loader
Foto

Impactul tranziţiei la economia verde pentru întreprinderile mici şi mijlocii | VIDEO

Marţi, 16 noiembrie, de la ora 21:00, ați urmărit o nouă ediţie a emisiunii "Investiţi în România!" pe TVR Internaţional.

 

Investiţi în România!

Undă verde pentru economia verde

Fără a face filosofie, sau teologie, sau teosofie, ne este parcă mai greu să respingem decât să acceptăm faptul că „orice există pe lumea asta există cu un motiv”. Cu alte cuvinte, nu este de prisos. Ba poate mai degrabă ne este neîndestulător. Dar atunci de ce avem... deșeuri? Fiindcă momentan nu le găsim rostul. Însă aceste lucruri nu sunt fără rost. Inventatorul român Iuliean Horneț a dezvoltat tehnologii care transformă produsele de dezasimilație ale activității umane în produse re-asimilabile productiv, sub formă de materii prime și surse de energie. O face nu doar eficient tehnologic (cu pierderi mignone de materie și energie), ci și eficient economic (obținând output-uri mai valoroase decât input-urile). Deci, economia poate fi verde nu fiindcă spune UE că așa trebuie să fie, ci pentru că natura este proiectată să funcționeze fără rest. Sau cum i se mai spune acum, „circular”. Pentru asta a fost dintotdeauna nevoie de răbdare în a identifica tehnologia potrivită și capitalul necesar, apoi determinarea de a le împerechea. Economic, nu birocratico-politicianist. Acesta este Pactul verde la care putem fi toți... părtași.

La recenta ediție de Investiți în România!, am discutat împreună cu:

IULIEAN HORNEŢ – cercetător, director executiv ECOHORNEŢ (despre cum putem sincroniza, pe „verde”!, inventatori, antreprenori și oameni politici);

MARIA GRAPINI – membru al Parlamentului European (despre cum poate România fi, mai mult decât consumatoare, producătoare de soluții tehnologice verzi);

CRISTINA CHIRIAC – președinte CONAF (despre starea de spirit, la nivelul comunității IMM-urilor europene, în a îmbrățișa modele ecologice de business).

Să ne revedem cu bine și cu bune la următoarea emisiune, marți, 23 noiembrie, de la ora 21.00!

​***

Scăderea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030 este un deziderat asumat prin Pactul Verde European. Ce presupune tranziţia la economia viitorului? Care sunt costurile pentru micile afaceri? Cine le vor suporta, antreprenorii sau statul? În ce domenii merită investit în anii următori?, am aflat marţi, 16 noiembrie, de la ora 21.00, într-o nouă ediţie a emisiunii Investiţi în România!

Octavian-Dragomir JORA a discutat cu Maria GRAPINI, membru al Parlamentului European, despre oportunităţile pe care le are ţara noastră în atragerea fondurilor comunitare pentru tranziţia micilor afaceri la economia verde, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cum pot fi acestea accesate şi care sunt măsurile care ar trebui adoptate de către statul român, pentru o mai bună absorbţie, am aflat în această ediţie.

Totodată, am stat de vorbă cu Cristina CHIRIAC, preşedintele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin despre impactul Pactului Ecologic European asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi despre deschiderea mediului privat pentru un concept verde.

Iar Iuliean HORNEŢ, director executiv Ecohorneţ ne-a spus care este perspectiva afacerilor verzi în Green Deal şi cum se vor adapta angajaţii la tehnologie şi digitalizarea proceselor.

Echipa emisiunii a prezentat un reportaj despre o companie autohtonă care face un pas extrem de important către economia verde şi anume creează un autobuz 100% electric. Ce înseamnă acest proiect pentru grupul ATP din Baia Mare şi cum au primit autorităţile din ţara noastră acest produs, ne spus antreprenorul Mircea CIRŢ, într-un reportaj realizat de Roxana Segneanu, jurnalist tv. Tot la Investiţi în România! am vorbit cu Mircea TURDEAN, director general Farmec, Cluj, care susţine necesitatea adoptării unor politici de stat care să sprijine tranziţia la o Europă competitivă, întrucât costurile sunt considerabile şi imposibil de suportat doar de către producători, într-un material realizat de Cristina Leorenţ, jurnalist tv.

 

Partenerul emisiunii:

 

(w100) hotel sigl

Hotel Mari Vila, o investiție făcută de români (prezent în social media, pe Facebook )

 

***

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!

 

13:00 Omul şi timpul (R)

*Declaraţia din 1964

Redactor Diana Ilica

Producător Rafael Udrişte

(Reluare)

14:00 Telejurnal

*Ştiri

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, v-am invitat să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

 

#tvri