loader

Infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor

Această infracțiune este sancționată cu pedeapsa închisorii sau cu amendă și atunci când este săvârșită cu intenție, dar și atunci când este săvârșită din culpă. Mai multe informații, de la avocatul George Avram, la TVR Internațional.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

TVR Internaţional vă aduce în atenţie informaţii utile, oferite de specialişti în diverse domenii de activitate, invitaţi ai emisiunilor dedicate românilor de pretutindeni

Avocatul George Avram, invitatul emisiunii Avocatul dumneavoastră de luni, 25 octombrie, a venit în sprijinul telespectatorilor, cu următoarele explicații:

Codul penal pedepsește infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută la articolul 352 din Codul penal[1], cu închisoare de la 6 luni la 15 ani, în funcție de modalitatea concretă de săvârșire a faptei și de urmările acesteia.

Zădărnicirea combaterii bolilor poate fi săvârșită prin:

(i) nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase,

(ii) nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli,

(iii)  transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această boală.

Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării.

Ce trebuie reținut de telespectatori este faptul că această infracțiune poate să fie săvârșită atât de persoane fizice (cetățeni români sau străini aflați pe teritoriul României), cât și de persoane juridice (societăți) și este sancționată cu pedeapsa închisorii sau cu amendă și atunci când este săvârșită cu intenție, dar și atunci când este săvârșită din culpă.

De exemplu, autorul infracțiunii poate fi o persoană fizică ce suferă de o boală infectocontagioasă, după cum poate fi o persoană sănătoasă care s-a sustras de la vaccinare, s-a îmbolnăvit apoi și a devenit cauza răspândirii bolii.

Autorul infracțiunii poate fi și o persoană juridică, spre exemplu o unitate medicală, în măsura în care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase ce îi revin.

De asemenea, este important de reținu că fapta se poate comite atât prin acțiune cât și prin inacțiune. De exemplu, măsura impusă constă în obligarea la un tratament preventiv sau curativ al bolii infectocontagioase și nu se efectuează acel tratament, din care cauză se molipsesc și alte persoane. Un alt exemplu: se interzice contactul persoanei bolnave cu alte persoane și nu se respectă acea interdicție, îmbolnăvindu-se din această cauză alte persoane.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+
Producător: Angela Avram

2:00 REVIZIE TEHNICĂ

5:55 Imnul României

 
MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Deceniul ascuns (I)

Deceniul ascuns (I)

publicat: marţi, 01 iulie 2025

Bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri, își propune să sondeze ...

 

#tvri