Luni, 25 septembrie, de la ora 19:00, la TVR Internațional, am revăzut la „Un doctor pentru dumneavoastră" o ediție dedicată cercetării în domeniul sănătății și inovațiilor medicale românești.
Institutul “Victor Babeş”, peste 135 ani de cercetare
Invitat: dr. Mircea Leabu, cercetător științific gr. I, ex director științific al Institutului Naţional de Patologie "Victor Babeş"
.
Luni, 25 septembrie 2023, dr. Mircea Leabu lansează două carți provocatoare, scrise într-o manieră inedită:
- Metafizica celulei - propune o altfel de abordare (filosofică, metafizică) a studiului celulei.
- Cioran și tămăduirea disperării - suntem invitați să analizăm semnificația filosofiei lui Cioran pentru umanitate, pentru formarea și instruirea noastră, semnificație care ar fi util să fie tămăduitoare și îndrumătoare în căutarea dar mai ales în găsirea sensului existenței.
Invitatul nostru a lucrat 5 ani în Canada. După experiența occidentală, a decis să se întoarcă în țară și să aplice ce a învățat în străinătate. Crede în cercetare, în puterea științei, în tineri și în capacitatea lor de crea un viitor aparte pentru omenire. „Toți oamenii au sădită în firea lor dorința de a cunoaște”, spunea Aristotel, idee pentru care militează și invitatul nostru.
.
Microscopia de expansiune
Invitat: din SUA, dr. Octavian Bucur, coordonator grup de cercetare, Institutul "Victor Babeș", profesor asociat la Institutul de Medicină Moleculară Viron, Boston
Sunt români care-și lărgesc orizontul cunoașterii dincolo de granițele României și revin, apoi, acasă. După ce a studiat tainele cercetării ca student al dr. Leabu, ia drumul străinătății și revine după 15 ani din SUA, după 12 ani petrecuţi la Universitatea Harvard. În 2021 a înființat propriul laborator în instituția în care fostul său mentor a fost director științific al Institutului "Victor Babeş". A adus inovație în microscopia optică şi diagnosticul patologic, dezvoltând o tehnică patentată: microscopia/patologia de expansiune, care permite mărirea fizică a oricărui tip de țesut uman de aproximativ 100 de ori în 3D.
Cercetarea de la nivel de celulă, la studii clinice
Invitați: din SUA, dr. Adrian Salic, prof. biologie celulară, Universitatea Harvard şi dr. Doru Paul, oncolog și cercetător, prof. asociat Universitatea Cornell din New York
Românul Adrian Salic s-a remarcat prin cercetări la nivel molecular, descriind în amănunțime mecanismele care stau la baza proceselor canceroase.
Dr. Doru Paul este autor de studii clinice translaționale și creatorul unui model original al cancerului.
Vorbim atât despre importanța cercetării fundamentale, cât și a studiilor clinice și stârnirea interesului românilor pentru acestea, pentru progresul științei în România.
Moderator Ana Maria Ghiur
Producător tv: Monica Ancuța
Credit foto: Monica Ancuța
***
Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+