Laura Ioana Stoicescu, avocat român la Bruxelles, explică, în rubrica „INFO” a emisiunii „Avocatul dumneavoastră”, din 6 decembrie a.c., în ce condiții puteţi beneficia de îngrijiri medicale planificate într-un alt stat din UE.
În teorie, cetăţenii europeni pot beneficia, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri, de îngrijiri medicale planificate în alt stat membru al Uniunii Europene decât cel de reşedinţă.
Din păcate, aceasta nu este o regulă, deoarece, după cum ştiţi, anumite tratamente sunt mai costisitoare, mai complexe, sau este vorba despre intervenţii spitaliceşti.
Dacă doriţi să beneficiaţi de o asemenea îngrijire medicală, planificată în altă ţară UE decât ţara de reşedinţă, trebuie să luaţi în considerare câteva puncte, cum ar fi, de exemplu, din punct de vedere al organizării dvs:
Trebuie să verificaţi, în primul rând, dacă este vorba despre o îngrijire medicală la care statul UE în care doriţi să mergeţi a restricţionat accesul. În acest caz, trebuie să verificaţi în ţara dvs. de reşedinţă dacă aveţi acces, în primul rând, la acest tip de îngrijire.
În al doilea rând, trebuie să verificaţi dacă aveţi nevoie de autorizarea prealabilă a asiguratorului dvs. şi, nu în ultimul rând, dacă aveţi acces şi care este proporţia la care aveţi acces de rambursare a costurilor medicale.
Următoarea etapă este identificarea unui furnizor de servicii medicale în celălalt stat UE. În acest scop trebuie să luaţi legătura cu asiguratorul dvs., Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţineţi.
Apoi, trebuie să luaţi legătura cu punctul naţional care se ocupă de îngrijiri medicale planificate, pentru a obţine formularele necesare şi, în al treilea rând, trebuie să identificaţi unitatea medicala unde doriţi să beneficiaţi de aceste îngrijiri medicale planificate.
Urmează a doua etapa în care vă informaţi despre cine rambursează sau cine plăteşte costul acestor îngrijiri medicale planificate.
Există două scenarii:
Primul scenariu este cel în care plătiţi dvs., acoperiţi integral costul acestor îngrijiri. În acest caz, puteţi să vă adresaţi unui furnizor de îngrijiri de sănătate public sau privat.
Ar fi bine să verificaţi în prealabil cu asiguratorul dvs. dacă aveţi nevoie de autorizare prealabilă sau nu.
În al doilea scenariu, asiguratorul dvs. va acoperi sau va rambursa costul integral sau parţial al îngrijirilor medicale planificate.
În acest caz, ca principiu, asiguratorul din statul dvs. de origine va lua legătura cu asiguratorul din celălalt stat UE, în care aţi beneficiat de îngrijiri şi problema costului va fi rezolvată interinstituţional, fără ca dvs. să plătiţi vreun leu.
Există anumite state din UE, unde ca regulă naţională, pentru pacienţii naţionali, pacientul trebuie să plătească integral costul înainte de a beneficia de intervenţia medicală.
În acest caz, dvs. aveţi dreptul să cereţi, în statul în care aţi beneficiat de îngrijiri, rambursarea părţii pe care aţi plătit-o dvs., parte care nu este acoperită de către asiguratorul dvs. naţional.
Ce este important de reţinut, este faptul că rambursarea se face în proporţia în care asiguratorul operează în statul dvs. de origine.
Dacă asiguratorul dvs. rambursează 50% din costurile unei intervenţii spitaliceşti, iar asiguratorul din statul unde beneficiaţi de această intervenţie acoperă 70%, rambursarea pentru costurile intervenţiei va fi de 50%.
***
Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.