loader
Foto

Într-un corp sănătos, o minte sănătoasă, la „Un doctor pentru dvs.”

În perioada 9-11 mai, vorbim despre progresele în domeniul recuperării medicale, despre mişcare şi microchirurgia reconstructivă. De la ora 18.30, de luni până joi, la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Irninis Miricioiu
Ana Maria Ghiur
Sorin Sîrbov

Luni, 9 mai: Patologia vertebro - medulară şi Progresele în medicina de recuperare

Irninis Miricioiu şi dr. Ovidiu Grămescu, medic primar în neurochirurgie, la Spitalul Universitar de Urgenţă vorbesc, în prima parte a emisiunii despre traumatismele din cadrul patologiilor vertebro-medulare. Acestea sunt cele mai grave şi cele mai frecvente.

Leziunile medulare traumatice reprezintă 2% din decesele survenite în urma traumatismelor. În prezent, ca urmare a dezvoltării tehnologiilor medicale, s-au pus la punct mijloace sofisticate de investigare şi tratament, care fac posibilă o mai bună evaluare a substratului.

În partea a II-a, vorbim despre recuperare, dar şi despre herniile de disc şi durerile de şale cu prof. dr. Gelu Onose, medic primar recuperare, medicină fizică şi balneologie, Şef Clinica de Recuperare Neuromotorie, Spitalul de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”.

Un progres rapid s-a observat şi în domeniul recuperării medicale. În prezent, se folosesc metode complexe cum ar fi: electroterapia, fizioterapia sau aparatura de ultimă generaţie.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marţi, 10 mai: Mişcarea şi Bolile de inimă

Ediţia este dedicată Zilei Mondiale a Mişcării pentru Sănătate. Sorin Sîrbov şi dr. Ana Maria Vintilă, medic primar medicină internă şi cardiologie, Spitalul Clinic Colţea, au vorbit despre cât de importantă este mişcarea pentru organism.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o oră de activitate fizică pe zi. Pentru cei sănătoşi, poate fi într-o repriză, pentru cei bolnavi, mai ales pentru cardiaci,  se recomandă reprize scurte, fără mare intensitate, precum:  mersul pe jos, grădinăritul sau înotul. Cercetările au demonstrat că, mişcarea este benefică, la orice vârstă.

În lume, se fac studii de cercetare pentru a urmări dezvoltarea metodelor de evaluare cantitativă a volumului de efort fizic de care o persoană are nevoie pentru a reduce riscul apariţiei sau dezvoltării bolilor de inimă. Cercetările au arătat că, pacienţii care au făcut mişcare activă 150 de minute pe săptămână au un risc de 14% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.

Prof. dr. Mihai Berteanu, medic primar în medicină fizică, recuperare medicală şi  balneologie,  Şef Clinica de Reabilitare Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, ne-a explicat cât de necesar este să facem sport şi mişcare.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

 

(w882) Un doctor

Miercuri, 11 mai: Sănătatea ca stil de viaţă şi Microchirurgia reconstructivă

Evoluţia civilizaţiei umane a devenit extrem de rapidă, mai ales datorită progreselor tehnologice din toate domeniile. Adaptarea omului la acest proces are costuri foarte mari în plan psihosomatic, prin apariţia tulburărilor fizice, biologice, psihice şi mentale, cu o frecvenţă surprinzătoare.

Ana Maria Ghiur şi prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, psiholog, medic primar alergolog, au discutat despre evoluţia umană. Studiile internaţionale demonstrează că muzica bună are un rol esenţial în dezvoltarea creierului şi a inteligenţei, are efecte terapeutice atât în plan psihologic cât şi somatic. „Pe muzica barocă, neuronii capătă un ritm specific geniilor”, declară profesorul care a realizat primele studii de muzicoterapie din România.

Prof. dr. Ioan Lascăr, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructive, supraspecializare în traumatologie vasculară, Şef Clinica de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, ne-a vorbit despre tehnologia medicală. În domeniul chirurgiei reconstructive sunt progrese uriaşe, mai ales în utilizarea unor tehnologii şi aparate ultraperformante care permit reconstrucţia şi protezarea de organe.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

 

Joi, 12 mai: Într-un corp sănătos, o minte sănătoasă

Ediţia este dedicată Zilei Internaţionale a Oboselii Cronice şi a Disfuncţiilor Imunitare. În epoca modernă există un cumul de factori, consideraţi nocivi, care duc la perturbări structurale şi funcţionale la nivelul sistemului nervos, mai ales de natură tumorală. Poluarea, alimentaţia necorespunzătoare şi neglijenţa faţă de sănătate a omului contemporan sunt doar câteva dintre cauzele de risc.

Sorin Sîrbov îl are invitat în platoul emisiunii pe prof. dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurg, Şef Secţia Neurochirurgie, Director Ştiinţific, Sanador.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***


Urmăriţi emisiunea LIVE pe TVR+

***

Partenerii emisiunii:

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continuă.  În prezent, deține mai multe clinici, laboratoare de analize medicale și cel mai mare spital privat multidisciplinar din țară. Cu o suprafață totală de 23.000 de mp și o capacitate de 402 de paturi, Spitalul SANADOR pune la dispoziție o gamă complexă de specialități medicale și chirurgicale și  blocuri operatorii dotate la standarde europene. Număr de contact 021.9699; e-mail: frontdesk@sanador.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Livia dent Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: Număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro 0733.045.855 sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322. 40.04

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie sau pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021 492.04.42

(w100) FlorăriaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dvs. transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact:office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16

18:00 Telejurnal Moldova

Prezentator Vadim Cheptanaru

Producători: Irina Bejenaru, Anastasia Ciuleacu

Translator mimico gestual

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

*Sport (montaj TVRi)

18:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Avocatul dumneavoastră: Competența materială și teritorială a instanțelor de judecată

Luni, 1 aprilie, de la ora 21:00, Angela Avram vă așteaptă cu o nouă ediție a emisiunii ”Avocatul dumneavoastră”, la TVR Internațional.

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

 

#tvri