loader

La un pas de România, în Bugeac: Mormânt pentru limba română

La TVRi, pe 25  mai de la ora 21:00 - al doilea episod dintr-o serie de patru în care realizatorul Răzvan Petrişor răspunde la întrebarea ”Dispar românii din Bugeac?”, după ce a filmat în mijlocul acestei comunităţi.

 

La un pas de România

Ediția este disponibilă online pe TVR+

ÎNVĂȚĂMÂNT – MORMÂNT PENTRU LIMBA ROMÂNĂ

Cimitirul vechi al satului Eschipolos - numele străvechi al localității, căci Glubokoe figurează azi pe harta teritorial-administrativă a Ucrainei.

Inclusă în Raionul Tatarbunar, fost teritoriu românesc de pe vremea Principatului Moldovei. Bugeacul.

(w882) Cimitir

Apele Lacului Sasîc spală oasele etnicilor români din Bugeac. N-au liniște nici după moarte...

Simți cum cade pământul peste tine vâzând cum apele Lacului Sasîc scaldă osemintele și crucile de la capetele străbunilor români... Malul de lut se prăbușește în lac luând cu el sicriele cu totul. Aceasta este și soarta limbii române din școlile aflate în satele etnicilor români din sudul Ucrainei, Regiunea Odesa: moare! Și, odată cu ea, etnia pe de-a-ntregul?

Chiar, de unde și până unde atâta insinuare, îndoială, îngrijorare referitor la viitorul limbii materne aflată în ADN-ul celor 125.000 de etnici români trăitori în fostul Bugeac? Doar e scris în Constituția Ucrainei – și mai înaltă garanție legislativă nu-i ! – la Articolul 53: Se garantează cetățenilor care aparțin minorităților naționale dreptul la învățământ în limba maternă sau la studierea limbii materne în școlile de stat și comunale sau prin intermediul societăților național-culturale.

(w882) RP

Cum să nu fii revoltat când vezi cum limbii materne i se sapă mormânt chiar în şcolile etnicilor români din Regiunea Odesa?

Să coborâm cu picioarele pe pământ. De la nivelul Luceafărului lui Eminescu, la statistica oficială despre accesul la învățământul în limba maternă a etnicilor români din sudul Ucrainei.

În anul 1944, după preluarea de către Uniunea Sovietică a acestui teritoriu, Bugeacul, în regiune existau 62 de școli cu predare în limba română. În 1991, când Ucraina a devenit independentă, mai existau doar 21 de şcoli cu predare integrală sau parțială în limba noastră strămoșească. Astăzi, nu mai există nici măcar o școală cu predare integrală în limba română.

(w882) Copii

Copii români la ora de "Muncă", în curtea școlii din satul Frecăței, raionul Ismail.

Dacă rostești “limba română” în dialogul cu un copil ieșit pe poarta școlii, primești o privire confuză și un “Ce?” strident, ce sună a “Ce vrea ăsta de la mine?” Apoi, copilul se prezintă în... trei limbi! “Pe mine (în română – n.a.) mă cheamă (în ucraineană – n.a.) Olea !” Q.e.d.

Culmea paradoxului: la Universitatea Umanistă din Ismail există o secție de română-engleză. Absolvenții se fac profesori și merg în școlile din satele etnicilor români să predea după manual scrise în limba… moldovenească.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

9:55 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri