"La un pas de România": din Tiraspol, cu focul din suflet și cu dor nespus (I)
joi, 18 iunie 2020
Un interviu în exclusivitate pentru TVR Internațional cu Raisa Padurean, director adjunct al Liceului românesc „Lucian Blaga” din Tiraspol.
tiraspol 1
Alte legături
La un pas de România

Să fii român în afara granițelor țării tale este greu. Uneori este o alegere personală să trăiești departe de țara în care s-au născut ai tăi. Alteori e o întâmplare a vieții. Alteori decid alții pentru tine și te obligă să te supui regulilor. Raisa Padurean este directorul adjunct al Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol și este unul dintre cei care demonstrează în fiecare zi că „nu se poate”… nu există.

(w640) tiraspol 1

S-a născut într-o familie cu patru copii (trei fete și un băiat) în satul Leușeni din raionul Telenești din Basarabia. Părinții, țărani simpli, obișnuiți cu munca pământului, stabiliseră deja ce se va întâmpla cu fetele după ce vor termina școala: vor rămâne în sat să muncească pământul, alături de ei. Numai că fetele au vrut să meargă la facultate.

(w640) tiraspol1

Eu am fost prima care am plecat de acasă. După absolvirea școlii generale, am plecat la Tiraspol și mi-am depus dosarul la Universitatea Pedagogică “Taras Shevchenko”. După mine au venit și surorile mele, Ana și Maria. Fratele mai mare a plecat la o școală profesională. El s-a făcut zidar. Părinții erau supărați foc pe noi, pentru că nu le-am dat ascultare să rămânem în sat!

(w640) tiraspol 1

Este chiar un cântec: „Cine a uitat că a fost copil,/ A uitat că a trăit./ Iese-n plete brumă,/ Ești bătrân de-acuma,/ Dar te simți la anii tăi copil naiv, copil ștrengar…”. Mereu îmi amintesc acest cântec, pentru că la vârsta mea așa mă simt alături de elevii mei. Așa am fost – un copil ștrengar, care reușeam să fac tot ceea ce îmi propuneam și niciodată nu plângeam. Tata îmi zicea „băiatul tatei”! Știam să mă apăr singură de băieți și le apăram și pe colegele din clasă când ne mai necăjeau…

Am avut tot felul de peripeții și la păscut oile și la păscut vacile. Așa era în sat, fiecare gospodar avea animale și noi eram mâna dreaptă a tatei. De mică mă țin minte muncind din greu. La săpat via, la semănat, la prășit și tot așa. Îndeplineam tot felul de munci agricole. La țară niciodată nu se termină lucrul.

Când am crescut mergeam cu tata la cosit iarbă, apoi la adunat fânul, apoi îl transportam acasă și-l așezam în porcane. Niciodată nu am mers în tabere de odihnă vara, ca alți copii. Existau și pe vremea noastră astfel de tabere. Ce mai plângeam și ce-i mai rugam pe părinți să ne lase și pe noi măcar câteva zile într-o tabără. Dar nu prea ne reușea, pentru că trebuia să ne ajutăm părinții la muncă.

Când am crescut şi mai mari, veneau profesorii la poartă și-l rugau pe tata să ne lase să mergem pe rând, noi fetele, în tabere. Învățam bine toate trei și mai reușeam să activăm în diverse cercuri, participam la diverse concursuri. Aveam rezultate bune și se scria despre noi în ziarele naţionale, chiar! Tata primea ziarul și citea cu glas tare și pentru mama (mama nu știa să citească), cum eram noi lăudate. Era o bucurie pentru ei, dar și pentru noi. Uneori ne mai făceau câte un favor: ne lăsau mai mult timp la joacă sau aveam voie să mergem să vedem un film indian la Căminul cultural.”

În 1997, după absolvirea facultății a ajuns pedagog la o grădiniță din apropierea orașului Tiraspol. Deși grădinița era rusească, a reușit în scurt timp să înființeze două grupe mixte cu predare în limba română.

(w640) tiraspol 1

“A fost greu, dar aveam susținerea părinților. Vă imaginați ce înseamnă să muncești zi de zi, de dimineața până seara, cu 45 de copii de diferite vârste. La sfârșitul unei zile eram efectiv stoarsă de puteri. Mă străduiam ca totul să fie interesant atât pentru mine, cât mai ales pentru discipolii mei. Copiii din grupa pregătitoare învățau din cărțile în limba română, pe care le cumpăram din librăriile din Chişinău. Cartea de căpătâi era: „Alunelul”, urmată de alte cărți de povești pentru copii, tot în limba română, desigur.

Trebuie să amintesc, pentru cei care poate au uitat, că în anii 1989 - 1990 toată Republica Moldova trecuse la grafia latină. Limba română și istoria românilor erau studiate folosind grafia latină. Pe vremea aceea toți eram tineri și curajoși și nerăbdători să revenim la… dreptul nostru ce ne fusese furat.

….Dacă ați fi văzut cum veneau părinții și înscriau copiii la școli și grădinițe cu predare în  limba română !!!

Îmi amintesc că nu aveam manuale, cărți în limba română, de altfel, aici, în zonă, nici până în prezent nu sunt. În librării și biblioteci nu găsești nicio carte în limba română, cu grafie latină. Toate sunt cu litere chirilice. Așa cum, de altfel, am învățat noi, când eram elevi. Deși se tot vorbește despre câtă libertate avem parte aici, noi tot aducem cărțile clandestin, așa cum le aduceam acum 30 de ani, când am revenit la studierea cu alfabet latin...

Atunci, cu mulți ani în urmă, mergeam cu părinții elevilor la Chișinău și cumpăram din librării cărți pentru copiii lor. Au fost niște momente de vis, când toată lumea dorea să învețe în română și făceam tot posibilul pentru ca fiecare copil să nu ducă lipsă de nimic.

Ne era foarte greu și din alt motiv: copiii veneau din grădinițe rusești, iar noi, pas cu pas, îi învățam să vorbească în română, adică în limba bunicilor și a străbunicilor.

(w640) tiraspol1

Uneori, analizând anii care au trecut, mă gândesc că parcă am făcut prea puțin din ce aș fi putut să fac. Dacă m-aș întoarce în anii tinereții, aș trăi altfel și aș face mult mai mult decât am reușit să fac până acum!”

Viața nu a fost ușoară. În 1986 s-a căsătorit și la scurt timp au venit pe lume cei doi copii, Andrei și Elena. Din păcate, după 13 ani de căsnicie, a divorțat și a fost nevoită să se descurce singură cu cei doi copii, neavând niciun sprijin din partea fostului soț.

“Fiul, Andrei, a apărut pe lume când eram în anul cinci de facultate. Când a trebuit, mai târziu, să meargă la școală, căutam să-l dau la o școală “moldovenească”, nu știam că în Tiraspol este școală cu predare în limba română. Nu voiam ca el să înceapă să învețe în limba rusă, la o școală rusească. Când am aflat de școala românească, îndată am mers și am depus cerere pentru înmatriculare. În anul 1994, la 1 septembrie, în timpul careului de deschidere a anului școlar, s-a apropiat de mine doamna director adjunct al școlii și mi-a propus să vin să muncesc la școală, în calitate de învățătoare. Deși nu prea știam eu metodologia de predare pentru clasele primare, ea mi-a spus că sunt părinți care mă știu pentru că am lucrat cu copiii lor în grupa pregătitoare de la grădiniță și ei pe mine mă vor ca învățătoare. Și uite așa am ajuns eu să lucrez la școala cu predare în limba română din Tiraspol, unde sunt și azi. Cartea mea de muncă e săracă. Nu am prea multe însemnări în ea. Anul aceasta, în septembrie, voi face 26 de ani de activitate pedagogică în școala cu predare în limba română din Tiraspol - Liceul Teoretic „Lucian Blaga”. Dar stagiul pedagogic l-am început din anul 1981. Am 39 de ani - o viață de muncă în domeniu.

În anul 2017 am absolvit și a doua facultate. Am făcut master în Asistență Socială - Facultatea de Psihologie și Asistență Socială a Universității Libere Internaționale din Republica Moldova. Mergeam după ore, în fiecare zi, la Chișinău la cursurile de la facultate. Aproximativ 200 km tur-retur. Ajungeam acasă obosită, când la ora 23, când la miezul nopții, dar sunt mulțumită că mi-am mai împlinit un vis. Deși am încă multe neîmplinite.”

Deși copiii, după ce au crescut s-au mutat la Chișinău, ea locuiește în continuare la Tiraspol, în același loc, adică într-un cămin, în care și-a educat copiii, la fel ca mai toți colegii profesori, care având salarii foarte mici nu pot face credite la bancă pentru a-şi cumpăra o locuință. În 2018 a fost diagnosticată cu o boală gravă. A fost operată de două ori în București. Acum ar fi trebuit să vină în România la controlul periodic, dar nu este încă posibil. Deși ar putea să se mute din Tiraspol, preferă să rămână acolo, profesor în Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, pentru copiii care vor să învețe în limba română.

„În toți acești ani de luptă pentru integritatea țării și pentru limba română și istoria românilor, am fost decorată cu două ordine. În 2010 am primit Ordinul Credință Patriei clasa I, iar în 2014 Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler. Mă bucur de aceste distincții de stat, dar am rămas numai cu ele și fără niciun privilegiu, la tratament etc. Nici nu vă imaginați prin câtă umilință trec ca să pot merge la tratament și nenumărate recuperări, pentru că fac tratamentul în continuare. Cei de sus au uitat de noi, mai ales când ajungem în cazuri dificile. Atunci când am aflat că sunt bolnavă, îmi fugea pământul de sub picioare. Am trecut prin stres și disperare. Dar am fost ajutată de surori, prieteni, persoane străine, studenți, muncitori, intelectuali etc. Unii mă cunoșteau din presă, de pe la televizor, și m-au ajutat financiar și moral ca să depășesc etapa de criză. Unii studenți transferau câte 40 – 50 de lei. Atâta cât aveau posibilitatea. Pe când cei pe care i-am susținut în campanii electorale și nu numai, au uitat că exist. Nu mă supăr, asta mă face să fiu mai puternică și să-mi aleg altfel noii prieteni.

Greu este că am nevoie de multă liniște. Medicii recomandă muntele, liniștea sufletească și mult aer curat. Dar ce liniște să am în cămin unde la bucătăria comună uneori se adună 5-7 persoane și pregătesc mâncarea?! În 4 metri pătrați te lovești unul de altul, dar trebuie să reziști. Acum, când am nevoie de multă liniște n-o pot găsi! Cei care au locuit sau locuiesc în cămine știu care sunt condițiile de a trăi în ele…

Asta este viața, uneori mă gândesc că sunt oameni care o duc mai greu decât mine. Rezistăm și ieșim din toate greutățile.”

 

*Sfârșitul primei părți

Interviu realizat de Aura Dobre

 • 21:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  Generaţia Fit
  *În cadrul programului vor fi oferite antrenamente de fitness şi gimnastică autorizate pentru începători şi avansaţi, coordonate de către profesori autorizati, sfaturi ale unor medici nutriţionişti şi o reţetă sănătoasă pentru sportivi şi publicul larg! Gazde: antrenori Diana Preda şi Gabriel Toncean Producător: Ştefan Stănescu Coproducție TVR-FRCF
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 05:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 06:20
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 06:50
  Imnul României
 • 06:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea I *Ştiri *Meteo *Horoscop *Cooking live în studio *Trafic *Showbiz *Style & Beauty *Parenting *Casa & gradina *Sănătate *Real life Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 07:45
  Diasporadar
  Producător Raluca Tudor
 • 07:55
  Cu capu-n zori
  *Show matinal Partea a II-a Prezintă: Liza Sabău şi Gabriel Fereşteanu Prezentatori ştiri: Andra Soceanu şi Daniel Coman Echipa: Alexandra Mădălina Manole-Horoscop, Bianca Patrichi-Meteo & Mişcare, chef Angie Cobut-Cooking, Irina Mohora-Parenting, Beauty, Fashion, Dorin Chioţea-Reportaje Real Life Jurnalist Horaţiu Rusu Producător Augusta Lazarov Petrescu Transmisiune directă
 • 08:45
  Discover Romania
  *Tezaur de carte româneasca la Biblioteca Congresului American Realizator Cecilia Melinescu Producători Cecilia Melinescu şi Diana Ilica
 • 09:00
  Matinalii
  *Partea a III-a Transmisiune directă
 • 10:00
  Telejurnal regional
  *TVR Craiova Transmisiune directă
 • 10:35
  România… în bucate
  *TVR Timişoara *Sarea în bucate *Iepure cu sos vânătoresc şi găluşte nemţeşti ca la Lugoj Emisiune realizată de TVR Timişoara Producător Veronica Mihoc Jurnalist Cătălin Blebea Producător Cristina Petrina Murgu (redifuzare)
 • 11:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Obezitatea, bolile cardiovasculare şi pâinea noastra cea de toate zilele Invitat: din Italia, dr. Gheorghe Cerin, medic primar cardiolog, dr. în ştiinţe medicale, responsabilul Unităţii de Medicină Internă-Cardiologie, Clinica San Gaudenzio, Novara, preşedintele Asociaţiei Medicilor Români din Italia, membru al Societăţii Europene de Cardiologie Stilul nostru actual de hrană, ca şi cel de viaţă, stau la baza kilogramelor în plus, kilograme care pot determina un exces ponderal, ca şi obezitate, uneori severă. Pentru persoanele trecute de vârsta de 45-50 de ani, excesul de kilograme se va însoţi întotdeauna de creşterea tensiunii arteriale, a colesterolului, glicemiei şi a trigliceridelor, elemente care prevestesc apariţia ulterioară a diabetului de tip 2, a accidentelor vasculare cerebrale, steatozei hepatice sau, pentru cei mai în vârstă, a Alzheimerului. Vă propunem așadar o abordare deschisă privind modul corect de hrană şi de schimbare a obişnuinţelor alimentare, adeseori nepotrivite cu nivelul de activitate fizică pe care o desfăşurăm zilnic. Vom analiza în detaliu rolul carbohidraţilor în hrana noastră şi mai ales rolul acestora în producerea obezităţii, obezitate care este de fapt cauza majoră a unor boli cronice precum cele cardiovasculare, dar şi unele forme de cancer. Moderator Măriuca Mihăilescu Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 12:00
  Fraţi de viţă
  *Ediţia 14 Producător Cătălin Heson
 • 12:30
  Avocatul dumneavoastră
  *21 ani *Contractul, lege a părţilor Invitat: Dan Laurenţiu Stoicescu, avocat Rubrica INFO *Informaţii utile despre contractul de închiriere comercială în Franţa Invitată: avocat Diana Dauphin Lazăr Moderator Angela Avram Jurnalist Aura Iosif Producător Angela Avram
 • 14:00
  Telejurnal
  Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Anamaria Panait, Violeta Iorgulescu Transmisiune directă ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 14:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători şi realizatori: Radu Dănilă şi Cristina Dănilă (redifuzare)
 • 15:00
  Reţeaua de idoli
  *Mircea Bravo Redactor Mariana Cernăianu Realizator Irina Păcurariu (redifuzare)
 • 16:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  *O istorie care nu se învaţă la şcoală Figuri legendare ale rezistenţei Iani-Ionel Cotan din Cail Dere Între trădare şi fuga în pădure, la numai 20 de ani, Ionel Cotan a ales să rămână demn. I-a însoţit pe fraţii Fudulea şi a luptat până la capăt alături de ei. Ura securităţii l-a urmărit în închisoarea de la Gherla unde a murit în urma torturilor la care a fost supus. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin (redifuzare)
 • 17:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Prima parte Invitaţii: Adrian Daminescu Marius Parno -este un om de afaceri din Zalău şi de 13 ani lucrează la diferite proiecte cu finanţare europeană. A absolvit trei facultăţi şi în prezent luptă pentru dezvoltarea comunităţilor de rromi. Însă, până să ajungă în acest punct al vieţii sale, Marius s-a confruntat cu multe greutăţi peste care a trecut cu ajutorul lui Dumnezeu. Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu Petrică şi Georgiana Pană -povestea relaţiei tată-fiică Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 18:00
  Femei de 10, bărbaţi de 10
  *Partea a II-a Invitaţii: Marcel Pavel Cristi Brancu, Oana Turcu şi Tudor Brancu-Turcu -o familie de nota 10 Nico Maria Radu şi Horia Moculescu ne vor spune povestea cântecului “Dorul” de Aurelian Andreescu Marcel Pavel, Nico, Paula şi Ovi, Maria Radu şi Adrian Daminescu vor cânta melodia “Dorul” Prezintă Marina Almăşan Co-prezentator Costin Teodorescu Producător Marina Almăşan Jurnalişti: Elena Cristescu, Liana Damian, Laura Demeter Coproducţie TVR-SC CONTERA MEDIA SRL (redifuzare)
 • 19:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa (redifuzare)
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Transmisiune directă *Sport *Meteo
 • 20:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 21:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr (redifuzare)
 • 22:30
  România 9!
  Moderator Ionuţ Cristache Jurnalist Oana Cucuruzeanu Producător Livia Şerban Iancu
 • 23:30
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Regia artistică Larry Maronesse Producător Diana Pascal O producţie TVR2 şi Zucchero Media
 • 00:30
  #NuExistaNuSePoate!
  *cu Andreea Marin O oră de motivaţie şi inspiraţie în compania oamenilor care reuşesc în viaţă fiindcă pentru ei nu există nu se poate Director de imagine Vlad Tănase Regia artistica Aurel Badea Producător tv Diana Pascal (redifuzare)
 • 01:30
  MotorVlog
  Prezentatori: Mihai Alexandrescu, Andrei Barbu, Marius Băcilă Redactor Cristina Moiseiu Rădulescu O producţie RL Global Activ Services S.R.L (redifuzare)
 • 02:00
  Un doctor pentru dumneavoastră
  *13 ani *Beneficiile medicinei energo-informaţionale Invitat: psiholog Florica Munteanu, specialist în medicină integrativă, DermaVital Sănătatea corpului nostru depinde de alegerile noastre. Frica, atacurile de panică afecteză negativ întreg organismul. Mulţi oameni apelează la medicina alternativă, la terapii energo-informaţionale pentru echilibrări emoționale, reglarea imunităţii şi a metabolismului. Durerea e privită ca un strigat al ţesutului pentru a fi detoxifiat. Impulsul bioenergetic dat mezenchimului duce la refacerea acidului hialuronic. Se pune în mişcare sistemul de autovindecare iar fenomenul de distrugere este întrerupt. Paleta simptomelor unui pacient cronic este harta psihostructurii lui dereglate. O ediţie în care aflăm care sunt beneficiile medicinei energo-informationale pentru sănătatea corpului nostru. Prin telefon, din Germania: prof. univ. dr. Honoris Causa HORIA SÎRBU, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universităţii ”Friedrich Alexander” Erlangen-Nürnberg, şeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen Una dintre personalităţile româneşti recunoscute la nivel internaţional. A ajutat şi a promovat medici români talentaţi în străinătate, a ţinut în permanenţă legătura cu România, locul în care visează mereu să revină. Moderator Irina Mohora Realizator Cristina Anton Producător Monica Ancuţa
 • 03:00
  Telejurnal
  *Ştiri *Tema zilei Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru Sport *Montaj Meteo *Montaj
 • 03:50
  Zi de zi cu părintele Constantin Necula
  Producător Victor Dochia
 • 04:00
  Investiţi în România!
  *19 ani *Investiţiile în turism dezvoltă Judeţul Buzău Invitaţi: Petre Emanoil Neagu-preşedinte Consiliul Judeţean Buzău, Constantin Toma-primar Buzău, prof. univ. dr. Silviu Neguţ-Academia de Studii Economice din Bucureşti, preot Costel Vînătoru-iconom stavrofor Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Thorsten Kirschner-consultant proiecte de dezvoltare internaţională şi turism Asociaţia TravelBuzau şi Răzvan Onesa-jurnalist Moderator Octavian Jora Jurnalişti tv: Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa Editor coordonator Cristina Leorenţ Producător Raluca Amzăr