loader
Foto

Identitate Basarabia: Despre provocare, joc şi improvizaţie

Sâmbătă, 17 ianuarie, de la ora 14, veţi cunoaşte un personaj. Dacă n-aţi auzit despre artistul care valorifică mămăliga în lucrările sale, este un moment bun să-l cunoaşteţi. La TVR Moldova.

 

Ediţia emisiunii „Identitate Basarabia” de sâmbătă, 17 ianuarie, de la ora 14, îl are ca protagonist pe Ghenadie Popescu. Este artist plastic. În Chişinău. A fost la facultate 5 ani, dar nu a pretins nicio diplomă. N-a urmat studiile legal, a rămas, după cum recunoaşte chiar el, doar cu 8 clase. Licenţa şi specializarea nu au contat pentru el. Şi nu se simte frustrat, ci dimpotrivă. Spune că importantă este experienţa şi că diplome au mulţi, dar nu au poveşti ca a lui. A ştiut ce caută în artă, s-a lăsat provocat şi a învăţat cât de important e jocul.

Mămăliga este produsul pe care-l valorifică în lucrările sale şi cu care a trecut Prutul, cărând-o pe jos, de la Chişinău la Iaşi, timp de 4 zile. A mers cu o roabă pe urmele fostelor hotare ale Basarabiei ca să vadă cu ochii lui ce nu ne mai aparţine.

Ghenadie obişnuieşte să folosească simboluri pe care le consideră reprezentative pentru poporului român, cum sunt mămăliga, tricolorul şi chiar jugul.

 

12:00 Articolul VII (R)

*Rolul bisericii în diaspora şi păstrarea identităţii româneşti

Invitat: PS Episcop Siluan, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Moderator Mihaela Crăciun

Jurnalişti: Lilia Anghel şi Marian Nicola

Realizator Mihaela Iamandei

Producător Iulia Popescu

(Reluare)

13:00 Universitaria

În seria de emisiuni dedicate învăţământului militar românesc, care a început cu Liceul Militar, a continuat cu Academiile Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale, ajungem astăzi la Universitatea Naţională de Aparare “Carol I”, care, în anul 1889, la înfiinţare, era a şasea şcoală de stat major din Europa, după cele din Berlin, Viena, Paris, Torino şi Bruxelles.

Jurnalişti Ana Maria Mindu şi Gabriela Voinea

Jurnalist senior şi prezentator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Concert extraordinar „Drag de România noastră

În prima zi de Paşte, duminică, 5 mai, la TVR 2 veți putea urmări, de la ora 14:40, concertul „Drag de România noastră 2" prezentat de Iuliana ...

 

#tvri