TVR Internaţional a difuzat la acest sfârşit de săptămână filmul lui Dan Piţa „Hotel de lux”, primul realizat de regizor după Revoluţie şi premiat cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia.
Sâmbătă, 18 iunie, de la ora 22:00, şi duminică, 19 iunie, de la ora 04:00, puteţi urmări la TVR Internaţional filmul lui Dan Piţa recompensat cu Leul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia. În distribuţie îi întâlnim pe Valentin Popescu, Ştefan Iordache, Irina Petrescu, Irina Movilă, Lamia Beligan.
În parabola realizată de Dan Piţa la doi ani de la căderea comunismului în România, Alex, un tânăr şef de sală, încearcă să împrospăteze aerul din restaurantul unui hotel, în saloanele căruia îşi târăsc existenţa personalități ale unei lumi apuse. Însă iniţiativele lui trezesc împotrivirea tuturor. Alex află că este fiul nelegitim al patronului tiran şi descoperă ţesătura de minciuni care domină viaţa din hotel. „Ceea ce m-a preocupat la Hotel de lux a fost să pun individul în raport cu societatea, cu lumea...Acest film este o demonstrație despre cât de facilă este puterea, căci ea se bazează pe un aparat pus la punct, pe care, dacă cineva știe să-l deșurubeze, acesta se destramă”, spune Dan Pița, citat de revista online a Uniunii Cineaştilor din România, aarc.ro.
Filmul a mai fost distins de UCIN cu Marele Premiu, Premiile pentru imagine - Călin Ghibu, muzică - Adrian Enescu, coloană sonoră - Sotir Caragaţă, A. Salamanian, montaj - Cristina Ionescu, interpretare feminină rol secundar - Irina Petrescu.
Personalitate marcantă a cinematografiei românești, Dan Pița este adept al minimalismului și neorealismului. Regizorul a debutat cu filmul documentar „Apa ca un bivol negru", despre inundaţiile din anul 1970, filmat împreună cu alţi proaspeti absolvenţi de IATC: Andrei Cătălin Băleanu, Peter Bokor, Mircea Veroiu şi Youssouf Aidaby, secondaţi de operatorul Iosif Demian.
Dan Piţa, împreună cu colegul şi prietenul său Mircea Veroiu, a filmat apoi în 1972, două povestiri de Ion Agârbiceanu, „La o nuntă" (Dan Piţa) şi „Fefeleaga" (Mircea Veroiu), pe un scenariu scris de ei, reunindu-le în lungmetrajul „Nunta de piatră". În 1974, cei doi mai realizează „Duhul Aurului", după alte două povestiri de Ion Agârbiceanu, în două episoade, în Roşia Montană.
Din 1975, Dan Piţa începe să filmeze singur lungmetraje, mai întâi „Filip cel bun" , apoi „Tănase Scatiu", urmat de filmul western cu Ilarion Ciobanu, „Profetul, Aurul şi Ardelenii" din 1978. Filmul „Bietul Ioanide" din 1980, inspirat din romanele „Bietul Ioanide" şi „Scrinul negru" de George Călinescu, este un film despre arhitectul şi sculptorul Ion Pacea, pe un scenariu de Eugen Barbu,. În 1981 filmează iar un western, cu Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Ilarion Ciobanu, „Pruncul, Petrolul si Ardelenii".
Filmul „Concurs" din 1982 are probleme cu autorităţile culturale ale epocii, care cenzurau filmele, aceleaşi dificultăţi le are şi următoarea lui peliculă „Faleze de nisip", din 1983, care este imediat interzisă. În acelaşi an mai realizează „Dreptate în lanţuri", tot un film cu probleme pentru sistemul comunist. Urmează „Pas în doi", în 1985, şi apoi filmul „Rochia albă de dantelă", după un scenariu de Dumitru Radu Popescu. „Pas în doi" primește Ursul de Argint la Festivalul Internațional de la Berlin.
„Noiembrie, ultimul bal", cu premiera în toamna cenuşie a lui 1989, avea să fie „un cântec de lebădă" premonitoriu al epocii care urma să se încheie. Primul film regizat în libertate este „Hotel de lux", în 1992.