"La un pas de România": din Tiraspol, cu focul din suflet și cu dor nespus (II)
vineri, 19 iunie 2020
Urmăriți a doua parte a interviului acordat TVRi, în exclusivitate, de  Raisa Padurean, director adjunct al liceului “ L ucian Blaga” din Tiraspol despre  “zestrea ” culturală primită de la părinți și despre țara strămoșilor ei.
raisa si elevii
Alte legături
La un pas de România

Să fii român în afara granițelor țării tale este greu. Uneori este o alegere personală să trăiești departe de țara în care s-au născut ai tăi. Alteori e o întâmplare a vieții. Dar e posibil să decidă și alții pentru tine, obligându-te să te supui regulilor.

Raisa Padurean este unul dintre acei oameni care demonstrează în fiecare zi că “nu se poate”… nu există.

(w640) portret Pa

“În anii copilăriei noastre, cuvântul “zestre” însemna bogăție. Adică, fetele când se căsătoreau treceau în casa mirelui cu “zestre”, pe care le-o pregăteau mamele încă din copilărie. Țeseau covoare, confecționau perne din pene de pasăre, cumpărau ceva mobilă și altele de genul acesta. Acea zestre era transportată cu căruța ori cu mașina prin centrul satului ca să vadă lumea câtă zestre are fata!

Noi însă am trăit sărac, nu am visat la așa bogăție! Zestrea pe care am moștenit-o de la părinți, de la bunici, de la rude este dragostea de țară și de neam.

Îmi amintesc de sărbătorile petrecute în familie. Deși comuniștii interziceau tot ce este legat de religie, noi am moștenit de la părinți credința în Dumnezeu și tradițiile creștine. Noi am sărbătorit mereu Crăciunul și Paștele. Erau cele mai Sfinte Sărbători, deși am trăit în comunism și era interzis să mergem la biserică. De Crăciun era permis să cântăm numai un singur colind pe care îl știa tot satul. Dar în familie, când ne adunam, rude și vecini, cântam cu toții multe colinde. Pe unele le mai țin minte și azi.

(w640) obicei tir

Zestrea” noastră era o rochiță nouă o dată în an, de Paști, când mama aduna bănuț cu bănuț și ne cumpăra o haină nouă și sandale pe care le păstram cu mare drag. În rest, purtam hainele rămase de la fratele mai mare, iar surorile mele îmbrăcau ceea ce rămânea de la mine.

Zestrea” mea, moștenită din copilărie, sunt nunțile la cort, împodobite cu covoare țesute de gospodinele satului. La nunți se aduna satul. Era muzică bună, erau câțiva lăutari care cântau și veseleau nuntașii două zile la rând. La nuntă mergeau numai adulții. Noi, copiii, eram pe lângă porți, pentru că doream să vedem mireasa și tot ce se petrecea în ograda nuntașilor.

Altă comoară era “claca”, adică ajutorul comunității la construcția casei. Atunci când cineva pornea viața de familie, începea cu construcția casei. Oamenii din sat veneau în ajutor. Mai întâi făceau chirpici, apoi, pas cu pas, dădeau tot ajutorul de care era nevoie până terminau de construit casa. Da, au fost timpuri când lumea era mai bună, se ajuta și la bine și la greu.

Noi toți cei patru copii am moștenit de la mama vocea ei frumoasă și sufletul blând. Mama cânta foarte frumos, probabil de aceea și noi cântăm și copiii noștri cântă și nepoții au aptitudini muzicale.

(w640) Padurean s

Dar, cu părere de rău, nu am reușit să urmez o școală muzicală. Era o școală muzicală în centrul raional, însă era complicat să ajung acolo. Mi-am dorit mereu să pot cânta și la un instrument muzical. Așa că, studentă fiind, am învățat să cânt la chitară. Știam doar câteva cântece. Dar într-o zi, chitara… a dispărut și am lăsat totul baltă…

Altă bogăție nu am avut de unde primi. Fiecare dintre noi, cei patru copii ai familiei, am plecat în lume cu câteva cărți în geantă și câteva haine, purtând în suflet credința și dragostea de Dumnezeu.

Amintirile copilăriei sunt multe. Pe unele le-am uitat, dar în memorie au rămas jocurile din copilăria mea, care acum au dispărut. Noi nu știam de calculatoare, de internet sau de televizor. Priveam televizorul o dată sau de două ori pe săptămână și atunci trebuia să muncim din greu ca să avem permisiunea de a putea urmări un film sau un concert.

Îmi amintesc, când era secetă, mama plângea și se ruga la Dumnezeu să ne aducă ploaia. Noi, copii fiind, eram la prășit pe deal și strigăm în gură mare: “Două bețe-n vie,/ploaia să vină./Două bețe-n poloboc,/Ploaia să ne stea în loc”. E drept că noi speram că va începe ploaia și vom putea pleca acasă, că eram obosiți de atâta muncă. Uneori, mai apărea câte un șuvoi de ploaie, dar deseori munceam până seara, pe caniculă, dar niciodată nu ziceam că suntem obosiţi. Cuvintele obosit și stres nu existau pe atunci! Munceam până picam, uneori adormeam obosiți și nespălați, fără să știm că aceea era oboseală!

În familie nu aveam jucării. Visam să ne jucăm, ca orice copil, și de aceea ne făceam singure jucăriile. Păpușa mea a fost din știulete de porumb, când avea mătase. Rupeam știuleți din lan, îi alegeam pe cei cu mătasea mai lungă ca să pot împleti cosițe (gâţe se zicea la noi).

Aveam și coardă, săream cu ea. Dar coarda o făceam fie din viță de vie, pe care o îndoiam, fie din crenguțe de hamei și săream până ne săturam. Dar de la săritul peste coarda din hamei, rămâneam cu semne pe picioare. Cine știe ce-i asta, înțelege de ce!

Mai târziu, fiind la facultate, am studiat și folclorul și am înţeles ce înseamnă Caloianul. Atunci mi-am amintit cum îngropam păpușile și chemam ploaia. Mama ne zicea că dacă vrem să vină ploaia, trebuie să aducem o jertfă. Ăsta a fost și jocul copilăriei mamei mele. Atunci noi căutam pe la vecine o păpușă mai veche. Uneori lipsea o mâna, ori un picior și făceam ritualul de înmormântare. Cu bocete și cu plânsete îngropam păpușa la hotarul dintre sate. Probail și acum sunt undeva îngropate acele păpuși!

Noi, copiii, organizam șezători unde împleteam, croșetam, exact așa cum ne povestea mama că făcea ea și fetele din sat, în tinerețe.

Jocul “De-a baba oarba” era un altul din multele jocuri despre care îmi amintesc cu drag. Alergam, eram sănătoși, nu-mi amintesc să ne fi îmbolnăvit vreodată. Acum copiii au calculatoare și habar nu au de jocurile copilărești în natură…”

Dincolo de amintirile copilăriei, o parte din “zestrea” primită de la străbuni este și dragostea pentru portul popular și pentru obiceiurile tradiționale.

(w640) intreg por

“Neamul românesc este bogat în tradiții și obiceiuri. O comoară de neprețuit ne-a fost lăsată de la strămoșii noștri. Secole în șir, ei au purtat de sărbători costumul popular. De aceea, și noi purtăm această valoare aproape de suflet. Eu personal, am 8 ii, o fotă, o catrință, am o pereche de opinci și 3 brâie. De fiecare dată când organizăm în liceu activități, îmbrac costumul popular și împreună cu elevii mei cântăm, dansăm, fiind îmbrăcați în cel mai frumos costum popular!

Ținem foarte mult la ziua de 1 Decembrie. Sărbătorile de iarnă nu se petrec fără costumul și portul popular. Și pentru că Dumnezeu m-a înzestrat cu o voce frumoasă, am cântat cu drag de fiecare dată, iar cântecele pe care care le știu eu, le transmit și elevilor. Am înființat ansamblul folcloric “SÂNZIENELE”. Ca director adjunct, tot din propria inițiativă, îl conduc, fără să fiu remunerată. Asta îmi place, asta fac. Îmi place să-i bucur pe cei din jur cu tezaurul folcloric, tradițiile și obiceiurile pe care le transmit elevilor mei.”

Pare de la sine înțeles ce loc ocupă România în viața ei de român care trăiește la Tiraspol…

“Deși am terminat specializarea Filologie rusă, niciodată nu am încetat să-mi iubesc țara și să lupt pentru tot ceea ce ne aparține. Cine a trecut prin mâinile regimului de ocupație, știe ce înseamnă aceasta.

