loader

Grija pentru inimă, creier și suflet, la "Un doctor pentru dumneavoastră"

Prima săptămână din luna mai aduce noi ediții ale emisiunii "Un doctor pentru dumneavoastră", la TVRi și pe TVR+ de la ora 18.30, de luni până joi.

 

Irninis Miricioiu
Lorena Mazăre
Ana Maria Ghiur
Sorin Sîrbov

Luni, 1 mai

Sănătatea creierului

Invitat: prof.dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurg, vicepreședinte al Comisiei de Neurochirurgie din Ministerul Sănătății, Fondator Centrul Național de Excelență în Neurochirurgie, Președinte de onoare al Societății Române de Neurochirurgie, Membru titular al Academiei Oamenilor de Știință din România şi al Academiei de Științe Medicale, cercetător Științific Gr. I, multiplu Doctor Honoris Causa, profesor de Neurochirurgie la UMF "C. Davila", Director Ştiinţific Sanador, ex-vicepreședinte al Societăţii Mondiale de Neurochirurgie

Creierul uman, cel mai complex element din Univers, conține 100 de miliarde de neuroni într-o coajă de calciu mic, dantelat cu pompe organice, canale și switch-uri. Consumă cea mai mare energie comparativ cu greutatea sa: ca spaţiu, ocupă 2% din corp și consumă cel puţin 20% din energia acestuia. Pentru un creier sănătos, sunt recomandate alimentele bogate în acizi grași omega-3, semințe de in, cânepă, nuci, alune, migdale, rodii. În plus, sunt benefice activitățile fizice, lectura, șahul, odihna și meditația.

O ediție din care aflăm și care sunt  obiceiurile nocive asupra creierului.

Moderator: Irninis Miricioiu

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Marți, 2 mai

Controlează astmul!

Invitat: prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumologie, Institutul Național de Pneumologie ”Prof. dr. M. Nasta”, președinte  Societatea Română de Pneumologie

Ziua mondială a astmului este marcată, în întreaga lume, în prima zi de marți a lunii și are ca obiectiv informarea asupra aceastei afecțiuni. Astmul este o boală caracterizată prin inflamația căilor aeriene, care se manifestă prin îngroşarea pereţilor acestora, îngustarea lor şi producţie de mucus în exces. Modificările duc la dificultăţi de respiraţie, tuse şi senzaţie de constricţie toracică. Gravitatea bolii diferă de la o formă uşoară, care se manifestă doar uneori, la o boală invalidantă, ce împiedică activităţile zilnice şi poate duce la un atac de astm fatal.

Metode moderne de corectare a dioptriilor

Invitat: dr. Andrei Filip, medic primar, specialist oftalmolog, doctor în știinte medicale

Operaţia de reducere a dioptriilor se realizează cu laser, prin modificarea razei de curbură a corneei. În prezent, există soluţii pentru aproape orice tip de dioptrie. Operaţia durează între 5 şi 20 de minute, în funcţie de tehnica chirurgicală, şi se desfăşoară sub anestezie locală, se efectuează la amândoi ochii într-o şedinţă, iar persoanele care suportă o astfel de intervenţie renunţă la ochelari.

Moderator: Sorin Sîrbov

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Miercuri, 3 mai

Cum tratăm verucile (negii)?

Invitat: prof. dr. George – Sorin Ţiplică, medic primar dermato–venerolog,  șef Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic Colentina

Verucile (negii) sunt leziuni cutaneo-mucoase benigne, provocate de infecția cu papilomavirusuri umane (HPV) și pot apărea orinde pe corp. Unele tipuri de negi sunt unice, în timp ce alţii apar grupaţi. Negii plantari (care apar pe talpă), provoacă mari dureri, încât afectează mersul. Verucile se localizează frecvent la nivelul extremităților și al mucoaselor ano-genitale, orale și laringiene. Incidența este mai mare la copii și adulții tineri care reprezintă principalul rezervor de virus. Transmiterea este favorizată de microtraumatisme; Virozele ano-genitale se transmit prin contact sexual. Stabilirea schemei terapeutice se face de către medicul specialist în funcție de aspectul clinic, numărul și mărimea leziunilor, localizare sau vârsta pacientului. Infecția cu HPV este cea mai comună infecție cu transmitere sexuală. 80% dintre femei pot contacta această infecție în timpul vieții. Se cunosc peste 200 de tipuri de HPV, iar unele pot determina leziune precanceroasă, cancer de col uterin, vagin și vulvă (tipuri cu risc oncologic crescut). Persoanele cele mai afectate sunt cele cu imunitatea scăzută.

Moderator: Lorena Mazăre

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Joi, 4 mai, Ziua Națională a Inimii

Diabetul şi bolile cardiovasculare

Invitat: prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice și nefrologie, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce poate genera o serie întreagă de complicaţii. Acestea influenţează negativ evoluţia pacientului și calitatea vieții sale. În comparaţie cu populația generală, persoanele cu diabet zaharat sunt mai frecvent afectate de boli cardiovasculare. Diabeticii sunt mai predispuşi la cardiopatie ischemică, infarct miocardic acut, ischemie miocardică silenţioasă. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în rândul pacienţilor cu diabet zaharat. De reținut este faptul că, în cazul pacienţilor cu diabet zaharat, infarctul miocardic acut poate să nu se însoţească de simptomele caracteristice.

Interferențe cardio-renale

Invitat: prof. univ. dr. Mircea Penescu, medic primar medicină internă şi nefrologie, managerul Spitalului de Nefrologie “Carol Davila”, competenţă în endoscopie digestivă terapeutică

Interrelaţiile între bolile cardiace şi cele renale reprezintă probleme relativ vechi în medicină. Frecvenţa şi semnificaţia lor au devenit actuale în ultimii ani. Iniţial, a fost formulat conceptul de sindrom cardiorenal, definit ca agravarea (deteriorarea) funcţiei renale, secundară insuficienţei cardiace. Tratamentul sindromului cardiorenal este dificil şi incomplet definit. Cel mai bun mijloc de a controla această afecţiune este prevenţia sa.

Moderator: Ana Maria Ghiur

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.


(w100) Logo Livia Mulţumim dr. Irina Trosca, recunoscută în domeniul stomatologic, care răspunde la întrebările dvs. transmise la adresa: număr de contact: 0733.045.855/0721.021.855; e-mail: office@liviadent.ro sau pagina de Facebook.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

(w100) FlorariaTraian Săplăcan, specialist în creşterea şi îngrijirea plantelor, răspunde întrebărilor şi curiozităţilor dumneavoastră transmise la adresa: office@trias.ro sau pe Facebook.

(w100) Mirador Confecţii şi produse tricotate pentru femei, bărbaţi şi copii. Lunar sunt produse peste 75.000 de haine, branduri franceze medium-high quality. Contact: office@tanex.ro sau pe pagina de Facebook. Număr de contact: 021.421.02.16.

9:55 Drag de România mea!

*Invitati: Marius Manole, Andrei Ursu , Mioara Velicu, Natalia Popescu si Valentin Precup

Prezintă Paul Surugiu-Fuego

​Jurnalişti: Adina Toderaşcu, Andreea Baciu

Producător Codruţa Prunariu

(Reluare)

11:30 Info Plus

*Lumea diplomatică

Realizator Vlad Ungar

(Reluare)
 
Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

Teodora Groza - inteligenţa concurenţei

publicat: joi, 08 mai 2025

Teodora Groza unul dintre acele nume romanești care au intrat deja în elita mondială. Deși foarte tânără, este licențiată în drept, absolventă ...

Drumuri aproape: Lugoj

Drumuri aproape: Lugoj

publicat: miercuri, 07 mai 2025

Lugojul e nod rutier și feroviar, dar mai e, privit din altă perspectivă, un nod cultural și istoric de mare importanță, atât în vremea ...

TVR organizează dezbaterea decisivă a alegerilor prezidenţiale la Palatul Cotroceni

„Un preşedinte pentru România" va fi difuzată joi, 15 mai 2025, pe canalele TVR1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA şi în mediul online

 

#tvri