Este România considerată atractivă pentru investitorii străini? Marți, 14 iunie, de la ora 21.00, v-am invitat să revedeți o ediție "Investiți în România!" la TVR Internațional.
Dincolo de dramele umane și materiale, războiul din Ucraina afectează economia mondială, determinând creşterea inflaţiei, preţurilor la alimente, energie, carburant, creând totodată provocări pentru lanțurile de aprovizionare.
Cum fac faţă antreprenorii autohtoni contextului actual? Cu ce soluţii vine statul român în sprijinul acestora? În prezent, multe companii din Ucraina încearcă să găsescă soluții de relocare a producţiei în statele vecine, pentru a-şi continua activitatea. Este România considerată atractivă pentru investitorii străini? Aţi aflat marți, 29 martie, de la ora 21.00, în emisiunea Investiți în România!.
„Este clar că România este o destinaţie foarte bună de business, atâta timp cât se alege România ca relocare. În acest moment sunt în discuţii cu 12 mari companii care se relochează nu doar din Ucraina, ci şi din Rusia. A fost o surpriză şi pentru mine şi vorbesc de lanţuri mari cu capital, în principiu american şi nu doar, ci şi european. Sunt interesaţi să aibă totuşi un confort în ceea ce priveşte siguranţa nivelului de trai şi a dezvoltării business-ului. România este o ţară sigură din acest punct de vedere şi este aleasă de investitorii străini şi prin prisma pachetului fiscal, pentru că, uitându-ne la ţările din regiune, România este încă poziţionată bine şi are un pachet atractiv. Singura noastră problemă, care tot dăinuie de atâţia ani de zile, este slaba dezvoltare a infrastructurii, atât infrastructura feroviară, cât şi cea rutieră. Dar totodată, menţionând factorul uman, companiile cu care sunt în discuţie solicită de la 200 de angajaţi la 4.000. Va fi un flux foarte mare”, consideră Paula PÎRVĂNESCU, preşedinte Romanian Business Chamber.
„România are astăzi o resursă specializată în zona de tehnologie şi această direcţie este una dintre oportunităţile pe care noi trebuie să le prezentăm investitorilor. Categoric abilităţile de programator vor dispărea în viitorul apropiat. 80% din joburile pe care le vom avea în 2030 încă nu sunt inventate şi atunci munca repetitivă, sau munca simplă, va fi preluată de roboţi. Oamenii nu îşi vor pierde locurile de muncă, ci le vor adapta. De aceea, România, o ţară care stă foarte bine la capitolul resurse naturale, poate să devină un pol important în întreg contextul. Un alt element important pentru investiţia în România este argumentul de securitate: fiind sub umbrela NATO nu avem riscuri majore de instabilitate, un indicator extrem de important pentru orice business”, a declarat George TUŢĂ, membru în Comisia pentru Industrii şi Servicii, Camera Deputaţilor.
Cristina LEORENŢ, moderator şi realizator, a discutat cu invitaţii din această ediţie despre consecinţele conflictului de la graniţă pentru business-urile româneşti, despre măsurile adoptate de autorităţile din ţara noastră pentru a susţine mediul de afaceri, posibilităţile de finanţare a micilor afaceri, de la fonduri europene la piaţa de capital.
În reportajele difuzate în emisiune, jurnalista Roxana SEGNEANU a stat de vorbă cu George HABER, investitor stabilit în Statele Unite ale Americii, cu afaceri în zona Clujului, despre oportunităţile generate de conflictul Rusia-Ucraina, jurnalistul Răzvan ONESA a discutat cu Stere FARMACHE, directorul Fondului Român de Contragarantare, despre noile programe de finanţare ce vor demara în viitorul apropiat şi jurnalista Raluca AMZĂR l-a intervievat pe Radu HANGA, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, despre posibilităţile de finanţare alternativă a firmelor.
Invitaţi:
- GEORGE TUŢĂ - membru, Comisia pentru Industrii şi Servicii, Camera Deputaţilor, chestor al Camerei Deputaţilor
- PAULA PÎRVĂNESCU – preşedinte, Romanian Business Chamber
***
Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.
Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii.