La un pas de România, în Bugeac: Mormânt pentru limba română
luni, 22 mai 2017
La TVRi, pe 25  mai de la ora 21:00 - al doilea episod dintr-o serie de patru în care realizatorul Răzvan Petrişor răspunde la întrebarea ”Dispar românii din Bugeac?”, după ce a filmat în mijlocul acestei comunităţi.
Main
Alte legături
La un pas de România

Ediția este disponibilă online pe TVR+

ÎNVĂȚĂMÂNT – MORMÂNT PENTRU LIMBA ROMÂNĂ

Cimitirul vechi al satului Eschipolos - numele străvechi al localității, căci Glubokoe figurează azi pe harta teritorial-administrativă a Ucrainei.

Inclusă în Raionul Tatarbunar, fost teritoriu românesc de pe vremea Principatului Moldovei. Bugeacul.

(w640) Cimitir

Apele Lacului Sasîc spală oasele etnicilor români din Bugeac. N-au liniște nici după moarte...

Simți cum cade pământul peste tine vâzând cum apele Lacului Sasîc scaldă osemintele și crucile de la capetele străbunilor români... Malul de lut se prăbușește în lac luând cu el sicriele cu totul. Aceasta este și soarta limbii române din școlile aflate în satele etnicilor români din sudul Ucrainei, Regiunea Odesa: moare! Și, odată cu ea, etnia pe de-a-ntregul?

Chiar, de unde și până unde atâta insinuare, îndoială, îngrijorare referitor la viitorul limbii materne aflată în ADN-ul celor 125.000 de etnici români trăitori în fostul Bugeac? Doar e scris în Constituția Ucrainei – și mai înaltă garanție legislativă nu-i ! – la Articolul 53: Se garantează cetățenilor care aparțin minorităților naționale dreptul la învățământ în limba maternă sau la studierea limbii materne în școlile de stat și comunale sau prin intermediul societăților național-culturale.

(w640) RP

Cum să nu fii revoltat când vezi cum limbii materne i se sapă mormânt chiar în şcolile etnicilor români din Regiunea Odesa?

Să coborâm cu picioarele pe pământ. De la nivelul Luceafărului lui Eminescu, la statistica oficială despre accesul la învățământul în limba maternă a etnicilor români din sudul Ucrainei.

În anul 1944, după preluarea de către Uniunea Sovietică a acestui teritoriu, Bugeacul, în regiune existau 62 de școli cu predare în limba română. În 1991, când Ucraina a devenit independentă, mai existau doar 21 de şcoli cu predare integrală sau parțială în limba noastră strămoșească. Astăzi, nu mai există nici măcar o școală cu predare integrală în limba română.

(w640) Copii

Copii români la ora de "Muncă", în curtea școlii din satul Frecăței, raionul Ismail.

Dacă rostești “limba română” în dialogul cu un copil ieșit pe poarta școlii, primești o privire confuză și un “Ce?” strident, ce sună a “Ce vrea ăsta de la mine?” Apoi, copilul se prezintă în... trei limbi! “Pe mine (în română – n.a.) mă cheamă (în ucraineană – n.a.) Olea !” Q.e.d.

Culmea paradoxului: la Universitatea Umanistă din Ismail există o secție de română-engleză. Absolvenții se fac profesori și merg în școlile din satele etnicilor români să predea după manual scrise în limba… moldovenească.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram