loader
Foto

Info "Avocatul dumneavoastră": Căile de atac în procesele civile

Domnul avocat Ovidiu Șerban, invitatul emisiunii "Avocatul dumneavoastră" de luni, 15 noiembrie, vine în sprijinul telespectatorilor cu următoarele explicații referitoare la etapele și căile de atac în procesele civile.

 

Angela Avram
Avocatul dumneavoastră

Etapele unui proces civil:

1) fond (prima instanță):

- etapa scrisă (cererea de chemare în judecată a reclamantului se depune la instanță, aceasta comunică pârâtului care poate depune întâmpinare, care la rândul ei se comunică reclamantului pentru a formula răspuns); în această etapă se rezolvă şi eventuale neregularități procedurale (plata taxei de timbru, aspecte legate de sediu/domiciliu ales, reprezentare etc.).

- cercetarea judecătorească (propunerea și administrarea probelor cu care fiecare parte dorește să își dovedească pretențiile – înscrisuri, interogatorii, proba testimonială, proba cu expertiză, mijloace materiale de probă – poze, înregistrări etc);

- dezbaterea fondului (după încheierea cercetării judecătorești, părțile pot susține concluziile lor – orale şi scrise – asupra cauzei);

- deliberarea, pronunțarea soluției și motivarea hotărârii judecătorești;

Etapele de mai sus le întâlnim și în căile de atac, cu mici particularități referitoare la cercetarea judecătorească și constrângerile procedurale privind motivele de nelegalitate/netemeinicie a hotărârii atacate.

Căile de atac sunt:

Ordinare: Apelul (are loc o nouă judecată în fond ); pot fi invocate orice critici, de legalitate sau de temeinicie, orice aspecte pe care instanța de fond le-a ignorat sau interpretat/aplicat greșit.

Extraordinare:

* Recursul (doar motivele de legalitate prevăzute de art. 488 alin. 1 pct. 1-8 C. proc. civilă)

* Contestația în anulare (doar motivele de procedură prevăzute de art. 503 alin. 2 pct. 1-4 C. proc. civ.)

* Revizuirea (doar motivele ce țin de procedura de judecată sau calitatea părților/membrilor completului prevăzute de art. 509 alin. 1 pct. 1-11 C. proc. civ. și art. 21 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ)

Apelul:

* Se declară împotriva sentinţelor prin care instanţa a soluţionat prima fază procesul civil.

* Poate fi declarat de partea care a pierdut procesul sau care este nemulțumită de modul cum instanța a motivat hotărârea.

* Trebuie declarat, de regulă, în termen de 30 zile de la data comunicării hotărârii din prima instanţă, însă sunt situații când termenul curge și de la pronunțarea hotărârii și poate fi mult mai scurt (e.g. 5 zile de la pronunțare pentru procedura ordonanței președințiale).

Recursul:

* Se declara împotriva unei hotărâri care a fost pronunţată în apel, sau împotriva unor hotărâri date în primă instanță care nu sunt supuse apelului (e.g. hotărârile pronunțare de instanțele specializate de contencios-administrativ sunt supuse doar recursului).

* Termenul general de recurs este, în principiu, de 30 de zile de la data pronunțării hotărârii dată în judecata apelului (sau în primă instanță atunci când nu există apel).

* Instanța superioară în grad judecă recursul.

Contestația în anulare și Revizuirea:

* Motivele pentru care se pot adresa astfel de căi de atac instanțelor sunt particulare, țin de calitatea părților, de procedura de citare și în general de procedura de judecată, mai rar întâlnite în practică.

* Termenul pentru contestația în anulare 15 zile de la data comunicării hotărârii, dar nu mai mult de 1 an de la rămânerea definitivă.

* Termenul pentru revizuire este o lună, însă curge diferit în funcție de motivul de revizuire.

***

Emisiunea poate fi urmărită și online pe TVR+.

Producător: Angela Avram

 

 

5:15 Reţeaua de idoli (R)

* In memoriam Helmut Duckadam

Producător Irina Păcurariu

(Reluare)

6:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

*Ediţia 4

Prezintă Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)
 
Exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea Europeană

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu Monica Livescu, avocat, despre exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea ...

Radu Afrim, un regizor original și provocator

Radu Afrim, un regizor original și provocator

publicat: luni, 02 decembrie 2024

Regizorul Radu Afrim este un mare apărător al scrisului contemporan, îndrăgit de publicul tânăr pentru stilul său revizionist colorat, original, ...

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

Iubire, pasiune și o mare dragoste pentru muzică

publicat: luni, 02 decembrie 2024

De Sf. Nicolae, în ediția de vineri, 6 decembrie, a emisiunii „Destine ca-n filme”, invitații Iulianei Marciuc sunt doi oameni cu povești de ...

 

#tvri