loader
Foto

Emil Loteanu - Artist al Neamului, sărbătorit la TVR MOLDOVA

Pe 6 noiembrie, de la ora ora 21:00, vă propunem să urmăriţi prima ediţie a seriei ”Întâlnirile TVR MOLDOVA”, dedicată regizorului Emil Loteanu.

 

Seria ”Întâlnirile TVR MOLDOVA” este dedicată personalităţilor de vază ale culturii naţionale de pe ambele maluri ale Prutului.

Gazda emisiunii, regizorul de teatru Alexandru Grecu, a invitat la o discuţie de suflet cineaşti, actori, critici literari - pentru a dezvălui misterul celui mai bun regizor al secolului XX din cinematografia basarabeană: Emil Loteanu.

(w882) EMil Lotea

Deşi o mare parte dintre filmele sale au fost create în fosta Uniune Sovietică, Emil Loteanu a promovat cu consecvenţă arhetipul tradiţiilor şi valorilor spirituale româneşti. În cadrul emisiunii, veţi afla detalii puţin cunoscute despre biografia marelui regizor, despre drama personală cauzată de anexarea Basarabiei de către URSS, despre versurile (căci Emil Loteanu este şi un poet cu har!) care au stat la începutul unui drum profesional jalonat de împliniri culturale.

Filmologul Ana - Maria Plămădeală, o bună prietenă de familie a artistului, dezvăluie aspecte inedite ale personalitatăţii sale explozive. În discuţia cu Alexandru Grecu, dă o interpretare nouă peliculelor Poienile roşii, Lăutarii şi O şatră urcă la cer, vorbind despre prezenţa simbolismului în descrierea “spaţiului mioritic”. Cineastul Dumitru Olărescu pune accentul pe cele 9 documentare cinematografice ale Maestrului, lucrări care denotă talentul său de a combina reportajul, poezia şi arta teatrală.

(w882) EMil Lotea

Capacitatea lui Loteanu de a deveni un „Pygmalion” în cinematografie plăsmuind actori de cinema din oameni neprofesionişti, a fost abordată de către actorul teatrului chişinăuian „Satiricus”, Sergiu Finiti. Atât experienţa pe platoul de filmare, cât şi cea de actor al Teatrului Universal (un proiect iniţiat de Emil Loteanu care, din motivul lipsei de finanţare, nu a avut continuitate) l-au determinat pe Sergiu Finiti să-l numească „părintele meu în arta cinematografică”.

Filmele lui Emil Loteanu, cu o încărcătură emoţională puternică, pusă în evidenţă de o structură narativă care întreţese contraste accentuate, au cucerit întreaga lume. Pentru contribuţia adusă culturii naţionale, regizorul basarabean a primit distincţii precum: Maestru Emerit al Artei din Moldova, Artist al Poporului din Federația Rusă, Membrul de Onoare al Academiei Internaționale de film Nike, Premiul de Stat și Ordinul Republicii Moldova, Premiul pentru excelența artei regizorale decernat de Ateneul Român din București.

Criticul literar Lucia Ţurcanu şi ceilalţi invitaţi au discutat despre motivele pentru care poezia lui Emil Loteanu este mai puţin cunoscută în spaţiul literaturii române, chiar dacă el este considerat a fi unul dintre cei mai buni poeţi basarabeni ai secolului XX. Datorită lirismului şi substratului poetic prezent în filmele sale, Emil Loteanu a fost supranumit “ultimul romantic al cinematografiei basarabene”.

Fragmente din filmul documentar despre viaţa şi activitatea lui Emil Loteanu au fost proiectate pe scena Teatrului Naţional „Satiricus” din Chişinău, unde a avut loc prima ediţie din seria de emisiuni „Întâlnirile TVR MOLDOVA”.

Anul acesta, în data de 6 noiembrie, se împlinesc 80 de ani de la naşterea Maestrului.

(w882) EMil Lotea

Şatra (O şatră urcă la cer), 1975

***

TVR MOLDOVA este postul Televiziunii Române cu emisie în Republica Moldova. Televiziunea Română a lansat, în decembrie 2013, grila dedicată publicului din Republica Moldova, despre care puteţi citi mai multe detalii AICI.

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

10:00 Mic dejun cu un campion

Amfitrion Daniela Zeca Buzura

Producător Ileana Ploscaru Panait

10:45 Vedeta familiei

* Sezonul campionilor. Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Toti cei 32 de campioni au dovedit că sunt cei mai buni şi că merită trofeul emisiunii oferit de juriul de profesionişti. Acum este momentul să câştige inimile oamenilor obişnuiţi: medici, profesori, manageri, ingineri, studenţi, asistenţi, etc. Cei care vor decide cine merită marele premiu şi titlul“Campionul publicului” sunt 12 juraţi, oameni obişnuiţi, care nu au specializare în domeniul muzical. Prezintă: Florina Constantinescu şi Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia.

Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

 
Film românesc la TVRi:

Dramă, inspirată din nuvelele "Moartea înghiţitorului de săbii", "Revoltă în port" de Alexandru Sahia şi din schiţa "Vine doamna şi domnul ...

Cassian Maria Spiridon:

În emisiunea "Mic Dejun cu un Campion" de sâmbătă, 18 mai, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura Cassian îl va avea invitat pe Cassian Maria ...

Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul

La „Biografii necesare”, invitatul artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait este pictorul Constantin Flondor, profesor la Facultatea de Arte ...

 

#tvri