loader
Foto

„Iacob” şi „Sistemul nervos” - filme româneşti la TVR i

Sâmbătă, 25 iunie, şi duminică, 26 iunie, sunt programate la TVR Internaţional două dintre realizările cinematografice ale regizorului şi scenaristului Mircea Daneliuc – „Iacob” şi „Sistemul nervos”.

 

Filmul românesc la TVRi

IACOB

sâmbătă, 25 iunie, ora 22:00

1988

Regia şi scenariul: Mircea Daneliuc

Cu: Dorel Vişan, Cecilia Bârbora, Ion Fiscuteanu, Ion Besoiu, Florin Zamfirescu

(w235) Filmul IacDramă inspirată din nuvela "Moartea lui Iacob Onisia" de Geo Bogza. România deceniului al treilea din secolul XX. Iacob, un miner din Transilvania, este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă, Iacob e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. În ajunul Crăciunului, din dorinţa de a ajunge mai repede la familie, el se urcă într-o benă de transportat cărbuni şi rămâne suspendat deasupra unei prăpăstii. Se opune din răsputeri tragicului sfârşit care-l aşteaptă, face tot ce este posibil pentru a-şi salva viaţa.

* 1988 - ACIN - Marele Premiu; Premiile pentru imagine – Florin Mihăilescu, interpretare masculină - Dorel Vişan, montaj – Maria Neagu, coloană sonoră – Horea Murgu; Diplomă de onoare - Cecilia Bârbora.

SISTEMUL NERVOS

duminică, 26 iunie, ora 22:00

2005

Regia şi scenariul: Mircea Daneliuc. Film realizat dupa romanul "Marilene" de Mircea Danieliuc.

Cu: Rodica Tapalagă, Cecilia Bârbora, Valentin Teodosiu, Mircea Radu, Dorel Vişan, Mitică Popescu, Beatrice Benezi

(w235) Sistemul nNica (Rodica Tapalagă) îşi transformă în pensiune casa de la ţară. Singurele ei bucurii sunt câinele şi programul de ştiri, fiind îndrăgostită de prezentatorul Paul (Mircea Radu). Nica vine la Bucureşti pentru a o vizita pe fiica ei Tuţa (Cecilia Bârbora), asistentă medicală, care locuieşte împreună cu concubinul, Jenel (Valentin Teodosiu) şi cu Marilena (Beatrice Benezi), fiica ei de 15 ani. Din cauza pasiunii pentru prezentatorul de ştiri, bătrâna acaparează telecomanda. În cele din urmă, bătrâna e doborâtă de boală şi încearcă să se sinucidă.

Călin Stănculescu scria în „România Liberă” în 2005: „Mam'mare se raliază nemulţumirilor pensionarilor, dar "sistemul nervos" cedează şi ajunge la odihnă forţată la Poiana Braşov. Aici, în oraş, guvernul e atacat de demonstranţi, nemulţumiţi de toate şi orice. Dragostea se evaporă şi rămîn necazurile senectuţii. Filmul intersectează destinele celor trei femei – bunică, mamă, fiică- cu societatea românească descoperită în derizoriul şi mizeria ei, cu sarcasmul binevoitor al autorului care nu ezită să se autociteze din alte filme de referinţă ale operei sale. Bodogănind continuu, exprimînd o stare continuă de nemulţumire (în afara virtualei relaţii cu frumosul Paul, ironizată de toţi), Mam'mare ajunge să exprime "această lehamite" faţă de inerţii şi superficialitate, faţă de renunţări şi laşităţi, faţă de indiferenţă şi complicitate, atribute proprii unei majorităţi nu tocmai tăcute”.

(w235) Mircea DanMircea Daneliuc a realizat primul film în anul 1975, „Cursa”, pentru care a primit premiul de debut în regie din partea ACIN si care a participat şi la numeroase festivaluri internaționale.

Când a dus pe marele ecran „Proba de microfon”, în anul 1980, regizorul a reuşit să îşi facă şi mai mult distinctă vocea în valul regizoral al epocii. Pelicula a obţinut Marele premiu ACIN şi Premiul special al juriului la Festivalul filmului pentru tineret, Costineşti.

Din filmografia lui Mircea Daneliuc: Cele ce plutesc (2009), Marilena (2009),   Legiunea străină (2008),   Sistemul nervos (2005), Ambasadori, căutam Patrie (2003), Senatorul melcilor (1995), Această lehamite (1994), Patul conjugal (1993), Tusea și junghiul (1992), A unsprezecea poruncă (1991), Iacob (1988), Glissando (1985), Croaziera (1981), Ediție specială (1980), Probă de microfon (1980), Vânătoarea de vulpi (1980), Cursa (1975)

Dintre cărțile scrise de Mircea Daneliuc: „Pisica ruptă” - roman pentru care a primit premiul ASPRO, Cea mai bună carte a anului 1997, „Marilena și câteva voluptăți” - roman „Șchiopul binemirositor” - teatru, „Apa din cizme” - roman, „Doi pinguri”- teatru (O piesă în care frica de singurătate se intersectează ingenios cu sentimentul dezolant al izolării definitive. A fi „doi pinguri“ , adică „doi nesinguri“, este visul aparent nesfârșit al unui cuplu ciudat - Una - „tânara“, Unu - „nu prea“, conform site-ului regizorcautpiesa.ro), „Spălări pe cap”- proză scurtă (conform cinemagia.ro).

A scris scenariile filmelor pe care le-a regizat, exceptând colaborarea cu Timotei Ursu (ex.Cursa) şi a fost actor în mai multe lungmetraje ale sale.

***

Filmele pot fi urmărite livestream pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:45 Vedeta familiei

Sezonul campionilor

Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Toti cei 32 de campioni au dovedit ca sunt cei mai buni si ca merita trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionisti.

Acum este momentul sa castige inimile oamenilor obisnuiti(medici, profesori, manageri, ingineri, studenti, asistentietc..)

Cei care vor decide cine merita marele premiu si titlul“Campionul publicului” sunt 12 jurati, oameni obisnuiti, care nu au specializare in domeniul muzical.

Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:00 Sâmbătă cu Albertina

„Sâmbăta cu Albertina” este cu şi despre stilul nostru de viaţă. Aflăm despre sănătate, educaţie, film & teatru, muzică & festivaluri, oameni de succes, social media, artă, psihologie, carte, sport, gastronomie, modă, nutriţie şi despre tot ce ne preocupă în viaţă.

Prezintă Albertina Ionescu

Producător George Tudor

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri