loader
Foto

Galerie foto

George Nistor, povestea unui jazzman privilegiat

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional,  emisiunea «Lumea şi noi» v-a propus o nouă poveste… cu jazz! cu George Nistor, un jazzman cu o viaţă numai bună de ecranizat.

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de sâmbătă 16 noiembrie este disponibilă online pe TVR+

Puiu Nistor, cum îi spun prietenii, se consideră un privilegiat. În primul rând că s-a născut la Sibiu, iar ceva mai târziu că a putut schimba vioara pe trompetă. Deși instrumentul cu coarde avea să-i aducă mai târziu câteva avantaje esențiale pentru destin, așa cum s-a manifestat acesta…

Tot privilegiu îi spune și faptului că, figurând într-o orchestră a armatei, la București, a putut să evadeze spre Radio București, acolo unde l-a întâlnit pe Mihai Berindei, ca și pe saxofonistul Ștefan, fiul acestuia, împreună cu el înființând un grup de succes (de unde și arhivele TVR la temă): cu Chirilov, Movileanu, Ciceu, Meraru, apoi cu Popp și Guttler. Cu aceștia din urmă, adică sextetul București, imagini rarisime de la primul festival de jazz (1969, Ploiești).

Privilegiat că a cântat cu elita jazzului de la granița anilor ‘60 – ‘70 (considerându-se mereu cel mai slab instrumentist din trupă), nu-i poate uita pe Valențiu Grigorescu (un model pentru el), Ion Cristinoiu, Puiu Dumbravă, Gerhard Romer, Nicu Dumitrescu (numind aici grupul Jolly Jocker -foto -, cu care credea că va evada spre lumea liberă), Joey Reininger, Peter Wertheimer… Dar abia cu trupa lui Ștefan Dako a reușit s-o șteargă din țară.

(w500) Jolly Jock

N-a fost tocmai un privilegiu că a ajuns în înfriguratul Stockholm, dar când în același an 1973 a primit un contract să cânte pe vapor, prin celebrul pianist Cristian Mac Colan, viața i s-a schimbat… de la alb-negru la color. Era vorba de a înconjura lumea pe vapoare de lux, fără să-l coste vreun ban, ba dimpotrivă. Deși nu se poate spune că astrele erau aliniate pozitiv când nava pe care cânta a plutit la un moment dat exact deasupra epicentrului unui cutremur... a fost un privilegiat că a scăpat!

După doi ani privilegiatul a revenit acolo unde cea mai însorită zi din an este vara. Și cum încă nu se obișnuise cu ideea, a plecat din nou să cânte pe pachebot. De astă dată pentru un deceniu, cu multe escale în America. Așa a putut să întâlnească câțiva dintre idolii americani, ba chiar să și cânte alături de ei.

Până acolo, trompetistul nu uită că i-a cântat un blues de Thelonious Monk… chiar acestuia, când pianistul a concertat la București. Și cu Cecil Bridgewater are o poveste faină (acesta i-a trimis în România un muștiuc adevărat, după ce l-a văzut pe Puiu cu ce cânta; peste ani, l-a recunoscut după voce prin New York!).

Alt privilegiu - că a putut să-și aducă familia din România în Suedia - tatăl, mama, sora... Și atât, celibatar convins nu s-a mai complicat cu urmași. Numai că… astăzi are și o familie suedeză. În urmă cu 12 ani a fost vizitat de o tânără care i-a explicat că George îi e tată. I l-a prezentat și pe viitorul soț, iar astăzi nepoata Ida este dusă de trompetist la pian, la școala de muzică (deși ea e realmente vrăjită de trompetă).

Între timp, dl Nistor a amestecat muzica cu alte ingrediente – de exemplu acum este ghid pentru turiștii români care vizitează Veneția nordului. Și iac-așa a fost rândul echipei TVR să se simtă privilegiată că l-a cunoscut și că, prin domnia sa, a putut filma în câteva spații inedite, începând cu muzeul de acasă (unde ni s-a cântat… ca la mama acasă), trecând prin portul unde își are ancorată barca de pescuit și terminând cu celebrul club Stampen. (Un text de Doru Ionescu)

Nu rataţi sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional,  emisiunea «Lumea şi noi» şi online pe TVR+.

21:00 A doua Românie

* Teodora Popa este o tânără cercetătoare din Londra specializata în genetică care militează pentru introducerea tehnologiei, a metaversului și a inteligenței artificiale în domeniul sănătății, în special în aria fertilizării in vitro. A obținut licența și masterul în Genetică și Genomică Umană la University College London (UCL), și are un doctorat în domeniul fertilității, geneticii embrionare și a sănătății femeilor. Este vicepreședinta Academiei Globale de Genomică și Medicină Personalizată, şi conduce biroul de inovaţii al unei clinici de fertilitate din capitala Marii Britanii. La inceputul acestui an a obţinut premiul Omul de Ştiinta al Anului din partea British Fertility Society. Teodora este împreună cu noi în această ediţie şi ne spune poveste ei, dar şi care sunt motivele pentru care a venit în România.

Reprezintă a treia generaţie de violonişti dintr-o familie cu tradiţie în muzica din Transilvania şi a reuşit să încânte publicul de peste ocean cu repertoriul său care curpinde reinterpretări de muzică clasică şi Jazz. Mihaela Crăciun ne spune povestea impresionantă a profesorului şi violonistului Cristian Herki, absolvent al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, stabilit de mulţi ani în Canada.

Prezintă Corina Dobre

Jurnalişti: Virginia Ghiţă şi Lucian Băbeanu

Realizator Corina Dobre

Producător Liliana Văduva

22:00 Dosar România

* Dincolo de aurul Apusenilor

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat. Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000. Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier. Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

În cel de-al treilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere ...

 

#tvri