România este Țara mea. Pentru mine nu există Republica. Eu știu că locuiesc în Basarabia ocupată. Cum a scris fiica mea, fiind elevă la acest liceu. Atunci când a fost devastat liceul, ea a scris: Basarabie pământ românesc/ Dacă ai ști cât de mult te iubesc!/ De la mama ai fost furată,/ Nu o dată în viață trădată./ Basarabie pământul meu scump./ Mă închin, te iubesc, te sărut…

“Atunci când treci prin multe încercări, nu poți sta să privești cum ești călcat în picioare de cei mancurtizați, fără credință, fără neam și fără țară. Când ești pus la încercări, trebuie să te aperi, să anunți lumii întregi ce se întâmplă.

Uite așa am început să merg la proteste, la diverse activități care au fost organizate în apărarea drepturilor românilor de dincoace de Nistru și de Prut.

Să nu credeți că la Chișinău e mult mai bine. Avem trădători pe ambele maluri! Nu știu cât va mai tăcea acest popor. Prea buni la suflet suntem și prea mult am învățat să iertăm…

(w640) tricolor t

Liceul Teoretic “Lucian Blaga” este unica insulă de românitate din orașul Tiraspol. De aceea, toată dragostea de Țară și de Neam o exprimăm aici, alături de elevii noștri cărora le transmitem această dragoste nemărginită.

Pentru că în oraș nu suntem acceptați la activitățile extrașcolare, noi le organizăm pe ale noastre în liceu. Toate aniversările naționale le sărbătorim alături de elevii noștri. Avem copii foarte deștepți și extrem de talentați. Păcat că se pierd...

Ducem lipsă de multe lucruri, dar mergem în pas cu timpul. Ne străduim să facem față peste tot. Tricolorul românesc este în toate locurile în liceul nostru, chiar de ne este interzis de autorități să-l arborăm în zile de sărbatori, noi facem tot posibilul ca steagul nostru tricolor să ne însoțească peste tot.”

***

Sfârșitul celei de-a doua părți a interviului acordat, în EXCLUSIVITATE PENTRU TVRI, de Raisa Padurean, director adjunct al liceului "Lucian Blaga” din Tiraspol

Interviu realizat de: Aura Dobre

 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 05:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:20
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Tezaur de carte româneasca la Biblioteca Congresului American Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Timişoara *Sarea în bucate *Iepure cu sos vânătoresc şi găluşte nemţeşti ca la Lugoj Emisiune realizată de TVR Timişoara Producător Veronica Mihoc Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu (redifuzare)
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Fraţi de viţă
  *Ediţia 14 Producător Cătălin Heson
 • 12:30
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  Reţeaua de idoli
  *Mircea Bravo Redactor Mariana Cernăianu Realizator Irina Păcurariu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală Figuri legendare ale rezistenţei Iani-Ionel Cotan din Cail Dere Între trădare şi fuga în pădure, la numai 20 de ani, Ionel Cotan a ales să rămână demn. I-a însoţit pe fraţii Fudulea şi a luptat până la capăt alături de ei. Ura securităţii l-a urmărit în închisoarea de la Gherla unde a murit în urma torturilor la care a fost supus. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 17:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte Invitaţii: Adrian Daminescu Marius Parno -este un om de afaceri din Zalău şi de 13 ani lucrează la diferite proiecte cu finanţare europeană. A absolvit trei facultăţi şi în prezent luptă pentru dezvoltarea comunităţilor de rromi. Însă, până să ajungă în acest punct al vieţii sale, Marius s-a confruntat cu multe greutăţi peste care a trecut cu ajutorul lui Dumnezeu. Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu Petrică şi Georgiana Pană -povestea relaţiei tată-fiică Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 18:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Invitaţii: Marcel Pavel Cristi Brancu, Oana Turcu şi Tudor Brancu-Turcu -o familie de nota 10 Nico Maria Radu şi Horia Moculescu ne vor spune povestea cântecului “Dorul” de Aurelian Andreescu Marcel Pavel, Nico, Paula şi Ovi, Maria Radu şi Adrian Daminescu vor cânta melodia “Dorul” Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa (redifuzare)
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor Cristina Moiseiu Rădulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L (redifuzare)
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr