La un pas de România: Învățând românește în Bulgaria
luni, 24 aprilie 2017
Reportajele despre românii din Bulgaria şi limba română vorbită la sud de Dunăre continuă cu episodul 4. Joi, 27 aprilie, ora 21.00, la TVR Internaţional şi pe TVR+.
Romani
Alte legături
La un pas de România

Episodul 4. Învățând românește în Bulgaria

Episodul 4 este disponibil online pe TVR+.

Limba română nu s-a predat niciodată în școlile primare şi gimnaziale din Bulgaria.

(w640) Scoala

Din această cauză, o asociație a românilor din Vidin a inițiat, de mai bine de 15 ani, cursuri de limba română. A cerut sprijin României. Profesorii care predau au fost plătiți prin proiectele finanțate de statul român.

(w640) Curs

Au fost,  însă, și perioade când  banii nu au mai venit, așa că profesorii au făcut muncă voluntară. Cursurile se organizau, de obicei, acasă la un profesor...ori în spații improvizate, fără curent electric sau căldură. Prin satele de munte, copiii și adulții, deopotrivă, veneau - și încă mai vin! - să silabisească românește pe abecedare mai vechi decât vârstele lor.

(w640) Sala

Unii profesori au fost și urmăriți de poliție, copiii au fost amenințați, dar nimeni nu i-a împiedicat să continue să învețe limba bunicilor.

(w640) curs

De aproape un an, există un demers, susținut, de altfel, de o directivă UE referitoare la drepturile minorităților, prin care Ambasada României la Sofia, profesori de limba română și asociații ale românilor din ţara vecină încearcă să convingă statul bulgar să fie de acord cu introducerea în învățământul primar și gimnazial a limbii române ca limbă de studiu.

(w640) m

Din păcate, proiectul este rătăcit prin sertarele Ministerului Învățământului din Bulgaria. Același minister, însă, s-a  implicat  în activitatea Liceului ”Mihai Eminescu” din Sofia, unde se învață intensiv limba română.

(w640) Curs

Din păcate, liceenilor de aici, chiar după cinci ani de studiu intensiv, le este foarte greu să poarte o conversație simplă în limba română, iar cei care se încumetă să studieze apoi în facultățile din România sunt nevoiți să facă mai întâi un an pregătitor, pentru a putea înțelege ce li se predă la cursuri.

(w640) Copii

***

Mai multe despre seria de reportaje din Bulgaria citiţi AICI.

***

Echipa care a realizat reportajele:

Rudolf Szilagyi – imagine

Marius Stanciu – sunet

Gabriel Anghel - asistent imagine

Nicoleta Georgescu – montaj

Cătălin Grigore - ilustrația muzicală

Constantin Lupescu - lectura textului

Aura Dobre – realizator

(w640) Echipa S

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram