Pe 8 martie, o ediție specială a emisiunii INVESTIȚI ÎN ROMÂNIA! a fost difuzată în direct, de la ora 21.00, la TVR Internațional și pe TVR+.
Capacitatea războiului de a da peste cap viața economică este incomensurabilă și înșelătoare, acoperind un areal care depășește zona de conflict.
Dincolo de dramele umane profunde, sunt vădite distrugerile materiale directe, încetinirea producției și a schimburilor, realocarea resurselor pentru a susține efortul militar și, nu în ultimul rând, sancțiunile aplicate asupra unor sectoare și personaje-cheie din statul agresor, laolaltă cu riposta acestuia în aceiași termeni. Confruntarea la nivel de sancțiuni economice este vicioasă pentru că antrenează categorii de populație – agenți economici și consumatori – de pe meridiane îndepărtate, accentuând vulnerabilități preexistente.
Într-o lume globalizată precum cea contemporană, ele fac dintr-un conflict regional unul de-a dreptul mondial în dimensiune economică.
La ediția specială a emisiunii INVESTIȚI ÎN ROMÂNIA!, de la TVR Internațional, difuzată în direct, marți, 8 martie, de la ora 21.00, și dedicată analizării repercusiunilor conflictului ruso-ucrainean asupra economiei, invitații din studio și de la distanță ai lui OCTAVIAN-DRAGOMIR JORA au discutat, printre altele, despre:
- Cum poate fi minimizat reculul acestor sancțiuni asupra economiilor țărilor care le aplică și care deja suferă, indirect, de pe urma derulării conflictului?
- Cum pot fi concepute și implementate sancțiunile astfel încât să lovească într-un mod cât mai eficient tocmai forța economico-militară a unui stat agresor?
- Cum este afectată, în mod concret, economia românească de războiul propriu-zis, precum și de sancțiunile economice internaționale la care ne-am raliat?
- Cum funcționează solidaritatea la nivelul Uniunii Europene în acest context și cum beneficiază de aceasta, dar, totodată, și cum contribuie la ea România?
Au participat:
• IULIU WINKLER – membru al Parlamentului European
• NICOLAE CRISTIAN PÂRVAN – secretar general Asociația Oamenilor de Afaceri din România
• dr. ALEXANDRU GEORGESCU – cadru didactic asociat ASE București, redactor-șef adjunct The Market for Ideas
• ANGELA CHEPTEA – cercetător în economie internațională, Franța
***
Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.
Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!