loader
Foto

Irina Margareta Nistor la „Vineri seară în direct“

La TVR Internațional, Kyrie Mendél a avut-o ca invitată pe Irina Margareta Nistor, vineri, 2 decembrie,  de la ora 21:00.

 

Kyrie Mendél
Vineri seară în direct

„Uneori mă întreabă lumea cum arată pentru mine o zi ideală. Răspunsul de fugă și cel mai la îndemână este: Să nu semene cu celelalte!

Iată cuvintele invitatei mele de vineri, vocea filmelor, Irina Margareta Nistor.

Un timbru inconfundabil, care mie îmi place la nebunie, chiar dacă posesoarea ei nu este neapărat de aceeași părere, pe care înainte de 1989 l-am asociat cu miile de filme aduse din occident. A lucrat pentru Televiziunea Română până în 1999, a produs o emisiune în franceză pentru canalul TV5, a comentat în direct premiile César, decernările de la Cannes, premiile Bafta și Oscar, a tradus peste 70 de cărți, inclusiv piese de teatru, romane, dicționare și cărți pentru copii, a făcut parte din juriile marilor festivaluri de film, este ea însăși director al Festivalului de Psihanaliză și Film și a stat de vorbă în interviuri cu mari personalități, printre care Francis Ford Coppola sau Charles Aznavour.

(w882)

Cât despre „Locuri rezervate”, la Paris, în preajma Crăciunului sau a Anului Nou, până pe 30 decembrie puteți vedea la Palatul Garnier „Forța destinului”, opera în patru acte compusă de Giuseppe Verdi, pe un libret de Francesco Maria Piave.

Organizată de Muzeul Național Prado și de Muzeul Capodimonte din Napoli, expoziția „Cealaltă Renaștere“ ilustrează un capitol bogat, dar în mare parte necunoscut, al culturii renascentiste europene.

Centrul „Performing Arts“ din Houston a fost fondat în 1966, fiind creat pentru a le oferi locuitorilor orașului artă și cultură de calitate. În ultimii 50 de ani, aici au fost prezentate peste o mie de spectacole de muzică, dans, teatru, și tot aici și-au făcut debutul unii dintre cei mai mari artiști ai vremurilor noastre.

Apoi, Leopoldina Bălănuță ne-a adus aminte cum era pe timpuri în sceneta „Care de dame”, poate cel mai important moment din istoria divertismentului de televiziune, și Stela Enache ne-a încântat cu timbrul ei de catifea interpretând piesa “Flori de câmp”.

O întâlnire ca-n filme!

Sărbătorile se apropie, așa că, acum mai mult ca niciodată, așteptăm dedicațiile voastre către cei dragi la adresa de email vinerisearaindirect@gmail.com. Scrieți-ne și data viitoare mesajele voastre se văd pe micul ecran!

***

Kyrie Mendél este un artist complex, actor, interpret și producător muzical. Pasiunea sa pentru muzică a dat naştere unor proiecte deosebite, apreciate atât de public, cât şi de specialişti. A colaborat ca producător muzical cu UNATC, Teatrul de Operetă București, Teatrul Național Craiova, Teatrul de Creație și Experiment Reaktor Cluj, Teatrul Metropolis București. A fost admirat în rolul lui Romeo, pe scena Teatrului Național de Operetă, unde a semnat şi muzica pentru spectacolul Poveste din Soho, în regia lui George Ivașcu. La Teatrul Metropolis a jucat în piesa “Nebuna din Chaillot” de Giraudoux, alături de Dana Dogaru, Ileana Stana Ionescu, Alexandrina Halic, Irina Petrescu. A fost ocupant al locului 2 în finala Eurovision România 2022 și a comentat Finala Internaţională Eurovision 2022, alături de Bogdan Stănescu. În perioada aprilie - septembrie 2022 a fost invitat permanent al emisiunii “Cu capu-n zori” de la TVR 1.

Moderator și realizator: Kyrie Mendél

Realizator și producător: Bogdan Stănescu

21:00 A doua Românie

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Dincolo de aurul Apusenilor

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat. Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000. Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier. Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri