loader
Foto

Infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor

Această infracțiune este sancționată cu pedeapsa închisorii sau cu amendă și atunci când este săvârșită cu intenție, dar și atunci când este săvârșită din culpă. Mai multe informații, de la avocatul George Avram, la TVR Internațional.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

TVR Internaţional vă aduce în atenţie informaţii utile, oferite de specialişti în diverse domenii de activitate, invitaţi ai emisiunilor dedicate românilor de pretutindeni

Avocatul George Avram, invitatul emisiunii Avocatul dumneavoastră de luni, 25 octombrie, a venit în sprijinul telespectatorilor, cu următoarele explicații:

Codul penal pedepsește infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută la articolul 352 din Codul penal[1], cu închisoare de la 6 luni la 15 ani, în funcție de modalitatea concretă de săvârșire a faptei și de urmările acesteia.

Zădărnicirea combaterii bolilor poate fi săvârșită prin:

(i) nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase,

(ii) nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli,

(iii)  transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală.

Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.

Ce trebuie reținut de telespectatori este faptul că această infracțiune poate să fie săvârșită atât de persoane fizice (cetățeni români sau străini aflați pe teritoriul României), cât și de persoane juridice (societăți) și este sancționată cu pedeapsa închisorii sau cu amendă și atunci când este săvârșită cu intenție, dar și atunci când este săvârșită din culpă.

De exemplu, autorul infracțiunii poate fi o persoană fizică ce suferă de o boală infectocontagioasă, după cum poate fi o persoană sănătoasă care s-a sustras de la vaccinare, s-a îmbolnăvit apoi și a devenit cauza răspândirii bolii.

Autorul infracțiunii poate fi și o persoană juridică, spre exemplu o unitate medicală, în măsura în care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase ce îi revin.

De asemenea, este important de reținu că fapta se poate comite atât prin acțiune cât și prin inacțiune. De exemplu, măsura impusă constă în obligarea la un tratament preventiv sau curativ al bolii infectocontagioase și nu se efectuează acel tratament, din care cauză se molipsesc și alte persoane. Un alt exemplu: se interzice contactul persoanei bolnave cu alte persoane și nu se respectă acea interdicție, îmbolnăvindu-se din această cauză alte persoane.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+
Producător: Angela Avram

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri