loader
Foto

În spatele frontului: Prizonierii de război

Cei doi amfitrioni, Mihai Constantin şi lectorul universitar dr. Alin Matei, prodecanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, ne călăuzesc printre numeroasele mărturii (scrisori, jurnale de front, fotografii) pentru a afla poveşti mai puţin cunoscute petrecute în timpul Primului Război Mondial.

 

Vom cunoaşte personaje reale care au luptat pe front, au fost luaţi prizonieri, au murit pentru ţara lor, ori au trădat pentru motive neclare. Seria vorbeşte despre spionii care invadaseră România imediat după 1914, fiecare slujind pe altcineva. De ce era atât de importantă România în acest nou conflict, de ce ne curta Germania, de ce Regele Ferdinand a decis intrarea noastră în război alături de aliaţi, cum se trăia în Bucureştiul ocupat de armatele germane şi bulgare, cum s-a făcut România Mare... acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom afla răspuns.

Revedeți episodul 6 al acestui documentar vineri, 4 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional.

***

Scenariul şi regia: Ruxandra Ţuchel

Producător: Ioana Mureşan

Sursa foto: Captură din documentar

 

11:30 Prezenţe româneşti

*Canada. Bobby Robu-inginer, postul de televiziune CTV Vancouver, unde lucreaza de 26 de ani.

Mihaela Crăciun vă invită să îl cunoaşteţi pe Bobby Robu-inginer la postul de televiziune CTV Vancouver, unde lucreaza de 26 de ani.

Realizator si producator Mihaela Crăciun

(Reluare)

12:00 Documentarul TVRi

*Drumul lung spre cimitirul vesel

Peter Hurley, îndrăgostit iremediabil de țara noastră, mai exact de România rurală și valorile ei autentice, alături de partenera sa, Loredana Ionescu, a reușit vara asta să convingă oamenii satului din Maramureș și Țara Lăpușului să deschidă oaspeților lăzile lor cu zestre, să împărtășească din meșteșugurile tradiționale dar mai ales să se bucure împreună.

S-au creat punți între bătrâni și tineri, între sat și oraș, între vechi și nou. S-a întețit FOCUL VIU al tradițiilor. Gazde și musafiri, au pășit împreună pe “DRUMUL LUNG SPRE CIMITIRUL VESEL”. De astă dată, drumul a plecat din Valea Stejarului, chiar din curtea cimitirului lui Moș Pupăză, în cinstea căruia s-au deschis școlile de vară pentru iubitorii meșteșugurilor. Atelierele de cioplit în lemn, de țesut și cusut, de cântat la drâmbă, tulnic sau ceteră i-au determinat pe unii ucenici să revină și cel mai probabil îi va convinge pe începători să nu rateze festivalul nici anul viitor. Festivalul s-a încheiat simbolic cu o horă încinsă în jurul Cimitirului Vesel, leagănul în care s-a născut acest eveniment al tradițiilor vii.

Realizator Ana Preda

(Reluare)
 
Melaka: Moșteniri

Melaka: Moșteniri

publicat: joi, 03 aprilie 2025

Famosa a fost numele dat de portughezi minunatului oras din stamtoarea Melaka.Biserica Sf. Paul administrata de iezuiti,edificiile ...

Drepturile şi protecţia consumatorului în Uniunea Europeană

Angela Avram și invitatul acestei ediții,  Sorin Mierlea, președintele Infocons Protecția Consumatorilor din România, vă propun o  discuție ...

În spatele frontului: Prizonierii de război

În spatele frontului: Prizonierii de război

publicat: miercuri, 02 aprilie 2025

Cei doi amfitrioni, Mihai Constantin şi lectorul universitar dr. Alin Matei, prodecanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, ne ...

 

#tvri