loader
Foto

Gheorghe Dinică, în distribuția filmelor de weekend la TVRi

În weekendul 14-15 decembrie, la TVR Internațional puteți urmări două filme românești care au în distribuție mari nume ale cinematografiei noastre, printre care Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Radu Beligan, Toma Caragiu și mulți alții.

 

Filmul românesc la TVRi

Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 23.00 este programat filmul "Maiorul şi moartea", o producție a anului 1967, în regia lui Alexandru Boiangiu, cu Gheorghe Dinică, Vasilica Tastaman, Marin Moraru, Ştefan Mihăilescu-Brăila în roluri cheie.

Film poliţist, pelicula este o adaptare a nuvelei cu acelaşi titlu de Ion Băieşu. Lângă Ploieşti e descoperit cadavrul unei fetiţe, ascuns într-un geamantan. În casa în care locuia fetița fusese spart un seif şi fuseseră sustrase trei casete cu aur şi bijuterii. Cercetările îl conduc pe maiorul de miliţie Tache pe urmele bătrânului spărgător Solomonică, fost gangster internaţional. Acesta promite că îl ajută pe maior să-i prindă pe complicii săi, cu condiţia să-i fie redusă pedeapsa. Însă Tache refuză, deşi ştie că Solomonică va căuta să se răzbune. Şi primele semne nu întârzie să apară. În fiecare zi, Tache primește scrisori de ameninţare cu acelaşi conținut: "Salutări, pe curând, Moartea".

(w882) Maiorul si

Duminică, 15 decembrie, de la ora 23.00 este programat filmul "Explozia", o producție a anului 1972, în regia lui Mircea Drăgan, după un scenariu semnat de Ioan Grigorescu, avându-i, în rolurile principale, pe Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Draga Olteanu-Matei și Florin Piersic.

Filmul este o dramă inspirată dintr-un fapt real. "Prin întâmplările şi personajele imaginate, realizatorii filmului doresc să aducă un omagiu tuturor eroilor care trăiesc printre noi”, comentează Alexandru Racoviceanu

La căpitănia portului Galaţi se recepţionează apeluri neclare prin care nava Poseidon, sub pavilion panamez, semnalează faptul că sala maşinilor este cuprinsă de un incendiu. Membrii echipajului, în panică, se aruncă în valurile Dunării şi, la sosirea şalupei căpităniei, vasul era deja abandonat şi incendiul se extinsese. Încărcătura vasului formată din îngrăşăminte era dinamită curată; se putea declanşa o adevărată catastrofă şi totul pe o rază de 10 kilometri putea fi distrus.

(w882) Explozia -

„Regizorul a ştiut să confere filmului său spectaculosul necesar (şi era firesc să existe un asemenea spectaculos într-un film care descrie lupta cu o asemenea explozie). Important este că latura spectaculoasă nu este gratuită şi mai ales nu impietează asupra omenescului (...). Un film viu, dinamic, tensionat, şi datorită unei imagini ce vibrează la dramă şi reuşeşte s-o redea într-o exprimare plastică concentrată, cu momente de certă virtuozitate, cu un înalt profesionalism (...). Un film realizat cu sârg şi trudă, ce merită să fie consemnat ca una dintre producţiile româneşti contemporane, demne de interes”, mai scrie Alexandru Racoviceanu.

„90 de minute de suspans într-o luptă ce pare inegală, dar pe care oamenii vor trebui s-o câştige”, descrie filmul ​Ioan Grigorescu.

Filmul a fost distins cu numeroase premii, printre care, în 1972, Premiile ACIN: Premiile speciale ale juriului - Mircea Drăgan, pentru scenariu – Ioan Grigorescu, interpretare masculină - Gheorghe Dinică; în 1973, la Moscova - Diploma juriului; tot în 1973 la Cartagena (Spania) - Premiul „Fero Cabo de Palos de oro”; 1973 - Odessa - Medalia de aur.

15:30 Punctul critic

Prezintă Bogdan Muzgoci

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik, Raluca Alecu

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Producător Florenţa Dăscălescu

16:50 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

 Cercetarea medicală poate ajuta omul să trăiască mai bine

Marți, 23 aprilie, în direct de la ora 19:00, la TVR Internațional, v-am așteptat la o nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră".

 

#tvri