loader
Foto

Sancțiunile economice – țintă și ricoșeu

Pe 8 martie, o ediție specială a emisiunii INVESTIȚI ÎN ROMÂNIA! a fost difuzată în direct, de la ora 21.00, la TVR Internațional și pe TVR+.

 

Investiţi în România!

Capacitatea războiului de a da peste cap viața economică este incomensurabilă și înșelătoare, acoperind un areal care depășește zona de conflict.

Dincolo de dramele umane profunde, sunt vădite distrugerile materiale directe, încetinirea producției și a schimburilor, realocarea resurselor pentru a susține efortul militar și, nu în ultimul rând, sancțiunile aplicate asupra unor sectoare și personaje-cheie din statul agresor, laolaltă cu riposta acestuia în aceiași termeni. Confruntarea la nivel de sancțiuni economice este vicioasă pentru că antrenează categorii de populație – agenți economici și consumatori – de pe meridiane îndepărtate, accentuând vulnerabilități preexistente.

Într-o lume globalizată precum cea contemporană, ele fac dintr-un conflict regional unul de-a dreptul mondial în dimensiune economică.

La ediția specială a emisiunii INVESTIȚI ÎN ROMÂNIA!, de la TVR Internațional, difuzată în direct, marți, 8 martie, de la ora 21.00, și dedicată analizării repercusiunilor conflictului ruso-ucrainean asupra economiei, invitații din studio și de la distanță ai lui OCTAVIAN-DRAGOMIR JORA au discutat, printre altele, despre:

- Cum poate fi minimizat reculul acestor sancțiuni asupra economiilor țărilor care le aplică și care deja suferă, indirect, de pe urma derulării conflictului?

- Cum pot fi concepute și implementate sancțiunile astfel încât să lovească într-un mod cât mai eficient tocmai forța economico-militară a unui stat agresor?

- Cum este afectată, în mod concret, economia românească de războiul propriu-zis, precum și de sancțiunile economice internaționale la care ne-am raliat?

- Cum funcționează solidaritatea la nivelul Uniunii Europene în acest context și cum beneficiază de aceasta, dar, totodată, și cum contribuie la ea România?

(w882) iir 8 mart

Au participat:

• IULIU WINKLER – membru al Parlamentului European

• NICOLAE CRISTIAN PÂRVAN – secretar general Asociația Oamenilor de Afaceri din România

• dr. ALEXANDRU GEORGESCU – cadru didactic asociat ASE București, redactor-șef adjunct The Market for Ideas

• ANGELA CHEPTEA – cercetător în economie internațională, Franța

(w882) iir 8 mart

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!

16:30 Info Diaspora

*Ediţia 4

-Drepturile copiilor români ai căror părinți muncesc în afara granițelor tării, interviu cu Rareș Petru Achiriloaie, președintele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului și Adopție

-Rubrica info :

-Cardul European de sănătate, interviu cu Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al CNAS;

-Drepturi şi obligaţii privind libera circulaţie a românilor în străinătate, interviu cu Andreea Jidoveanu, avocat;

-Donaţia. Tipuri de donaţii, interviu cu Ioana Livescu, avocat;

-Drepturile pasagerilor în cazul refuzului la îmbarcare, anulării sau întârzierii prelungite a zborului, interviu cu Tatiana Şoldanescu, avocat;

-Importanţa cadastrului. Recomandarea expertului, interviu cu Dragoă Balanişcu, expert autorizat ANCPI

Producători Aura Iosif şi Angela Avram

17:30 Prezenţe româneşti

*Documente vechi. Memoria vegetala a romanilor din Voivodina.

În Voivodina, patrimoniul cultural îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale din Banatul sârbesc. Sporii și mucegaiurile, favorizate de umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești vechi din anul 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani. Metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.

Realizator şi producător Mihaela Iamandei

(redifuzare)

 
 Izolaţi în România: Viaţa la margine de pădure

Ne-am văzut de ale noastre, timpul a trecut, potecile din munţi sunt încă bătute de oameni buni. Ei sunt aceiaşi, Izolaţi în România. Nu ne ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvri