loader
Foto

„La un pas de România”: Maramureșul românilor din dreapta Tisei | VIDEO

Sâmbătă, 7 mai, de la ora 14:30, TVR Internațional a difuzat al doilea episod al seriei „Românii din Ucraina”.

 

La un pas de România

Războiul din Ucraina i-a adus în România pe mulți dintre românii care trăiau în țara vecină. Chiar primii refugiați care au trecut granița pe la Sighet au fost o bunică însoțită de nepotul ei, amândoi din Slatina de peste Tisa.

Unii tineri care studiază sau lucrează în România s-au implicat încă din primele zile ale războiului, ajutând fiecare cum a putut. În mod special ca traducători pentru grupurile de ucraineni care intrau în țară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației.

Este cazul Ionelei Popșa, studentă la Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș - Bolyai din Cluj Napoca (filiala Sighetu Marmației), al preotului Ciprian Bilețchi din Slatina de peste Tisa, acum masterand la Alba Iulia și al Danielei Filp, învățătoare în cătunul Dobric, de lângă Apșa de Mijloc.

(w882) ionela

foto: Ionelei Popșa

(w882) ciprian

foto: Ciprian Bilețchi

(w882) daniela fi

foto: Daniela Filip

La Baia Mare echipa „La un pas de România” a stat de vorbă cu Natalia Kaluian, originară din Orlivka, localitate aflată pe malul stâng al Dunării, Raionul Izmail, Regiunea Odesa. Natalia, alături de soțul său, s-a implicat în strângerea de ajutoare umanitare pentru locuitorii din satul său natal.

(w882) natalia

Paul Ananie, etnolog, dar și îndrăgit interpret de muzică tradițională, a fost voluntar în Vama Sighet, în primele nopți ale războiului din Ucraina. Este originar din Vadul Izei, iar de la el de acasă se văd Slatina și Biserica Albă, localități ale românilor din dreapta Tisei.

(w882) paul

Dacă în Regiunea Odesa, de la Reni la Cetatea Albă, satele românești au fost transformate, doar pe hârtie în sate de moldoveni, în Bucovina de Nord, în Ținutul Herța și de-a lungul Tisei, trăind paralel cu Maramureșul românesc, sunt încă sate întregi cu populație majoritară românească. Cetățeni ucraineni de etnie română! Românii din stânga Tisei, din județul Maramureș de azi, au știut dintotdeauna că dincolo, peste Tisa, le sunt rudele apropiate sau prietenii de suflet.” (Aura Dobre – producător „La un pas de România”)

***

Program de difuzare:

TVR Internațional  - sâmbăta, de la 14.30

TVR 3 - sâmbăta, de la 16.30

Emisiunile se regăsesc și pe Canalul Oficial de Youtube al TVR.

***

Echipa tv: Imagine – Rudolf Szilagyisunet – Marius Stanciumontaj – Nicoleta Georgesculectura – Constantin Lupescuilustrație muzicală – Cătălin Grigoremaestru de sunet – Elena Moise

Producător și realizator – Aura Dobre

 

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri