loader
Foto

„A doua Românie" - dialog despre exil și memorie

Joi, 7 decembrie, în emisiunea „A doua Românie", pe TVR Internațional și TVR+ de la ora 21.05, s-a discutat despre exilul românesc şi în special despre fenomenul exilului postbelic, o parte a istoriei noastre care a început în timpul și imediat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Corina Dobre
A doua Românie

Lucian Dindirică, director al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, profesor asociat la Universitatea din Craiova, a oferit detalii despre Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Instituția, unică în România, a fost inaugurată recent la Craiova şi pune la dispoziția publicului documente și opere aparținând unor personalități românești marcante aflate în exil.

(w882) Museo

În partea a doua a emisiunii, am aflat cum sunt promovate valorile culturale ale României în Italia. Roma găzduiește cea mai mare şi mai prestigioasă expoziţie de descoperiri arheologice organizată de România în străinătate în ultimele decenii. Expoziţia „Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii” are şi o componentă de artă contemporană. Este vorba despre instalația monumentală „Columna mutãtio - LA SPIRALE” a artistei Luminița Țăranu, care a oferit detalii despre semnificaţia acestei lucrări complexe, în interviul acordat Corinei Dobre.

(w882) Taranu

În aceeaşi ediţie, s-a difuzat un reportaj realizat de Liliana Văduva la lansarea celui mai recent roman semnat Elena Dumitrescu Nentwig. 28 de povestiri adevărate, trăite, deci numai bune de povestit, sunt redate cu umor, evocând, între altele, gloria carierei artistice internaţionale ale autoarei.

(w500) Cartea

***

Emisiunea poate fi urmărită la:

  • TVR Internaţional (joi, 7 decembrie, la ora 21.05, cu reluări vineri, 8 decembrie, la orele  04.00 şi 12.00, precum și sâmbătă, 9 decembrie, la ora 15.00);
  • TVR Info (vineri, 8 decembrie, la ora 22.00).

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

8:35 Călător de meserie

*Studioul teritorial Târgu Mureş

Povestea Sfântului din Montparnasse

#CalatorDeMeserie a ajuns în orașul care i-a devenit casă sculptorului Constantin Brâncuși, din 1904 și până la moarte. "Povestea Sfântului din Montparnasse" dezvăluie nu doar geniul creator al artistului, recunoscut și apreciat de statul francez și de o lume înteagă, ci și omul Constantin Brâncuși, locurile și persoanele care l-au inspirat la Paris, felul în care a acesta a ales să trăiască.

Peste 400.000 de oameni i-au admirat lucrările în cadrul celei mai mari expoziții retrospective dedicată sculptorului la celebrul Centru Pompidou, care în 2025 se închide timp de 5 ani pentru renovări. După redeschidere, operele artistului român vor străluci din nou în atelierul lui reconstituit, așa cum i-a fost dorința înainte să părăsească această lume.

Realizator şi producător Simona Boanţă

9:00 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă

*Invitat Constantin Zeletin

Prezentator şi realizator Eugenia Vodă

 
Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

Exclusiv în România: Bucovina: cântecul lemnului

publicat: vineri, 28 martie 2025

Echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite ...

Ce drepturi au copiii ai căror părinți muncesc în străinătate?

Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, este invitatul Angelei Avram în ...

Alegeri prezidenţiale 2025: TVR transmite dezbaterea finală pe 29 aprilie

Televiziunea Română va reflecta campania electorală printr-un maraton de dezbateri, programe informative şi emisiuni de promovare electorală. ...

 

#tvri