loader

La un pas de România: Aromânii din Albania

TVR Internaţional deschide cu acest documentar o serie de trei povestiri despre cauza aromânismului de pe teritoriul Albaniei. O minoritate neînfrântă de istoria-i brutală, joi, 9 noiembrie, de la ora 21.00.

 

Răzvan Petrişor
La un pas de România

Nu-i cer mai frământat decât istoria aromânilor. A macedo-românilor, mai larg cuprinzător. "Stră-români" de-ai noștri, ei reprezinta ramura sudică a neamului românesc.

Împrăștiați peste tot în Balcani, încă din Evul Mediu, aromânii au luptat şi au suferit pentru păstrarea identității lor. De peste o mie de ani, aromânii trăiesc și pe ținuturile din sudul şi sud-estul Albaniei.

(w882) la un pas

Eu, Răzvan Petrișor, măruntă ființă media, deși în prim plan, recunosc că trebuie sa fiți numai ochi și urechi la Pandi Bello, cunoscătorul absolut al istoriei aromânilor.

Aromânii îşi trag seva de mândrie, hărnicie, învățătură și glorie din cea mai renumită civilizație antică a Balcanilor - moscopolenii.

Moscopole a fost întemeiată de aromâni la mijlocul secolului al 14-lea sub ocupație otomană. Aşezarea s-a dezvoltat într-un oraş prosper, considerat al doilea ca mărime în Balcani, după Constantinopol. Devenise cea mai impozantă și importantă citadelă din Balcani, cu 60 000 de suflete. Până când a fost distrusă de către albanezii și bulgarii musulmani.

Astăzi, Moscopole este o localitate șantier. Se dorește introducerea ei într-un circuit turistic global și intensiv.

Aromânismul a adus cea mai importantă contribuţie pentru independența și formarea ca stat a Albaniei. Faptele istorice şi culturale dovedesc că fără aromâni nu ar fi existat renașterea albaneză.

Cu toate acestea, timp de mai bine de o sută de ani, până în octombrie 2017, nu le-a fost recunoscut statutul de minoritate națională, cu toate drepturile implicite.

(w882) la un pas

Una dintre bisericile aromânești din Moscopole, vechea și cea mai renumită așezare a civilizației balcanice. Deși inclusă in patrimoniul UNESCO, biserica stă să cadă, reclamă Uniunea Națională a Aromănilor din Albania.

Devotamentul pentru cauza aromânismului și identitatea românească este întruchipat și de povestea Bisericii “Sfântul Sotir” sau “Schimbarea la față” din Korce.

Preotul Dumitrache Veriga este cel care a ocrotit-o de la naștere și hrămuire până în ultimii ani ai vieţii. El a construit  biserica pentru aromânii din Albania pe locul unei vechi şcoli româneşti din Korce, pe care a reuşit să o revendice în 1995.

(w882) la un pas

Tatăl Mirelei Veriga, preotul Dumitrache Veriga, a devenit, prin construirea și apărarea Bisericii „Schimbarea la față” din Korce, el însuși un monument al acestei strașnice ramuri sudice a poporului român.

Aromânilor le este necesară comuniunea cu Dumnezeu, căci, spre bucuria necuratului, până în 1991, Albania a trăit vreme de 35 de ani în ateism.

***

Noua serie „La un pas de România” cuprinde trei ediţii difuzate la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

Producător Răzvan Petrişor

 

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Italia

Episodul 6: Păstorul de suflete preot Gabriel Popescu

De peste trei decenii românii aleg sa emigreze în Italia, ţară care i-a primit cu brațele deschise, devenind casă pentru mai mult de un milion de conaţionali. Lombardia este una dintre regiunile în care peste 200 000 de români au ales să trăiască. La doar 20 de kilometri distanta de Milano, localitatea Arcore din provincia Monza și Brianza impresionează prin diversitatea peisajelor deosebit de frumoase, dar și prin dar istoria sa bogata care datează din Evul Mediu. Oraşul găzduieşte o importantă comunitate românescă bine integrată cultural, social şi economic. Singuri printre străini, oamenii au nevoie de un sens în viață, poate mai mult decât oricând, iar credința în Dumnezu este sprijin şi speranță. Parohia din Arcore este oază de credinţă şi ortodoxie fiind punct de reper al comunității, un loc încãrcat de iubire divinã, pãstorit de pãrintele Gabriel Popescu. De profesie inginer informatician, cu multă osteneală si dăruire are grijă de viaţa duhovnicească a enoriaşilor.

Producător Liliana Văduva

(Reluare)

12:00 A doua emigrare (R)

* Best of

Producător Iulia Popescu

(Reluare)
 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri