loader

In Memoriam Toma Caragiu: filme de colecţie la TVR Internaţional

La 39 de ani de la dispariţia lui Toma Caragiu, TVR Internaţional programează, în perioada 19-21 februarie, difuzarea mai multor filme în care îl puteţi revedea pe Marele Actor.

 

Filmul românesc la TVRi

„Eu, care sunt un inhibat, un timid şi în general un om singuratic, retras, deseori sfios, alteori brutal, aveam nevoie să joc mult. (... ) Sunt fericit că am ales teatrul, altminteri nu m-aş fi putut exprima şi nu-mi pot imagina cum m-aş fi făcut util într-o altă profesiune", spunea Toma Caragiu.

Actorul s-a născut pe 21 august 1925 la Ploieşti. Îşi ia Bacalaureatul în 1945 şi se înscrie la Facultatea de Drept, dar la scurtă vreme abandonează cursurile de aici şi se înscrie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, la clasa lui Victor Ion Popa.

Debutul pe scenă are loc în anul 1948, la Teatrul Naţional din Piaţa Amzei, când, student fiind, este distribuit în rolul unui scutier din spectacolul „Toreadorul din Olmado” în regia lui Ion Şahighian. În acelaşi an se angajează la Teatrul Naţional.

(w882) Toma Carag

Foto: Agerpres

A fost actor la Teatrul din Constanţa (1951-1953). Apoi devine director al Teatrului de Stat din Ploieşti (1953-1965) şi mai târziu actor la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra“ (1965-1977). Spectatorii bucureşteni l-au aplaudat în roluri precum Truffaldino — „Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni; Figaro — „Nunta lui Figaro'' de Beaumarchais; Ianke — „Take, Ianke și Cadâr'' de Victor Ion Popa; Pampon — „D'ale carnavalului'' de I.L. Caragiale; Tipătescu — „O scrisoare pierdută'' de I.L. Caragiale; Primarul — „Revizorul'' de Gogol.

După o carieră cinematografică de peste 30 de filme, ultimele roluri au fost Pamfilie/ Popa Traistă în „Buzduganul cu trei peceți” şi în filmul muzical în regia lui Alexandru Bocăneţ „Gloria nu cântă”. Debutase în „Nufărul roşu” în anul 1955, unde a jucat alături de Marieta Sadova şi Costache Antoniu, în regia lui Gheorghe Tobias.

La TVR a fost protagonist în sute de scenete şi spectacole de divertisment, în regia lui Alexandru Bocăneţ sau Dan Mihăescu. Textele erau semnate, de regulă, de Dan Mihăescu, Grigore Pop şi Octavian Sava, dar a colaborat şi cu Mircea Crişan, Ion Băieşu ori cu Ovidiu Dumitru.

(w882) Toma Carag

În 1967, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a.

Toma Caragiu a murit în Bucureşti, la cutremurul din 4 martie 1977. Actorul locuia la etajul al doilea al Blocului Continental, unde în seara de 4 martie se afla împreună cu bunul său prieten, regizorul Alexandru Bocăneţ. În memoria lui, teatrul din Ploiești a fost numit Teatrul „Toma Caragiu'', strada pe care se află clădirea teatrului îi poartă numele, iar în centrul orașului se află un bust al actorului. Una dintre sălile Teatrului „Bulandra” din Bucureşti îi poartă, de asemenea, numele.

TVR Internaţional îl comemorează pe Toma Caragiu şi difuzează, în perioada 19-21 februarie, o serie de filme în care a jucat Marele Actor.


Şeful sectorului suflete

Vineri, 19 februarie, orele 13:00 şi 00:40

1967, Regia Gheorghe Vitanidis

Cu: Toma Caragiu, Irina Petrescu, Radu Beligan, Mircea Crişan

O tânără chimistă, dându-şi seama că nu mai poate continua relaţia cu un bărbat egoist, dialoghează cu un personaj imaginar pe care îl numeşte „şeful sectorului suflete”, dar care seamănă cu un meteorolog spiritual pe care l-a cunoscut cândva.

Operaţiunea Monstrul

Sâmbătă, 20 februarie, orele 10:00 şi 18:00

1976, Regia Manole Marcus

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru

Cinci bărbaţi, colegi de serviciu, pleacă într-o expediţie în Delta Dunării. La pescuit sau la vânătoare, personajele ajung în situaţii ridicole şi amuzante. Disensiunile mocnite ajung la explozie când în grup este invitată şi o tânără turistă aflată în acelaşi loc.

Bariera

Sâmbătă, 20 februarie, orele 13:00 şi 00:50

1972, Regia Mircea Mureşan

Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Mihaela Mihai, Gina Patrichi, Dan Nuţu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Draga Olteanu, Gheorghe Dinică

Povestitorul se întoarce după 30 de ani în mahalaua bucureşteană în care trăise în timpul războiului şi evocă întâmplări petrecute în anul 1942. Muncitor la Uzinele Vulcan, nea Viţu este lider de opinie în comunitatea lui, iar criticile sale la adresa realităţilor şi a personalităţilor zilei sunt acide şi pline de umor.

Ciprian Porumbescu

Sâmbătă, 20 februarie, ora 21:50

1973, Regia şi scenariul Gheorghe Vitanidis

Cu: Toma Caragiu, Vlad Rădescu, Tamara Creţulescu, Emanoil Petruţ, Emilia Dobrin, Sebastian Papaiani, Clody Bertola, Dina Cocea

Două răscolitoare poveşti de dragoste, una a marelui compozitor pentru plaiul său natal-Ţara Bucovinei, şi dramatică, pentru Berta, resemnată în faţa vieţii tumultoase duse de Ciprian.

Marele singuratic

Duminică, 21 februarie, orele 13:00 şi 01:30

1977,  Regia Iulian Mihu

Scenariul Marin Preda, ecranizarea romanului cu acelaşi titlu

Cu: Toma Caragiu, George Motoi, Florenţa Manea, Gheorghe Dinică, Adriana Nemeş, Ion Caramitru

După absolvirea Institutului Agronomic, fostul activist de partid Niculae Moromete îşi petrece viaţa trăind departe de frământările politice ale epocii. Niculae a fost activist de partid în anii '50 ai secolului al XX-lea şi a săvârşit o eroare politică în urma căreia un om nevinovat s-a sinucis. Moartea iubitei îl determină să accepte invitaţia vechilor tovarăşi de a-şi relua activitatea politică.

Buzduganul cu trei peceţi

Duminică, 21 februarie, ora 21:50

1977, Regia Constantin Vaeni

Cu: Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Olga Bucătaru, Iurie Darie Faptele de arme ale voievodului Mihai în intervalul dintre bătălia de la Călugăreni şi Unirea de la 1600, când Domnului i se înmânează buzduganul cu trei peceţi: vulturul valah, ghepardul transilvan şi bourul moldav.

(w882) Toma Carag

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producător Anamaria Panait

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

14:35 România… în bucate

*TVR Tărgu Mureş

*Cooking Show

Ediţie specială

Emisiune realizată de TVR Târgu Mureş

Realizator Bogdan Moraru

Producător Costin Miron

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător delegat Alexandra Tiniche

 
”România în lume” – o ediție de sărbătoare la TVR Internațional în a doua zi de Crăciun

Nașterea Domnului este, prin excelență, o sărbătoare a familiei, a bucuriei de a fi împreună.

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție, acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

 

#tvri