături de soțul său, s-a implicat în strângerea de ajutoare umanitare pentru locuitorii din satul său natal.

(w882) natalia

Paul Ananie, etnolog, dar și îndrăgit interpret de muzică tradițională, a fost voluntar în Vama Sighet, în primele nopți ale războiului din Ucraina. Este originar din Vadul Izei, iar de la el de acasă se văd Slatina și Biserica Albă, localități ale românilor din dreapta Tisei.

(w882) paul

Dacă în Regiunea Odesa, de la Reni la Cetatea Albă, satele românești au fost transformate, doar pe hârtie în sate de moldoveni, în Bucovina de Nord, în Ținutul Herța și de-a lungul Tisei, trăind paralel cu Maramureșul românesc, sunt încă sate întregi cu populație majoritară românească. Cetățeni ucraineni de etnie română! Românii din stânga Tisei, din județul Maramureș de azi, au știut dintotdeauna că dincolo, peste Tisa, le sunt rudele apropiate sau prietenii de suflet.” (Aura Dobre – producător „La un pas de România”)

***

Program de difuzare:

TVR Internațional  - sâmbăta, de la 14.30

TVR 3 - sâmbăta, de la 16.30

Emisiunile se regăsesc și pe Canalul Oficial de Youtube al TVR.

***

Echipa tv: Imagine – Rudolf Szilagyisunet – Marius Stanciumontaj – Nicoleta Georgesculectura – Constantin Lupescuilustrație muzicală – Cătălin Grigoremaestru de sunet – Elena Moise

Producător și realizator – Aura Dobre

 

13:00 Tradiţii

*Ion Buldumea

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

(redifuzare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă: Claudiu Lucaci şi Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri