loader
Foto

Info "Avocatul dumneavoastră": Căile de atac în procesele civile

Domnul avocat Ovidiu Șerban, invitatul emisiunii "Avocatul dumneavoastră" de luni, 15 noiembrie, vine în sprijinul telespectatorilor cu următoarele explicații referitoare la etapele și căile de atac în procesele civile.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

Etapele unui proces civil:

1) fond (prima instanță):

- etapa scrisă (cererea de chemare în judecată a reclamantului se depune la instanță, aceasta comunică pârâtului care poate depune întâmpinare, care la rândul ei se comunică reclamantului pentru a formula răspuns); în această etapă se rezolvă şi eventuale neregularități procedurale (plata taxei de timbru, aspecte legate de sediu/domiciliu ales, reprezentare etc.).

- cercetarea judecătorească (propunerea și administrarea probelor cu care fiecare parte dorește să își dovedească pretențiile – înscrisuri, interogatorii, proba testimonială, proba cu expertiză, mijloace materiale de probă – poze, înregistrări etc);

- dezbaterea fondului (după încheierea cercetării judecătorești, părțile pot susține concluziile lor – orale şi scrise – asupra cauzei);

- deliberarea, pronunțarea soluției și motivarea hotărârii judecătorești;

Etapele de mai sus le întâlnim și în căile de atac, cu mici particularități referitoare la cercetarea judecătorească și constrângerile procedurale privind motivele de nelegalitate/netemeinicie a hotărârii atacate.

Căile de atac sunt:

Ordinare: Apelul (are loc o nouă judecată în fond ); pot fi invocate orice critici, de legalitate sau de temeinicie, orice aspecte pe care instanța de fond le-a ignorat sau interpretat/aplicat greșit.

Extraordinare:

* Recursul (doar motivele de legalitate prevăzute de art. 488 alin. 1 pct. 1-8 C. proc. civilă)

* Contestația în anulare (doar motivele de procedură prevăzute de art. 503 alin. 2 pct. 1-4 C. proc. civ.)

* Revizuirea (doar motivele ce țin de procedura de judecată sau calitatea părților/membrilor completului prevăzute de art. 509 alin. 1 pct. 1-11 C. proc. civ. și art. 21 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ)

Apelul:

* Se declară împotriva sentinţelor prin care instanţa a soluţionat prima fază procesul civil.

* Poate fi declarat de partea care a pierdut procesul sau care este nemulțumită de modul cum instanța a motivat hotărârea.

* Trebuie declarat, de regulă, în termen de 30 zile de la data comunicării hotărârii din prima instanţă, însă sunt situații când termenul curge și de la pronunțarea hotărârii și poate fi mult mai scurt (e.g. 5 zile de la pronunțare pentru procedura ordonanței președințiale).

Recursul:

* Se declara împotriva unei hotărâri care a fost pronunţată în apel, sau împotriva unor hotărâri date în primă instanță care nu sunt supuse apelului (e.g. hotărârile pronunțare de instanțele specializate de contencios-administrativ sunt supuse doar recursului).

* Termenul general de recurs este, în principiu, de 30 de zile de la data pronunțării hotărârii dată în judecata apelului (sau în primă instanță atunci când nu există apel).

* Instanța superioară în grad judecă recursul.

Contestația în anulare și Revizuirea:

* Motivele pentru care se pot adresa astfel de căi de atac instanțelor sunt particulare, țin de calitatea părților, de procedura de citare și în general de procedura de judecată, mai rar întâlnite în practică.

* Termenul pentru contestația în anulare 15 zile de la data comunicării hotărârii, dar nu mai mult de 1 an de la rămânerea definitivă.

* Termenul pentru revizuire este o lună, însă curge diferit în funcție de motivul de revizuire.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

Producător: Angela Avram

 

 

10:00 Rivalii (R)

Prezentatori: Marina Almăşan şi Dan Helciug

Jurnalist coordonator Mirela Vasile

Realizatori: Marina Almaşan şi Adreea Baciu

Regizor artistic Luminiţa Iordanescu

Colaboratori: Costin Teodorescu şi Raluca Tudor

Producător Marina Almăşan

Coproducător Astra dell Arte

(Reluare)

11:35 La un pas de România

*Transcarpatia

Episodul 2-Blestemul sarii

La un pas de România în Transcarpatia, peste Tisa, Slatina sau Solotvino, cum îi este numele în ucraineană, este una dintre cele mai vechi şi cunoscute aşezări din toată zonă. Localitatea este şi a fost dintotdeauna una de români maramureşeni. La răscrucea drumurilor istoriei şi ale vieţii, natura şi divinitatea au înzestrat pământurile Slatinei cu cea mai bună sare din Europa. Solul şi subsolul Slatinei au fost cercetate încă de pe vremea romanilor, dornici de a lua cu ei spre Roma ”darul zeilor” de cea mai bună calitate. De 2000 de ani au tot venit alţi şi alţi curioşi care şi-au încărcat fie sacii, fie carele, fie căruţele, vagonetele, camioanele, sau containerele cu sarea Slatinei. Pentru mulţi, şi pungile cu bani se îngroşau, tot datorită sării de lângă Tisa, la fel şi conturile din băncile lumii. Totul a fost bine până acum mai bine de 10 ani când apa s-a năpustit în minele cu sare şi nu s-a mai lăsat dusă. Sarea s-a ascuns în apele din ce în ce mai bogate, minerii şi-au pierdut locurile de muncă, iar conturile din bancă s-au închis. Nu pentru toţi.

Realizator şi producător Aura Dobre

(redifuzare)

 
IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

IN MEMORIAM ADRIAN PINTEA

publicat: miercuri, 04 decembrie 2024

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la moartea marelui actor și profesor, Adrian Pintea. A plecat dintre noi mult prea repede, la apogeul ...

Poeta ANA BLANDIANA şi MIRCEA DUMITRU în DIALOGURI ACADEMICE

Duminică, 8 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog de colecţie cu ANA BLANDIANA, prima româncă recompensată ...

Artiști basarabeni și artiști români, la „Drag de România mea!”

O nouă gală specială avem în dar pentru voi sâmbătă, v7 decembrie, de la ora 20.00 și duminică, de la ora 15.00, numai la TVR 2.

 

#tvri