loader
Foto

La un pas de România: Învățând românește în Bulgaria

Reportajele despre românii din Bulgaria şi limba română vorbită la sud de Dunăre continuă cu episodul 4. Joi, 27 aprilie, ora 21.00, la TVR Internaţional şi pe TVR+.

 

La un pas de România

Episodul 4. Învățând românește în Bulgaria

Episodul 4 este disponibil online pe TVR+.

Limba română nu s-a predat niciodată în școlile primare şi gimnaziale din Bulgaria.

(w882) Scoala

Din această cauză, o asociație a românilor din Vidin a inițiat, de mai bine de 15 ani, cursuri de limba română. A cerut sprijin României. Profesorii care predau au fost plătiți prin proiectele finanțate de statul român.

(w882) Curs

Au fost,  însă, și perioade când  banii nu au mai venit, așa că profesorii au făcut muncă voluntară. Cursurile se organizau, de obicei, acasă la un profesor...ori în spații improvizate, fără curent electric sau căldură. Prin satele de munte, copiii și adulții, deopotrivă, veneau - și încă mai vin! - să silabisească românește pe abecedare mai vechi decât vârstele lor.

(w882) Sala

Unii profesori au fost și urmăriți de poliție, copiii au fost amenințați, dar nimeni nu i-a împiedicat să continue să învețe limba bunicilor.

(w882) curs

De aproape un an, există un demers, susținut, de altfel, de o directivă UE referitoare la drepturile minorităților, prin care Ambasada României la Sofia, profesori de limba română și asociații ale românilor din ţara vecină încearcă să convingă statul bulgar să fie de acord cu introducerea în învățământul primar și gimnazial a limbii române ca limbă de studiu.

(w882) m

Din păcate, proiectul este rătăcit prin sertarele Ministerului Învățământului din Bulgaria. Același minister, însă, s-a  implicat  în activitatea Liceului ”Mihai Eminescu” din Sofia, unde se învață intensiv limba română.

(w882) Curs

Din păcate, liceenilor de aici, chiar după cinci ani de studiu intensiv, le este foarte greu să poarte o conversație simplă în limba română, iar cei care se încumetă să studieze apoi în facultățile din România sunt nevoiți să facă mai întâi un an pregătitor, pentru a putea înțelege ce li se predă la cursuri.

(w882) Copii

***

Mai multe despre seria de reportaje din Bulgaria citiţi AICI.

***

Echipa care a realizat reportajele:

Rudolf Szilagyi – imagine

Marius Stanciu – sunet

Gabriel Anghel - asistent imagine

Nicoleta Georgescu – montaj

Cătălin Grigore - ilustrația muzicală

Constantin Lupescu - lectura textului

Aura Dobre – realizator

(w882) Echipa S

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

14:45 Discover Romania

Producător Diana Ilica

14:55 Vorbeşte corect!

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia

Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" v-a invitat să urmăriţi miercuri, 8 mai, la TVR Internațioanl, de la ora 11:00, o ediţie în care am ...

„Fraţii Jderi”, în topul celor mai vizionate filme românești

TVR Internațional programează sâmbătă, 11 mai, de la ora 23:30, „Frații Jderi” (România, 1974), după romanul omonim al lui Mihail Sadoveanu. ...

 

#tvri