loader
Foto

INFO Avocatul dumneavoastră: Mandatul de arestare european

Laura Ioana Stoicescu, avocat român în Bruxelles, a explicat, în rubrica „INFO” a emisiunii „Avocatul dumneavoastră”, din 13 decembrie a.c., cum se aplica mandatul european de arestare.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

Mandatul european de arestare constituie o procedură judiciară simplificată de predare transfrontalieră în scopul derulării urmăririi penale sau în scopul executării unei pedepse  ori a unei măsuri de siguranţă privative de libertate.

Un mandat de arestare emis de o autoritate judiciară a unei ţări din UE este valabil pe întreg teritoriul UE. Este operaţional începând cu anul 2004.

Acesta a înlocuit procedurile de extrădare lungi care existau anterior între ţările UE.

Mandatul reprezintă o cerere pe care o face o autoritate judiciară dintr-o țară UE în scopul arestării unei persoane într-o altă țară membră și predării acesteia pentru urmărirea penală sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate ori a unui ordin de reținere emis în prima țară.

Mecanismul se bazează pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești şi este operațional în toate țările UE.

Diferente intre mandatul european de arestare si extradarea judiciara:

*termene stricte

Țara în care a fost arestată persoana trebuie să ia o decizie definitivă cu privire la executarea mandatului european de arestare în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei.

*eliminarea nivelului politic din procedură

Deciziile sunt luate exclusiv de autoritățile judiciare, fără implicații politice.

*garanții

Țara care execută MEA poate solicita unele garanții:

- după o anumită perioadă, persoana va avea dreptul să solicite revizuirea pedepsei, în cazul în care pedeapsa aplicată este închisoarea pe viață;

- persoana căutată poate executa restul de pedeapsă cu închisoarea în țara de executare, în cazul în care este cetățean sau rezident al țării respective.

*număr limitat de motive de refuz al executării

- persoana este minoră (nu a atins vârsta răspunderii penale în țara de executare)

- amnistia (țara de executare ar fi putut să urmărească penal persoana în cauză, însă infracțiunea face obiectul unei amnistii în acea țară).

- persoana a fost deja judecată pentru aceeași infracțiune (ne bis in idem)

*verificarea dublei incriminări nu mai reprezintă o cerință în cazul a 32 de categorii de infracțiuni

Nu se efectuează nicio verificare a incriminării faptei ca infracțiune în ambele țări. Singura cerință este ca aceasta să fie pasibilă de o pedeapsă maximă de cel puțin 3 ani de închisoare în țara emitentă”.

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Producător: Angela Avram
.

3:55 Drag de România mea!

*Invitaţi: Daria şi Raris Crişan, Ionuţ Fulea, Viorel Pop, Luminiţa Anghel, Ovidiu Komornyik

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

​Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

5:30 România face bine

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

*Cea mai mica școală din România

Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

*Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

*Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Prezentator Irina Luca

Producător Maria Cristina Ţilică

(Reluare)
 
Forumul Național de Neurologie

Forumul Național de Neurologie

publicat: vineri, 04 iulie 2025

Forumul Național de Neurologie a reunit profesioniști din România și din străinătate pentru schimb de expertiză și accelerarea implementării ...

Exclusiv în România: Bucureşti, când morţii vorbesc

În București descoperim împreună povești inedite, dar și locuri și istorii inedite. Bunăoară, ce ați zice de o vizită la cimitirul Bellu?

România face bine: Cea mai mica școală din România

România face bine prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și ...

 

#tvri