loader
Foto

Grija pentru inimă, creier și suflet, la "Un doctor pentru dumneavoastră"

Prima săptămână din luna mai aduce noi ediții ale emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră", la TVRi și pe TVR+ de la ora 18.30, de luni până joi.

 

Irninis Miricioiu
Lorena Mazăre
Ana Maria Ghiur
Sorin Sîrbov

Luni, 1 mai

Sănătatea creierului

Invitat: prof.dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, vicepreședinte al Comisiei de Neurochirurgie din Ministerul Sănătății, Fondator Centrul Național de Excelență în Neurochirurgie, Președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România şi al Academiei de Științe Medicale, cercetător Științific Gr. I, multiplu Doctor Honoris Causa, profesor de Neurochirurgie la UMF "C. Davila", Director Ştiinţific Sanador, ex-vicepreședinte al Societăţii Mondiale de Neurochirurgie

Creierul uman, cel mai complex element din Univers, conține 100 de miliarde de neuroni într-o coajă de calciu mic, dantelat cu pompe organice, canale și switch-uri. Consumă cea mai mare energie comparativ cu greutatea sa: ca spaţiu, ocupă 2% din corp și consumă cel puţin 20% din energia acestuia. Pentru un creier sănătos, sunt recomandate alimentele bogate în acizi grași omega-3, semințe de in, cânepă, nuci, alune, migdale, rodii. În plus, sunt benefice activitățile fizice, lectura, șahul, odihna și meditația.

O ediție din care aflăm și care sunt  obiceiurile nocive asupra creierului.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marți, 2 mai

Controlează astmul!

Invitat: prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie, Institutul Național de Pneumologie ”Prof. dr. M. Nasta”, președinte  Societatea Română de Pneumologie

Ziua mondială a astmului este marcată, în întreaga lume, în prima zi de marți a lunii și are ca obiectiv informarea asupra aceastei afecțiuni. Astmul este o boală caracterizată prin inflamația căilor aeriene, care se manifestă prin îngroşarea pereţilor acestora, îngustarea lor şi producţie de mucus în exces. Modificările duc la dificultăţi de respiraţie, tuse şi senzaţie de constricţie toracică. Gravitatea bolii diferă de la o formă uşoară, care se manifestă doar uneori, la o boală invalidantă, ce împiedică activităţile zilnice şi poate duce la un atac de astm fatal.

Metode moderne de corectare a dioptriilor

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar, specialist oftalmolog, doctor în știinte medicale

Operaţia de reducere a dioptriilor se realizează cu laser, prin modificarea razei de curbură a corneei. În prezent, există soluţii pentru aproape orice tip de dioptrie. Operaţia durează între 5 şi 20 de minute, în funcţie de tehnica chirurgicală, şi se desfăşoară sub anestezie locală, se efectuează la amândoi ochii într-o şedinţă, iar persoanele care suportă o astfel de intervenţie renunţă la ochelari.

Moderator: Sorin Sîrbov

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 3 mai

Cum tratăm verucile (negii)?

Invitat: prof. dr. George – Sorin Ţiplică, medic primar dermato–venerolog,  șef Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina

Verucile (negii) sunt leziuni cutaneo-mucoase benigne, provocate de infecția cu papilomavirusuri umane (HPV) și pot apărea orinde pe corp. Unele tipuri de negi sunt unice, în timp ce alţii apar grupaţi. Negii plantari (care apar pe talpă), provoacă mari dureri, încât afectează mersul. Verucile se localizează frecvent la nivelul extremităților și al mucoaselor ano-genitale, orale și laringiene. Incidența este mai mare la copii și adulții tineri care reprezintă principalul rezervor de virus. Transmiterea este favorizată de microtraumatisme; Virozele ano-genitale se transmit prin contact sexual. Stabilirea schemei terapeutice se face de către medicul specialist în funcție de aspectul clinic, numărul și mărimea leziunilor, localizare sau vârsta pacientului. Infecția cu HPV este cea mai comună infecție cu transmitere sexuală. 80% dintre femei pot contacta această infecție în timpul vieții. Se cunosc peste 200 de tipuri de HPV, iar unele pot determina leziune precanceroasă, cancer de col uterin, vagin și vulvă (tipuri cu risc oncologic crescut). Persoanele cele mai afectate sunt cele cu imunitatea scăzută.

Moderator: Lorena Mazăre

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 4 mai, Ziua Națională a Inimii

Diabetul şi bolile cardiovasculare

Invitat: prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice și nefrologie, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce poate genera o serie întreagă de complicaţii. Acestea influenţează negativ evoluţia pacientului și calitatea vieții sale. În comparaţie cu populația generală, persoanele cu diabet zaharat sunt mai frecvent afectate de boli cardiovasculare. Diabeticii sunt mai predispuşi la cardiopatie ischemică, infarct miocardic acut, ischemie miocardică silenţioasă. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în rândul pacienţilor cu diabet zaharat. De reținut este faptul că, în cazul pacienţilor cu diabet zaharat, infarctul miocardic acut poate să nu se însoţească de simptomele caracteristice.

