loader
Foto

„Hotel de lux” de Dan Piţa, sâmbătă şi duminică la TVRi

TVR Internaţional a difuzat la acest sfârşit de săptămână filmul lui Dan Piţa „Hotel de lux”, primul realizat de regizor după Revoluţie şi premiat cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia.

 

Filmul românesc la TVRi

Sâmbătă, 18 iunie, de la ora 22:00, şi duminică, 19 iunie, de la ora 04:00, puteţi urmări la TVR Internaţional filmul lui Dan Piţa recompensat cu Leul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia. În distribuţie îi întâlnim pe Valentin Popescu, Ştefan Iordache, Irina Petrescu, Irina Movilă, Lamia Beligan.

(w160) Hotel de lÎn parabola realizată de Dan Piţa la doi ani de la căderea comunismului în România, Alex, un tânăr şef de sală, încearcă să împrospăteze aerul din restaurantul unui hotel, în saloanele căruia îşi târăsc existenţa personalități ale unei lumi apuse. Însă iniţiativele lui trezesc împotrivirea tuturor. Alex află că este fiul nelegitim al patronului tiran şi descoperă ţesătura de minciuni care domină viaţa din hotel. „Ceea ce m-a preocupat la Hotel de lux a fost să pun individul în raport cu societatea, cu lumea...Acest film este o demonstrație despre cât de facilă este puterea, căci ea se bazează pe un aparat pus la punct, pe care, dacă cineva știe să-l deșurubeze, acesta se destramă”, spune Dan Pița, citat de revista online a Uniunii Cineaştilor din România, aarc.ro.

Filmul a mai fost distins de UCIN cu Marele Premiu, Premiile pentru imagine - Călin Ghibu, muzică - Adrian Enescu, coloană sonoră - Sotir Caragaţă, A. Salamanian, montaj - Cristina Ionescu, interpretare feminină rol secundar - Irina Petrescu.

Personalitate marcantă a cinematografiei românești, Dan Pița este adept al minimalismului și neorealismului. Regizorul a debutat cu filmul documentar „Apa ca un bivol negru", despre inundaţiile din anul 1970, filmat împreună cu alţi proaspeti absolvenţi de IATC: Andrei Cătălin Băleanu, Peter Bokor, Mircea Veroiu şi Youssouf Aidaby, secondaţi de operatorul Iosif Demian.

(w235) Dan PiĹŁaDan Piţa, împreună cu colegul şi prietenul său Mircea Veroiu, a filmat apoi în 1972, două povestiri de Ion Agârbiceanu, „La o nuntă" (Dan Piţa) şi „Fefeleaga" (Mircea Veroiu), pe un scenariu scris de ei, reunindu-le în lungmetrajul „Nunta de piatră". În 1974, cei doi mai realizează „Duhul Aurului", după alte două povestiri de Ion Agârbiceanu, în două episoade, în Roşia Montană.

Din 1975, Dan Piţa începe să filmeze singur lungmetraje, mai întâi „Filip cel bun" , apoi „Tănase Scatiu", urmat de filmul western cu Ilarion Ciobanu, „Profetul, Aurul şi Ardelenii" din 1978. Filmul „Bietul Ioanide" din 1980, inspirat din romanele „Bietul Ioanide" şi „Scrinul negru" de George Călinescu, este un film despre arhitectul şi sculptorul Ion Pacea, pe un scenariu de Eugen Barbu,. În 1981 filmează iar un western, cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Ilarion Ciobanu, „Pruncul, Petrolul si Ardelenii".

Filmul „Concurs" din 1982 are probleme cu autorităţile culturale ale epocii, care cenzurau filmele, aceleaşi dificultăţi le are şi următoarea lui peliculă „Faleze de nisip", din 1983, care este imediat interzisă. În acelaşi an mai realizează „Dreptate în lanţuri", tot un film cu probleme pentru sistemul comunist. Urmează „Pas în doi", în 1985, şi apoi filmul „Rochia albă de dantelă", după un scenariu de Dumitru Radu Popescu. „Pas în doi" primește Ursul de Argint la Festivalul Internațional de la Berlin.

„Noiembrie, ultimul bal", cu premiera în toamna cenuşie a lui 1989, avea să fie „un cântec de lebădă" premonitoriu al epocii care urma să se încheie. Primul film regizat în libertate este „Hotel de lux", în 1992.

2:00 Un doctor pentru dumneavoastră (R)

* Cataracta, principala cauză de pierdere a vederii

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar oftalmolog, supraspecializare în chirurgia refractivă și a cataractei

În general, cataracta afectează persoanele după vârsta de 60 de ani, dar există şi tipuri rare care apar mai devreme sau la naștere. Vorbim despre prima cauză tratabilă de orbire din lume. Această afecţiune se poate opera în orice stadiu însă, se recomandă o chirurgie timpurie.

* Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Invitat: acad. Maya Simionescu, director Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu al Academiei Române, preşedinte Societatea Română de Biologie Celulară

Acad. Maya Simionescu, ex-profesor la universităţi din SUA și Canada, cercetătoarea care a obținut multe premii, distincţii și s-a remarcat în cercetarea biomedicală la nivel internațional, vorbește despre progresele spectaculoase care pot ajuta omenirea să trăiască mai bine în viitor.

* Tratarea gonartrozei şi leziunilor genunchiului

Invitat: dr. Dragoş Popescu, medic primar chirurgie ortopedică, Spania

Dr. Dragoş Popescu, ortoped supraspecializat în chirurgia artroscopică şi protetica genunchiului, s-a specializat în Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie în cadrul centrului universitar “Hospital Clínic de Barcelona”, unde şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 21 ani. Din 2014, tratează pacienţi şi în România. Are o vastă experienţă în transplanturile şi implanturile artificiale de menisc, precum şi în protezarea robotică a genunchiului.

Moderator Ana Maria Ghiur

Jurnalist Lucian Băbeanu

Producător Monica Ancuţa

(Reluare)

3:00 Telejurnal (R)

*Ştiri

Prezintă Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Anamaria Panait şi Diana Anghel

Sport *Montaj

Meteo *Montaj

(Reluare)
 
„Iancu Jianu, Haiducul

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 23:30, la TVR Internațional revedem filmul de aventuri „Iancu Jianu, Haiducul", producție România, 1981.

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, vă așteptăm la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri