loader

George Nistor, povestea unui jazzman privilegiat

Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional,  emisiunea «Lumea şi noi» v-a propus o nouă poveste… cu jazz! cu George Nistor, un jazzman cu o viaţă numai bună de ecranizat.

 

Lumea şi noi

Ediția emisiunii de sâmbătă 16 noiembrie este disponibilă online pe TVR+

Puiu Nistor, cum îi spun prietenii, se consideră un privilegiat. În primul rând că s-a născut la Sibiu, iar ceva mai târziu că a putut schimba vioara pe trompetă. Deși instrumentul cu coarde avea să-i aducă mai târziu câteva avantaje esențiale pentru destin, așa cum s-a manifestat acesta…

Tot privilegiu îi spune și faptului că, figurând într-o orchestră a armatei, la București, a putut să evadeze spre Radio București, acolo unde l-a întâlnit pe Mihai Berindei, ca și pe saxofonistul Ștefan, fiul acestuia, împreună cu el înființând un grup de succes (de unde și arhivele TVR la temă): cu Chirilov, Movileanu, Ciceu, Meraru, apoi cu Popp și Guttler. Cu aceștia din urmă, adică sextetul București, imagini rarisime de la primul festival de jazz (1969, Ploiești).

Privilegiat că a cântat cu elita jazzului de la granița anilor ‘60 – ‘70 (considerându-se mereu cel mai slab instrumentist din trupă), nu-i poate uita pe Valențiu Grigorescu (un model pentru el), Ion Cristinoiu, Puiu Dumbravă, Gerhard Romer, Nicu Dumitrescu (numind aici grupul Jolly Jocker -foto -, cu care credea că va evada spre lumea liberă), Joey Reininger, Peter Wertheimer… Dar abia cu trupa lui Ștefan Dako a reușit s-o șteargă din țară.

(w500) Jolly Jock

N-a fost tocmai un privilegiu că a ajuns în înfriguratul Stockholm, dar când în același an 1973 a primit un contract să cânte pe vapor, prin celebrul pianist Cristian Mac Colan, viața i s-a schimbat… de la alb-negru la color. Era vorba de a înconjura lumea pe vapoare de lux, fără să-l coste vreun ban, ba dimpotrivă. Deși nu se poate spune că astrele erau aliniate pozitiv când nava pe care cânta a plutit la un moment dat exact deasupra epicentrului unui cutremur... a fost un privilegiat că a scăpat!

După doi ani privilegiatul a revenit acolo unde cea mai însorită zi din an este vara. Și cum încă nu se obișnuise cu ideea, a plecat din nou să cânte pe pachebot. De astă dată pentru un deceniu, cu multe escale în America. Așa a putut să întâlnească câțiva dintre idolii americani, ba chiar să și cânte alături de ei.

Până acolo, trompetistul nu uită că i-a cântat un blues de Thelonious Monk… chiar acestuia, când pianistul a concertat la București. Și cu Cecil Bridgewater are o poveste faină (acesta i-a trimis în România un muștiuc adevărat, după ce l-a văzut pe Puiu cu ce cânta; peste ani, l-a recunoscut după voce prin New York!).

Alt privilegiu - că a putut să-și aducă familia din România în Suedia - tatăl, mama, sora... Și atât, celibatar convins nu s-a mai complicat cu urmași. Numai că… astăzi are și o familie suedeză. În urmă cu 12 ani a fost vizitat de o tânără care i-a explicat că George îi e tată. I l-a prezentat și pe viitorul soț, iar astăzi nepoata Ida este dusă de trompetist la pian, la școala de muzică (deși ea e realmente vrăjită de trompetă).

Între timp, dl Nistor a amestecat muzica cu alte ingrediente – de exemplu acum este ghid pentru turiștii români care vizitează Veneția nordului. Și iac-așa a fost rândul echipei TVR să se simtă privilegiată că l-a cunoscut și că, prin domnia sa, a putut filma în câteva spații inedite, începând cu muzeul de acasă (unde ni s-a cântat… ca la mama acasă), trecând prin portul unde își are ancorată barca de pescuit și terminând cu celebrul club Stampen. (Un text de Doru Ionescu)

Nu rataţi sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 20.30, la TVR Internaţional,  emisiunea «Lumea şi noi» şi online pe TVR+.

7:00 Telejurnal matinal

* Matinal *Ştiri

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:50 Discover Romania

Producător Diana Ilica

 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

“Cufărul lui Eminescu”

“Cufărul lui Eminescu”

publicat: marţi, 14 ianuarie 2025

În 15 ianuarie, aniversăm 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, o ocazie specială în care celebrăm împreună ...

“Aventura urbană” - Fălticeni

“Aventura urbană” - Fălticeni

publicat: luni, 13 ianuarie 2025

Într-o aventură urbană specială, vom povesti despre Fălticeni, un oraș mic, care a dat României oameni mari.

 

#tvri