Interferențe cardio-renale

Invitat: prof. univ. dr. Mircea Penescu, medic primar medicină internă şi nefrologie, managerul Spitalului de Nefrologie “Carol Davila”, competenţă în endoscopie digestivă terapeutică

Interrelaţiile între bolile cardiace şi cele renale reprezintă probleme relativ vechi în medicină. Frecvenţa şi semnificaţia lor au devenit actuale în ultimii ani. Iniţial, a fost formulat conceptul de sindrom cardiorenal, definit ca agravarea (deteriorarea) funcţiei renale, secundară insuficienţei cardiace. Tratamentul sindromului cardiorenal este dificil şi incomplet definit. Cel mai bun mijloc de a controla această afecţiune este prevenţia sa.

Moderator: Ana Maria Ghiur

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

5:00 Exclusiv în România

*Minunile Romanaţiului

Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă invită într-un loc atât de încărcat de istorie, încât pe oriunde calci sau pe oriunde sapi, ies la iveală urme ale trecutului. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Olt sau fostul județ Romanați, cu vestigii care dovedesc că acest ținut a fost locuit încă din preistorie. Doar că în ciuda acestor dovezi, locul a dobândit o faimă oarecum negativă, cum este orașul Caracal, cunoscut mai degrabă pentru “minunile” lui. Pentru că lumea pare mai preocupată de această latură anecdotică decât de trecutul cu adevărat important al acestui oraș, care ar putea avea și un viitor mult mai bun, dacă nu și-ar tot promova aceste minuni, discutăm despre ele, cu istoricul Dana Nicula-director al Muzeului Romanațiului, să vedem cât de justificate sunt și dacă nu cumva ar fi mai bine să fie înlocuite cu alte tipuri de povești despre Caracal și împrejurimi. Aflăm cine erau „proștii” din căruța care s-a răsturnat la Caracal și de ce cifra 4, de la ceasurile din acest oraș, este reprezentată de 4 linii, în loc de IV (roman). De asemenea, mergem și în orașul Corabia, unde vizităm Cetatea Sucidava, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, prima cetate romană de apărare de pe plaiurile noastre. Alături de ghidul nostru, Mirela Trandafir-directorul cetății, vedem cum arăta viața în perioada romană târzie și bem apă din fântâna secretă, o bijuterie inginerească unică în perioada romană. Și tot aici mai vedem urmele unui alt unicat mondial: prima fostă autostradă a antichității, construită de Constantin cel Mare, trecea Dunărea pe la Sucidava.

Căutăm și urme istorice vii, pentru că momentul 1848, foarte important în această zonă și foarte prezent, a lăsat urmași. Renumitul popă sau preot Radu Șapcă, cel care a mobilizat la vremea respectivă, revoluționarii din sudul românesc, are stră-strănepoți, care se numesc tot Șapcă și sunt tot revoluționari în felul lor. Și dacă tot vorbim de bijuterii, revenim în Caracal să admirăm bijuteriile arhitectonice construite aici în secolul trecut-134 de clădiri de patrimoniu. La începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea portului Corabia și a tranzitului cu cereale, Romanațiul a devenit grânarul României, iar la Caracal se stabilea bursa grâului din întreaga Europă. Majoritatea moșierilor își construiau aici case, unde veneau vara la moșie. Aflăm povestea câtorva case boierești, a superbului Teatru Național Caracal, dar și a Parcului Constantin Poroineanu, al treilea parc natural din Europa. Uimitor este și faptul că majoritatea clădirilor vechi și a bisericilor din Caracal au fost construite cu cărămizi de Antina, din cetatea Romula, peste care s-a ridicat localitatea Dobrosloveni, unde și în prezent săpăturile arheologice dezvăluie nu doar urme ale romanilor, ci și urme ale culturii Vădastra, din perioada neolitică. Vizităm situl Romula, din satul Reșca, împreună cu arheologul Sabin Popovici, iar apoi mergem în comuna Vădastra, unde ceramica de Vădastra a fost reînviată, după 7000 de ani, de faimosul olar Ionel Cococi, care ne arată cum își construiau vasele înaintașii nostri din perioada preistorică. Si tot în comuna Vădastra stăm de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul cojocar Dumitru Liceanu.

Prezentator şi realizator Cristian Tabără

Producători: Marin Găbudean, Cristina Magearu

5:55 Investiţi în România! (R)

*Investiţii cu fonduri europene prin programele regionale

Invitaţi: Roxana Mînzatu-secretar de stat, coordonator Departamentul pentru evaluarea integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene, Cancelaria Prim-ministrului României, Hegedus Csilla-director general interimar Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Mihai-Cristian Lazăr-primar Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj, prof. dr. Cornel Cătoi, rector Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca

Moderator Cristina Leorenţ

Grafică Laurenţiu Năstase

Documentarist & Poster Maker Giorgiana Şuşurincă

Jurnalişti tv: Ana Maria Ghiur, Roxana Segneanu şi Răzvan Onesa

Realizator Cristina Leorenţ

Producător Raluca Amzăr

(Reluare)
 

"Iancu Jianu, zapciul", la TVR Internațional

publicat: vineri, 19 aprilie 2024

Sâmbătă, 20 aprilie, la TVR Internațional, de la ora 23.10, vedem primul film din seria Iancu Jianu, realizat în 1981.

Luni, 22 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, vă invităm să urmăriți în direct o ediție "Avocatul dumneavoastră" despre probleme și ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#tvri