loader

La un pas de România: Învățând românește în Bulgaria

Reportajele despre românii din Bulgaria şi limba română vorbită la sud de Dunăre continuă cu episodul 4. Joi, 27 aprilie, ora 21.00, la TVR Internaţional şi pe TVR+.

 

La un pas de România

Episodul 4. Învățând românește în Bulgaria

Episodul 4 este disponibil online pe TVR+.

Limba română nu s-a predat niciodată în școlile primare şi gimnaziale din Bulgaria.

(w882) Scoala

Din această cauză, o asociație a românilor din Vidin a inițiat, de mai bine de 15 ani, cursuri de limba română. A cerut sprijin României. Profesorii care predau au fost plătiți prin proiectele finanțate de statul român.

(w882) Curs

Au fost,  însă, și perioade când  banii nu au mai venit, așa că profesorii au făcut muncă voluntară. Cursurile se organizau, de obicei, acasă la un profesor...ori în spații improvizate, fără curent electric sau căldură. Prin satele de munte, copiii și adulții, deopotrivă, veneau - și încă mai vin! - să silabisească românește pe abecedare mai vechi decât vârstele lor.

(w882) Sala

Unii profesori au fost și urmăriți de poliție, copiii au fost amenințați, dar nimeni nu i-a împiedicat să continue să învețe limba bunicilor.

(w882) curs

De aproape un an, există un demers, susținut, de altfel, de o directivă UE referitoare la drepturile minorităților, prin care Ambasada României la Sofia, profesori de limba română și asociații ale românilor din ţara vecină încearcă să convingă statul bulgar să fie de acord cu introducerea în învățământul primar și gimnazial a limbii române ca limbă de studiu.

(w882) m

Din păcate, proiectul este rătăcit prin sertarele Ministerului Învățământului din Bulgaria. Același minister, însă, s-a  implicat  în activitatea Liceului ”Mihai Eminescu” din Sofia, unde se învață intensiv limba română.

(w882) Curs

Din păcate, liceenilor de aici, chiar după cinci ani de studiu intensiv, le este foarte greu să poarte o conversație simplă în limba română, iar cei care se încumetă să studieze apoi în facultățile din România sunt nevoiți să facă mai întâi un an pregătitor, pentru a putea înțelege ce li se predă la cursuri.

(w882) Copii

***

Mai multe despre seria de reportaje din Bulgaria citiţi AICI.

***

Echipa care a realizat reportajele:

Rudolf Szilagyi – imagine

Marius Stanciu – sunet

Gabriel Anghel - asistent imagine

Nicoleta Georgescu – montaj

Cătălin Grigore - ilustrația muzicală

Constantin Lupescu - lectura textului

Aura Dobre – realizator

(w882) Echipa S

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri