Al doilea episod al seriei despre Moravia şi Banat s-a difuzat pe 19 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Limba vorbită de vechii valahi s-a pierdut de-a lungul timpului. În satele izolate, încă se mai vorbește un dialec ciudat, un amestec de cuvinte cehe, slovace, ucrainene, poloneze și arhaisme românești.
Dar dacă limba vechilor valahi s-a pierdut, folclorul, tradițiile, felurile de mâncare, pâinea din diferite cereale s-au păstrat până azi.
Dacă multă vreme Valahia era privită ca o regiune a Moraviei și… atât, în ultimii ani, însă, tradițiile au renăscut, cântecele și dansurile populare au fost aduse la lumină, portul popular a revenit în garderoba localnicilor, iar poveștile cu zâne și zeități au făcut din Valahia moravă de azi un loc căutat de turiștii din toată Cehia. Specialiștii au și explicații. Le aflăm în reportajul nostru din 19 octombrie.
În Banatul montan, limba vechilor cehi veniți la muncă pe Clisura Dunării se păstrează până azi. La fel și limba slovacilor așezați pe la 1860 în Transilvania de nord-vest.
Din păcate, numărul vorbitorilor de cehă și slovacă în România este într-o continuă scădere.
***
Pentru noua serie de emisiuni ”La un pas de România”, echipa TVR Internațional a mers și în comunitățile istorice de cehi și slovaci din Banatul Montan și din nord-vestul Transilvaniei. Poveștile cehilor pe de Clisura Dunării sau cele ale slovacilor din Valea Cerului vor fi spuse în paralel cu cele ale urmașilor valahilor din Moravia.
***
Noua serie „La un pas de România” cuprinde patru ediţii difuzate la TVR Internaţional şi online pe TVR+.
ECHIPA:
Imagine: Rudolf Szilagyi
Sunet: Marius Stanciu
Lectură: Constantin Lupescu
Ilustraţie muzicală: Cătălin Grigore
Montaj: Nicoleta Georgescu
Producător: Aura Dobre
***
Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.