loader
Foto

Informaţii şi recomandări de specialitate, la "Un doctor pentru dvs."

Vă prezentăm temele de discuţie şi invitaţii din săptămâna 15-18 mai, în emisiunea "Un doctor pentru dumneavoastră" difuzată de luni până joi la TVRi, de la ora 18.30.

 

Ana Maria Ghiur
Irninis Miricioiu
Lorena Mazăre
Sorin Sîrbov

Luni, 15 mai

AFECŢIUNI ALE SCALPULUI

Invitat: dr. Dorin Munteanu, medic primar dermatolog, alergolog, DermaVITAL

Stresul, scăderea activităţii sistemului imunitar, completate de un exces de secreţie seboreică, grăsime, la nivelul pielii, mai ales în zonele feţei şi scalpului, sunt doar câţiva dintre factorii care duc la declanşarea dermatitei seboreice. Mătreața, foliculita,  neurodermita sau psoriazisul sunt alte probleme frecvente ale scalpului. Unele afecțiuni sunt ereditare, precum psoriazisul, altele sunt cauzate de lipsa igienei sau de o dereglare a organismului. Despre cauze, tratament și complicații vorbim în această ediție.

CHAKRELE (CENTRELE ENERGETICE) ŞI SĂNĂTATEA

Invitat: Florica Munteanu, specialist în biorezonanță, DermaVITAL

Chakrele energetice sunt poarta spre suflet. Blocajele energetice pe chakre, conduc la probleme de sănătate.

Moderator Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marți, 16 mai

FARMACIA NATURII

Invitaţi: academician inginer chimist Ştefan Manea, director general HOFIGAL, și dr. Adriana Tatomirescu, medic nutriţionist, competenţă în apifitoterapie, directorul Centrului de Terapie Naturală din Breaza

Multe dintre bolile lumii moderne sunt cauzate de stres, alcool, e-uri, radiaţii, poluare, medicamente de sinteză administrate haotic. Pe planetă există peste 300.000 de plante, dintre care cunoaștem sub 1%. Încă din antichitate, plantele medicinale s-au dovedit extrem de eficace în tratarea unui număr impresionant de afecţiuni.  Cele mai cunoscute preparate fitoterapeutice de acest fel sunt extractele hidrice (infuzia, decoctul, maceratul, siropul) și extractele hidroalcoolice (tinctura). Pentru menținerea sănătăţii, reîntoarcerea la natură este pasul primordial care merită făcut. Plantele, cu principiile active şi beneficiile medicale dar și estetice, ajută în majoritatea afecţiunilor.

Moderator Sorin Sîrbov

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri , 17 mai

CHIRURGIA VALVULARĂ

Invitat: conf. dr. Horațiu Moldovan, medic primar Chirurgie Cardiovasculară, Şeful Departamentului de Chirurgie Cardiovasculară

Bolile cardiovasculare ocupă primul loc în topul bolilor cronice grave în România. Majoritatea apar din cauza infecțiilor bacteriene obișnuite ca urmare a tratamentului insuficient sau lipsei lui și se localizează la nivelul valvelor cardiace principale. Tratamentul acestora a evoluat extrem de mult și beneficiază de tehnologie de ultimă generație, minim invaziva, la nivel microscopic. Chirurgia valvulară are rolul de a corecta defectele apărute la nivelul valvelor cardiace, prin proceduri menite să repare și să prezerveze valva pacientului (plastii valvulare). În alte situații, este necesară înlocuirea completă a valvei cu o proteză (protezări valvulare).

STRESUL ȘI OBEZITATEA

Invitat: prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergolog şi internist, psiholog

Conform statisticilor OMS, stresul scade cu 20% speranța de viață. Cauza: apariția unor afecțiuni cronice grave din categoria tulburărilor de greutate, cardiovasculare și neurocerebrale. Din prima categorie, obezitatea este principalul factor care inițiază celelalte categorii de boli, aflate pe primele locuri în România. De asemenea, obezitatea, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru decesul prematur la nivel modial, crește substanțial riscul de a dezvolta boli de inimă, chiar și cancer. Astfel se recomandă terapii de reglare a dezechilibrelor fizice, mentale și psihice, cum ar fi: exerciții fizice, dans, terapia cu plante și lista poate continua. Un studiu, publicat recent în jurnalul de specialitate “Obesity”, confirmă existenţa unei legături puternice între prezența unui nivel ridicat de stres pe o durată lungă de timp şi creșterea în exces a țesutului adipos.

Moderator Lorena Mazăre

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 18 mai

SOLUȚII PENTRU OBEZITATE

Invitat: dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generală

Kilogramele în plus conduc cãtre obezitate severã, boalã ce atrage dupã sine alte afecţiuni grave, precum diabetul zaharat de tip 2, hipertensiune arterialã, dislipidemie sau steatozã hepatică. Reducerea stomacului - gastric sleev-ul - este o operaţie metabolică care corectează problemele pacienţilor. Peste 93% dintre aceştia şi-au ameliorat pânã la remisie aceste afecţiuni şi au reuşit sã slãbeascã semnificativ imediat  după intervenţie.

KINETOTERAPIA ÎN HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ ŞI OBEZITATE

Invitat: Iulian Nica, kinetoterapeut

Kinetoterapia sau terapia prin mişcare are un rol important în optimizarea stării de sănătate şi aducerea sau menţinerea organismului la greutatea ideală. Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea modernă. La nivel mondial, numărul persoanelor care suferă de această afecţiune s-a dublat şi se află în continuă creştere.

Aproximativ 40% dintre români suferă de hipertensiune arterială. Îngrijorător este faptul că majoritatea nici nu ştiu că suferă de această boală, în condiţiile în care afecţiunea necesită o îngrijire permanentă: regim alimentar, tratament medicamentos, un stil de viaţă adecvat, din care exerciţiile de kinetoterapie nu au voie să lipsească.

Moderator Ana Maria Ghiur

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

***

Emisiunea poate fi urmărită LIVE pe TVR+.

11:30 Prezenţe româneşti (R)

*Lilian Broca (Canada)

Lilian Broca, artistă vizuală canadiană, cu rădăcini românești și evreiești, a plecat din orasul in care s-a nascut, Bucuresti, cand era un copil. A știut intotdeauna că va fi artistă si dupa ce a absolvit Universitatea Concordia, Montreal, în 1968, a urmat cursurile Institutului Pratt din NY. Desi a ales, initial, pictura, intotdeauna i-au placut mozaicurile, iar acum este o personalitate recunoscută în aceasta arta. Casa in care locuieste impreuna cu sotul ei, David, este un adevarat muzeu. LILIAN a purtat mereu Romania in inima ei, chiar daca de la emigrare au trecut 64 de ani.

Realizator si producător Mihaela Crăciun

(Reluare)

12:00 Articolul VII (R)

* Migraţia medicilor şi motivele intenţiei de a pleca în străinătate. Deficitul de personal din sănătate. România-hub universitar important în domeniul învăţământului medical pentru ţările din Occident. Şcoala medicală românească.

Invitaţi: Conf.univ. Carmen Orban, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului Prof. univ. Diana Ionescu, Institutul Oncologic din Vancouver, Universitatea din British Columbia, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Moderator şi realizator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Producători: Iulia Popescu şi Mihaela Iamandei

(Reluare)
 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

 

#tvri