loader
Foto

Irina Margareta Nistor la „Vineri seară în direct“

La TVR Internațional, Kyrie Mendél a avut-o ca invitată pe Irina Margareta Nistor, vineri, 2 decembrie,  de la ora 21:00.

 

Kyrie Mendél
Vineri seară în direct

„Uneori mă întreabă lumea cum arată pentru mine o zi ideală. Răspunsul de fugă și cel mai la îndemână este: Să nu semene cu celelalte!

Iată cuvintele invitatei mele de vineri, vocea filmelor, Irina Margareta Nistor.

Un timbru inconfundabil, care mie îmi place la nebunie, chiar dacă posesoarea ei nu este neapărat de aceeași părere, pe care înainte de 1989 l-am asociat cu miile de filme aduse din occident. A lucrat pentru Televiziunea Română până în 1999, a produs o emisiune în franceză pentru canalul TV5, a comentat în direct premiile César, decernările de la Cannes, premiile Bafta și Oscar, a tradus peste 70 de cărți, inclusiv piese de teatru, romane, dicționare și cărți pentru copii, a făcut parte din juriile marilor festivaluri de film, este ea însăși director al Festivalului de Psihanaliză și Film și a stat de vorbă în interviuri cu mari personalități, printre care Francis Ford Coppola sau Charles Aznavour.

(w882)

Cât despre „Locuri rezervate”, la Paris, în preajma Crăciunului sau a Anului Nou, până pe 30 decembrie puteți vedea la Palatul Garnier „Forța destinului”, opera în patru acte compusă de Giuseppe Verdi, pe un libret de Francesco Maria Piave.

Organizată de Muzeul Național Prado și de Muzeul Capodimonte din Napoli, expoziția „Cealaltă Renaștere“ ilustrează un capitol bogat, dar în mare parte necunoscut, al culturii renascentiste europene.

Centrul „Performing Arts“ din Houston a fost fondat în 1966, fiind creat pentru a le oferi locuitorilor orașului artă și cultură de calitate. În ultimii 50 de ani, aici au fost prezentate peste o mie de spectacole de muzică, dans, teatru, și tot aici și-au făcut debutul unii dintre cei mai mari artiști ai vremurilor noastre.

Apoi, Leopoldina Bălănuță ne-a adus aminte cum era pe timpuri în sceneta „Care de dame”, poate cel mai important moment din istoria divertismentului de televiziune, și Stela Enache ne-a încântat cu timbrul ei de catifea interpretând piesa “Flori de câmp”.

O întâlnire ca-n filme!

Sărbătorile se apropie, așa că, acum mai mult ca niciodată, așteptăm dedicațiile voastre către cei dragi la adresa de email vinerisearaindirect@gmail.com. Scrieți-ne și data viitoare mesajele voastre se văd pe micul ecran!

***

Kyrie Mendél este un artist complex, actor, interpret și producător muzical. Pasiunea sa pentru muzică a dat naştere unor proiecte deosebite, apreciate atât de public, cât şi de specialişti. A colaborat ca producător muzical cu UNATC, Teatrul de Operetă București, Teatrul Național Craiova, Teatrul de Creație și Experiment Reaktor Cluj, Teatrul Metropolis București. A fost admirat în rolul lui Romeo, pe scena Teatrului Național de Operetă, unde a semnat şi muzica pentru spectacolul Poveste din Soho, în regia lui George Ivașcu. La Teatrul Metropolis a jucat în piesa “Nebuna din Chaillot” de Giraudoux, alături de Dana Dogaru, Ileana Stana Ionescu, Alexandrina Halic, Irina Petrescu. A fost ocupant al locului 2 în finala Eurovision România 2022 și a comentat Finala Internaţională Eurovision 2022, alături de Bogdan Stănescu. În perioada aprilie - septembrie 2022 a fost invitat permanent al emisiunii “Cu capu-n zori” de la TVR 1.

Moderator și realizator: Kyrie Mendél

Realizator și producător: Bogdan Stănescu

0:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Masacrul de la Fântâna Albă-1 aprilie 1941

La 1 aprilie, 1941 un grup de peste 3000 de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului (Patrauții-de-Sus, Patrauții-de-Jos, Cupca, Corcești, Suceveni), purtand in fața icoane, prapuri și cruci din cetina, a format o coloana pașnica, și s-a indreptat spre noua granița sovieto-romana, la Fantana Alba. In poiana Varnița, la circa 3 km de granița romana, granicerii sovietici i-au somat sa se opreasca. Dupa ce coloana a ignorat somația, sovieticii au tras in plin cu mitraliere, incontinuu, secerandu-i. Supraviețuitorii au fost urmariți de cavaleriști și spintecați cu sabia. Dupa masacru a fost declanșata o operațiune vasta de represalii. Astfel, in noaptea zilei de 12 spre 13 iunie 1941, peste 13.000 de romani au fost ridicați din casele lor și deportați in Siberia și Kazahstan.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

O coproducţie TVR-APTR

1:00 Exclusiv în România

*Bucureşti, când morţii vorbesc

Ramanem in Bucuresti pentru a descoperi impreuna povesti inedite, dar si locuri si istorii inedite. Bunaoara, ce ati zice de o vizita la cimitirul Bellu?

Cristi Tabara impreuna cu pasionatul de istorie si colectionarul de cunostinte, pe numele sau Damian Anfile intra in curtea cea mare a baronului Bellu din București, pentru a afla noi și noi povești despre cei foarte mulți care s-au strâns acolo. Cum ar fi de exmplu, povestea lui Grigore Cantacuzino zis si "Nababul" datorita averii sale fabuloase, a italianului Luigi Cazzavillan, fondatorul ziarului Universul sau a lui Anastase Simu, filantropul brăilean care a lăsat o comoară culturală României. Dar nu doar despre cimitirul Bellu este vorba in aceasta editie, ci si despre povestea Arcului de Triumf, monumentul istoric al Bucurestilor care poate fi vizitat.

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristian Tabără şi Marin Găbudean

 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Deceniul ascuns (I)

Deceniul ascuns (I)

publicat: marţi, 01 iulie 2025

Bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri, își propune să sondeze ...

 

#tvri