loader
Foto

Galerie foto

Îmbătrânirea activă şi sănătoasă

Marți, 1 noiembrie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

Ana Maria Ghiur
Un doctor pentru dumneavoastră

* Îmbătrânirea activă şi sănătoasă

Invitat: prof. dr. Luiza Spiru, medic primar geriatrie, gerontologie și medicină internă, gerontopsihiatru, preşedinte Fundația "Ana Aslan" International

(w882)

Stresul cotidian, lipsa exerciţiului cerebral şi intelectual, sentimente negative ca ura sau egoismul conduc la apariţia timpurie a bolilor neuro-degenerative. "Persoanele care trăiesc mult au o educaţie de bază sănătoasă şi, de-a lungul timpului, şi-au asumat multe responsabilităţi.", spune prof.dr.Luiza Spiru.

(w882)

Cât de importantă este moştenirea genetică? Cum influenţează viciile îmbătrânirea? Cât contează starea de spirit? Cât impact are mişcarea pentru o viaţă lungă? Dar odihna? Ana Aslan a început să vorbească în anii ’50 despre ceea ce astăzi este cel mai mare trend în lumea medicală, medicina predictivă şi de prevenţie. De ce se spune că îmbătrânim diferit? Există zone în care se îmbătrâneşte mai greu? Noi, românii, cum îmbătrânim faţă de restul europenilor?

* Tipuri de hernii, cauze și tratament

Invitat: din Marea Britanie, dr. Andrei Mihăilescu, medic chirurgie generală şi de urgenţă

Originar din Iași, a emigrat în Marea Britanie în 2010 şi tratează pacienții din Manchester prin chirurgie clasică și laparoscopică. Aria sa de interes, pe lângă chirurgia de urgență gastro-intestinală, este în reparații herniare ce merg până la cazuri complexe de reconstrucție a peretelui abdominal.

(w882)

Herniile abdominale sunt frecvente în special în rândul bărbăților și, de obicei, sunt denumite în funcție de zona în care apar. O hernie se formează când straturile peretelui abdominal sunt slăbite sau se rup. Presiunea din abdomen împinge conținutul abdominal prin zona slăbită. Sub piele, apare la început o umflătură mică. În timp, poate crește considerabil deoarece presiunea din abdomen împinge grăsimea și intestinele afară și, uneori, acestea se blochează în sacul de hernie. Discutăm şi despre ocluzia intestinală, o complicație a herniilor, care poate pune viaţa în pericol.

(w882)

Invitatul nostru e implicat şi în cercetare. De exemplu, în herniile inghinale deschise, plasa chirurgicală o fixează cu un lipici în loc de suturi clasice, cu fire. Posibile avantaje: minimizarea durerii cronice şi timp chirurgical optimizat. Face parte dintr-un grup de lucru ce dezvoltă Registrul Naţional de Hernii în Marea Britanie, un proiect amplu ce duce la cercetări medicale diverse în patologia herniilor abdominale. A fost primul medic care a folosit, în Anglia, un dispozitiv medical inovativ dezvoltat în Germania ca adjunct în reparaţiile herniilor gigante, ca să tragă, într-un mod controlat, de fasciile muşchilor drepţi abdominali. Este parte a unui grup de experţi europeni ce foloseşte acest dispozitiv şi, prin experienţa lor, caută să îl îmbunătăţească şi să-i extindă indicaţiile în alte afecţiuni. Este membru în comitetul de conducere al Diviziei Chirurgie de Urgență din Societatea Europeană de Traumatologie și Chirurgie de Urgență unde se dezvoltă multiple proiecte pan-europene de cercetare ce vizeaza patologii din chirurgia abdomino-pelvină de urgenţă, inclusiv cu participări ale unor centre din România.

(w882)

Moderator Ana Maria Ghiur

Producător tv: Monica Ancuța

Credit foto: Monica Ancuța

***

Vă reamintim că așteptăm opiniile și sugestiile pe pagina noastră de Facebook.

Puteți urmări edițiile emisiunii și pe TVR+

15:00 România…în bucate

* Cooking Show

Cotlet de porc cu legume la cuptor

Realizator Bogdan Moraru

Producător Costin Miron

Jurnalist Cătălin Blebea

Producător Cristina Murgu

Producător delegat Alexandra Tiniche

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 sâmbătă, 27 aprilie de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” şi ĩn spectacolul ce va deschide ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri