Proiectul editorial dedicat comunităţilor româneşti din afara graniţelor, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a continuat la TVR Internaţional, cu patru ediţii noi dedicate comunităţilor de români din Ungaria.
Pe 26, 27, 28 şi 29 octombrie, ora 19.30, i-am putut cunoaşte pe cei care păstrează valorile identitare şi culturale româneşti în localităţile Ungariei situate în apropierea graniţei cu România, acolo unde s-a deplasat echipa TVR Internaţional formată din Radu Găină – realizator şi Mihai Buzura – director de imagine.
„Din când în când se cuvine să-i vizităm și să-i cercetăm pe românii din Ungaria, cei care ființează de mai bine de un veac într-un joc secund al istoriei, așteptându-ne mereu cu doruri și speranțe de tot felul. Și e sorocit ca pentru ei substantivele școală, biserică și identitate să se decline la fel. Poate că de aceea povestirile lui Mihai Purdi, Teodor Șimonca și Vasile Gurzău țes o pânză de borangic a bucuriei de a spune și simți în limba strămoșilor. La mijlocul toamnei lui răpciune în sala de festivități a Liceului Nicolae Bălcescu din Gyula, muzica lui Enescu și Bartok i-a purtat din nou cu grația Euterpei pe cei prezenți - elevi, profesori și oficialităti laice și bisericești - la un concert-conferință memorabil susținut de tineri studenți de la Universitatea Națională de Muzică din Bucuresti, îndrumați de profesorul lor, Ștefan Ignat, prim bariton al Operei Române din București”, povesteşte realizatorul Radu Găină. Imagini şi impresii sunt surprinse în noile episoade ale seriei de reportaje prezentate de postul TVR destinat românilor din diaspora sub genericul „Prezențe românești”.
„Am luat pulsul începutului de an școlar la Aletea, Bătania, Săcal, Micherechi și nu în ultimul rând la Chitighaz, unde școala și grădinița cu predare bilingvă s-au primenit în urma accesării a peste un milion de euro din foduri UE şi a guvernului Ungariei. I-am cunoscut și pe studenții și profesorii de la catedra de limba și literatura română a Facultății de Pedagogie a Universității din Szeged și am fost onorați să-l intervievăm pentru un portret de televiziune pe reputatul profesor Gheorghe Petrușan, personalitate cu rol covârșitor în menţinerea conștiinței românilor trăitori în Ungaria.
Prea Sfințitul Siluan Mănăilă, episcopul ortodox al românilor din Ungaria și preoții Florin Olteanu și Ionuț Negrău ne-au prezentat pulsația vieții bisericești a enoriașilor pe care-i păstoresc, după cum, împreună cu domnul Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe țară a românilor din Ungaria şi doamna Margit Tat, primărița din Micherechi, am deslușit nuanțe ale mecanismului de funcționare a acestor organisme specifice minorităților din statul vecin”, a adăugat realizatorul seriei de reportaje, Radu Găină. Despre toate acestea - joi, vineri, sâmbătă, duminică (26, 27, 28 şi 29 octombrie), de la 19.30, la TVR Internaţional.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.