Duminică 29 mai, de Ziua Românilor de Pretutindeni, TVR Internațional a difuzat, de la ora 18.30 un fragment din interviul realizat cu prof. Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol .
S-a născut în sudul Basarabiei, într-o familie cu mare drag și cu mult respect pentru limba română. Tatăl, deși etnic bulgar a terminat școala în limba română, iar cunoștințele dobândite l-au ajutat să demonstreze celor din jur că școala românească din perioada interbelică avea valoarea unei Universități.
În familia Iovcev limba română a rămas leagăn și sprijin în perioada sovietică. Ion, băiatul pasionat de matematică și fizică a plecat la Facultatea din Tiraspol, cea mai bună din Moldova sovietică și unde se vorbea în limba română…schimonosită oficial în „limba moldovenească”.
A înțeles încă de pe atunci că a fi român în stânga Nistrului nu este ușor.
Și cu toate acestea a rămas. A terminat facultatea, și-a cunoscut viitoarea soție, s-au căsătorit , li s-au născut cele două fete, tot în stânga Nistrului.
În ultimii 30 de ani prof. Ion Iovcev a fost directorul Licelui „Lucian Blaga” din Tiraspol.
S-a luptat în fiecare zi pentru menținerea școlii în limba română, pentru păstrarea tradițiilor strămoșești. A avut de suferit. A trecut și prin două accidente, ultimul în 2021…„avertismente” la nesupunerea sa față de conducerea autoproclamată din țara lui străbătută de Nistru.
Venit de acasă, din Tiraspol, către ACASĂ, în București, profesorul Ion Iovcev și-a lansat la începutul lunii mai cartea „Ostatic în propria țară. Cartea vieții mele”. Despre ea și despre viața românilor din stânga Nistrului ne-a povestit în interviul acordat cu multă emoție.
De Ziua Românilor de Pretutindeni vă oferim un scurt fragment din interviul - document oferit de Ion Iovcev, profesorul românilor din Tiraspol.
Realizator Aura Dobre