Marți, 1 noiembrie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".
* Îmbătrânirea activă şi sănătoasă
Invitat: prof. dr. Luiza Spiru, medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă, gerontopsihiatru, preşedinte Fundația "Ana Aslan" International
Stresul cotidian, lipsa exerciţiului cerebral şi intelectual, sentimente negative ca ura sau egoismul conduc la apariţia timpurie a bolilor neuro-degenerative. "Persoanele care trăiesc mult au o educaţie de bază sănătoasă şi, de-a lungul timpului, şi-au asumat multe responsabilităţi.", spune prof.dr.Luiza Spiru.
Cât de importantă este moştenirea genetică? Cum influenţează viciile îmbătrânirea? Cât contează starea de spirit? Cât impact are mişcarea pentru o viaţă lungă? Dar odihna? Ana Aslan a început să vorbească în anii ’50 despre ceea ce astăzi este cel mai mare trend în lumea medicală, medicina predictivă şi de prevenţie. De ce se spune că îmbătrânim diferit? Există zone în care se îmbătrâneşte mai greu? Noi, românii, cum îmbătrânim faţă de restul europenilor?
* Tipuri de hernii, cauze și tratament
Invitat: din Marea Britanie, dr. Andrei Mihăilescu, medic chirurgie generală şi de urgenţă
Originar din Iași, a emigrat în Marea Britanie în 2010 şi tratează pacienții din Manchester prin chirurgie clasică și laparoscopică. Aria sa de interes, pe lângă chirurgia de urgență gastro-intestinală, este în reparații herniare ce merg până la cazuri complexe de reconstrucție a peretelui abdominal.
Herniile abdominale sunt frecvente în special în rândul bărbăților și, de obicei, sunt denumite în funcție de zona în care apar. O hernie se formează când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup. Presiunea din abdomen împinge conținutul abdominal prin zona slăbită. Sub piele, apare la început o umflătură mică. În timp, poate crește considerabil deoarece presiunea din abdomen împinge grăsimea și intestinele afară și, uneori, acestea se blochează în sacul de hernie. Discutăm şi despre ocluzia intestinală, o complicație a herniilor, care poate pune viaţa în pericol.
Invitatul nostru e implicat şi în cercetare. De exemplu, în herniile inghinale deschise, plasa chirurgicală o fixează cu un lipici în loc de suturi clasice, cu fire. Posibile avantaje: minimizarea durerii cronice şi timp chirurgical optimizat. Face parte dintr-un grup de lucru ce dezvoltă Registrul Naţional de Hernii în Marea Britanie, un proiect amplu ce duce la cercetări medicale diverse în patologia herniilor abdominale. A fost primul medic care a folosit, în Anglia, un dispozitiv medical inovativ dezvoltat în Germania ca adjunct în reparaţiile herniilor gigante, ca să tragă, într-un mod controlat, de fasciile muşchilor drepţi abdominali. Este parte a unui grup de experţi europeni ce foloseşte acest dispozitiv şi, prin experienţa lor, caută să îl îmbunătăţească şi să-i extindă indicaţiile în alte afecţiuni. Este membru în comitetul de conducere al Diviziei Chirurgie de Urgență din Societatea Europeană de Traumatologie și Chirurgie de Urgență unde se dezvoltă multiple proiecte pan-europene de cercetare ce vizeaza patologii din chirurgia abdomino-pelvină de urgenţă, inclusiv cu participări ale unor centre din România.
Moderator Ana Maria Ghiur
Producător tv: Monica Ancuța
Credit foto: Monica Ancuța
***
Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.
Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+