loader
Foto

INFO Avocatul dumneavoastră: Mandatul de arestare european

Laura Ioana Stoicescu, avocat român în Bruxelles, a explicat, în rubrica „INFO” a emisiunii „Avocatul dumneavoastră”, din 13 decembrie a.c., cum se aplica mandatul european de arestare.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

Mandatul european de arestare constituie o procedură judiciară simplificată de predare transfrontalieră în scopul derulării urmăririi penale sau în scopul executării unei pedepse  ori a unei măsuri de siguranţă privative de libertate.

Un mandat de arestare emis de o autoritate judiciară a unei ţări din UE este valabil pe întreg teritoriul UE. Este operaţional începând cu anul 2004.

Acesta a înlocuit procedurile de extrădare lungi care existau anterior între ţările UE.

Mandatul reprezintă o cerere pe care o face o autoritate judiciară dintr-o țară UE în scopul arestării unei persoane într-o altă țară membră și predării acesteia pentru urmărirea penală sau pentru executarea unei pedepse privative de libertate ori a unui ordin de reținere emis în prima țară.

Mecanismul se bazează pe principiul recunoașterii reciproce a hotărârilor judecătorești şi este operațional în toate țările UE.

Diferente intre mandatul european de arestare si extradarea judiciara:

*termene stricte

Țara în care a fost arestată persoana trebuie să ia o decizie definitivă cu privire la executarea mandatului european de arestare în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei.

*eliminarea nivelului politic din procedură

Deciziile sunt luate exclusiv de autoritățile judiciare, fără implicații politice.

*garanții

Țara care execută MEA poate solicita unele garanții:

- după o anumită perioadă, persoana va avea dreptul să solicite revizuirea pedepsei, în cazul în care pedeapsa aplicată este închisoarea pe viață;

- persoana căutată poate executa restul de pedeapsă cu închisoarea în țara de executare, în cazul în care este cetățean sau rezident al țării respective.

*număr limitat de motive de refuz al executării

- persoana este minoră (nu a atins vârsta răspunderii penale în țara de executare)

- amnistia (țara de executare ar fi putut să urmărească penal persoana în cauză, însă infracțiunea face obiectul unei amnistii în acea țară).

- persoana a fost deja judecată pentru aceeași infracțiune (ne bis in idem)

*verificarea dublei incriminări nu mai reprezintă o cerință în cazul a 32 de categorii de infracțiuni

Nu se efectuează nicio verificare a incriminării faptei ca infracțiune în ambele țări. Singura cerință este ca aceasta să fie pasibilă de o pedeapsă maximă de cel puțin 3 ani de închisoare în țara emitentă”.

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Producător: Angela Avram
.

10:00 Dăruieşte Românie!

Moderator şi producător Carmen Târnoveanu

11:35 5 x 5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu

*Ep. 102-106

Realizator Irina Ifrimache

(redifuzare)

 
Exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea Europeană

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu Monica Livescu, avocat, despre exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea ...

Radu Afrim, un regizor original și provocator

Radu Afrim, un regizor original și provocator

publicat: luni, 02 decembrie 2024

Regizorul Radu Afrim este un mare apărător al scrisului contemporan, îndrăgit de publicul tânăr pentru stilul său revizionist colorat, original, ...

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

publicat: luni, 02 decembrie 2024

De Sf. Nicolae, în ediția de vineri, 6 decembrie, a emisiunii „Destine ca-n filme”, invitații Iulianei Marciuc sunt doi oameni cu povești de ...

 

#tvri