loader
Foto

Galerie foto

In Memoriam Ileana Stana Ionescu, programe speciale la TVR | VIDEO

Dispariția apreciatei actriţe Ileana Stana Ionescu este o mare şi de neînlocuit pierdere pentru teatrul şi filmul românesc. Televiziunea Română regretă decesul actriţei care a adus bucurie pentru generaţii de telespectatori şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de programe In memoriam.

 

Pe 1 iulie, de la ora 20.00, la TVR 3, am revăzut-o pe marea actriţă într-o ediţie a emisiunii „Din arhiva TVR *In memoriam Ileana Stana Ionescu”.

(w882)

Marţi, 2 iulie, de la ora 20:00, într-o ediţie „Confesiuni *In memoriam Ileana Stana Ionescu”, realizatoarea Iuliana Marciuc ne-a propus să revedem la TVR 2 un interviu realizat cu actriţa Ileana Stana Ionescu în anul 2011.

​Nu ne-o putem imagina pe Ileana Stana Ionescu altfel decât actriţă. Cu toate aceastea, marea doamnă a teatrului şi filmului românesc a povestit în emisiunea „Confesiuni” că nu a urmat Institutul de Teatru, iar debutul său a fost „un joc al întâmplării”. „Lucrurile au fost în favoarea mea de la început, iar viaţa profesională a fost un joc al întâmplării. Nu am avut curajul să devin actriţă, dar am cunoscut teatrul cu totul întâmplător şi m-am îndrăgostit de tot ceea ce era dincolo de scenă. Oamenii pe care am avut prilejul să-i cunosc m-au găsit interesantă pentru profesia aceasta, mai ales că în Teatrul din Reşiţa, unde a avut loc debutul meu, lipsea o tânără de vârsta mea, pe atunci aveam 18-19 ani. Ei au avut curajul să încerce o experienţă cu mine. Am debutat cu „Şcoala femeilor”, de Molière, unde l-am cunoscut şi pe soţul meu, Andrei Ionescu”, a povestit Ileana Stana Ionescu pentru „Confesiuni”. „Confesiuni * In memoriam Ileana Stana Ionescu” se va difuza în aceeaşi zi la TVR Internaţional, de la ora 22:00 şi la TVR Moldova miercuri, 3 iulie, de la ora 0.00.

Marţi, 2 iulie, de la ora 21:00, TVR 1 v-a invitat să urmăriţi comedia „Harababura” (România, 1990), în regia lui Geo Saizescu, cu Dem Rădulescu, Ileana Stana Ionescu, Ştefan Bănică şi Rodica Popescu Bitănescu în rolurile principale. Filmul spune povestea unui grup de turişti, care pleacă în concediu la munte, întâlnindu-se în Poiana Braşov, prilej cu care flirturile, cicăleala şi bârfele sunt la ele acasă. Martori la răutăţile mărunte sau nu ale tovarăşilor de călătorie, doi tineri îndrăgostiţi şi trei bătrâni care au pornit la drum cu bicicleta reprezintă singurele repere ale normalităţii.

Miercuri, 3 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat, în memoria actriței Ileana Stana Ionescu, piesa „Când vine barza”, de André Roussin, pusă în scenă de Constantin Dicu în 1991. Scrisă în anul 1951, piesa „Când vine barza” prezintă o suită de situații pline de haz: soția senatorului Charles Jacquet, Olympe, află că este însărcinată și i se confesează fiicei sale. Totuși, vestea îi încurcă planului soțului, un fervent opozant al proiectului de legalizare a avortului.

Duminică, 7 iulie, urmăriți pe TVR 2 alte două filme dedicate actriței: de la ora 12:45, comedia regizată de Geo Saizescu ”Eu, tu și Ovidiu” (1977), iar de la ora 20:00, filmul polițist ”Șantaj” (1980).

(w882)

Cunoscuta actriță Ileana Stana Ionescu a decedat duminică, 30 iunie, la vârsta de 87 de ani. Apreciată şi îndrăgită, Ileana Stana Ionescu a debutat la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în „Școala femeilor” de Molière. În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ”I.L.Caragiale”, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein - „Gaiţele" de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba - „Troienele", Doica - „Medeea" de Seneca în „Trilogia antică", regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia - „Iolul şi Ion Anapoda" de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra - "Micul infern" de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013)”.

Născută la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, județul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a jucat sute de roluri în teatru, zeci de roluri în filme şi producţii TV şi nenumărate personaje interpretate magistral pentru Teatrul Naţional Radiofonic, potrivit Radio România Cultural.

*Programele TVR pot suferi modificări de ultimă oră.

12:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Ediţia 8

*Lupta pentu viață

Mai bine prevenim, decât să tratăm! Din păcate, unii înțelegem când deja este prea târziu…Protagonista poveștii din finalul sezonului, avea 14 ani când se bucura de finalul clasei a VIII-a, alături de colegii ei… În urma unui concurs de alergat pe scările de la metrou, s-a ales cu o fractură și o fisură la genunchi, depistată târziu. În România, singura soluție era amputarea. Prof. Pesamosca i-a recomandat să plece în Franța, unde i s-a implantat o proteză. Pentru evitarea unor eventuale complicații, s-a extirpat o parte din genunchi. Au urmat intervenții în Germania, unde acomodarea a fost dificilă iar, în 2014, din cauza uzurii protezei, s-a schimbat componenta de genunchi iar, la un an distanţă, nu au mai primit-o nici măcar la un consult de rutină. Medicii din Turcia au depistat o infecție. Încercând stoparea acesteia, au descoperit un pansament uitat în interior la ultima intervenţie din Germania. A fost înlăturat dar, deja era mult prea târziu. De 32 de ani i se recomandă amputarea piciorului și, tot de atâta timp, a luptat să-l salveze. Și a reușit însă, infecția îi pune în pericol viața. Medici de aproape și de departe, au încercat să îi salveze membrul inferior dnei. Adriana. Din păcate, infecția este extinsă în tot piciorul, inclusiv în componentele protezei, și poate invada tot corpul. Echipa medicala a Secţiei Clinice de Ortopedie-Traumatologie a Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", București, coordonată de Col. Conf. dr. Marius Stănescu, face tot posibilul să stopeze infecţia.

*Beneficiile strugurilor, simbolul prosperității la masa dintre ani
Alina Epure, doctor în științe medicale
, povesteşte despre antioxidantul puternic care se găseşte în strugurii roșii, ce poate încetini creșterea tumorilor canceroase. În această perioadă a anului, un consum constant de struguri de bună calitate ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor bacteriene și virale.

*2024, an UNESCO -Ana Aslan, fondatorul gerontologiei la nivel mondial

Ana Aslan, una dintre cele mai remarcabile figuri ale medicinei românești, nume de referință pe plan mondial, medic și inovator, şi-a dedicat cariera studierii procesului de îmbătrânire și găsirii unor soluții pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor în etate. Medic vizionar, prin cercetările și realizările sale, a demonstrat că îmbătrânirea poate fi o etapă a vieții trăită cu vitalitate. Despre realizările ei, povesteşte continuatoarea acesteia, prof. dr. Luiza Spiru, medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă, preşedinte Fundația "Ana Aslan" Internaţional, căreia i se datorează recunoaşterea academică a geriatriei.

Sănătatea creierului, să citim şi să scriem de mână
Citititul, activitatea fizică, gândirea, judecata, memoria dezvoltă neuronii. Pentru a ne păstra sănătatea creierului, să citim constant, orice, dar să citim și să scriem cât mai mult de mână, oriunde ne poartă destinul în lume. Limba română este baza de la care învațăm celelalte limbi și va fi mereu legătura cu România și cu rădăcinile noastre.
*Recunostinţă pentru oamenii şi lecţiile din vieţile noastre

Bucuria de a fi, pur si simplu, împreună cu: Theodora Vild, prof.de religie, dirijorul Corul "Sf. Casiana" a Liceului Pedagogic "Matei Basarab" Slobozia, Ialomița, în parteneriat cu Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ioan Gură de Aur" Slobozia

Prezentator Măriuca Mihăilescu

Jurnalist Lucian Băbeanu

Realizator şi producător Monica Ancuţa-Tiuntiuc

13:00 Tradiţii

*Colinde şi obiceiuri de iarnă

Invitată Larisa Sprincean

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

 
Concertul ”Sufletul meu de copil” - Paul Surugiu – Fuego

Super concertul ”Sufletul meu de copil”, o productie pop simfonică amplă, cu multe nostalgii, bucurii, piese de ieri şi până azi, dar şi multe ...

”România în lume” – o ediție de sărbătoare la TVR Internațional în a doua zi de Crăciun

Nașterea Domnului este, prin excelență, o sărbătoare a familiei, a bucuriei de a fi împreună.

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

Trăiește magia Crăciunului, la TVR Internațional!

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție, acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#tvri