loader
Foto

#Generații TVR 65. De la Pop-Rock la Metal-Rock, din România fără graniţe

În perioada 6-10 decembrie, zilnic, de la ora 15.00, la TVR Internațional, Doru Ionescu vă invită să urmăriți "Poveşti cu cântec din diaspora".

 

POVEȘTI CU CÂNTEC DIN DIASPORA

Ediţia 46 – 6 decembrie, ora 15.00: MARIANA RITZ şi ALEXANDRU HORVATH (Goteborg, Suedia)

Plecaţi definitiv la jumătatea anilor ‘80 din România, după ce avuseseră ocazia să cânte în Emiratele Arabe şi în ţările scandinave, cei doi soţi solişti-instrumentişti sunt stabiliţi la Goteborg.

(w882) 2

Au cântat 16 ani pe vase de croazieră, apoi s-au regăsit în profesii mai tihnite, care nu exclud muzica. Natalie, fiica lor, este la fel de talentată, dar a urmat o facultate cu un alt profil – Stomatologia. Vorbeşte limba română perfect, prin urmare a studiat la Cluj, fiind astfel cel mai aproape de familia pe care a cunoscut-o mai târziu.

(w500) 21


Ediţia 47 – 7 decembrie, ora 15.00: PETRU GAVRILĂ (Koln, Germania)

(w882) 3

Chitaristul originar al grupului rock Luna Amară a cântat cu mai multe trupe şi proiecte în anii ’90, iar când şi-a întâlnit consoarta a abordat, cu duetul Ramona & Petru, inclusiv concertele folk.

(w882) 31

Apoi o pauză de şase ani. Nu de cântat, ci de mediatizare. Filmaţi în vara lui 2014, cei doi sunt activi pe scenele şi în studioul personal din Koln. Aveau lansate două discuri cu grupul propriu Electroshock la o importantă casă de discuri, iar Petru pregătea un al treilea opus şi cânta - inclusiv cu alţi instrumentişti români - în toate combinaţiile posibile! Şi nu excludea revenirea într-un concert acasă...

(w500) 32

Ediţia 48 – 8 decembrie, ora 15.00: DANA DRAGOMIR (Stockholm, Suedia)

(w882) 4

Stabilită din 1986 în Suedia, artista româncă este cunoscută în toată lumea ca prima interpretă profesionistă la nai. De când a debutat în forţă cu o melodie compusă de celebrul cuplu de cantautori de la ABBA, Benny şi Bjorn, totul a fost ascensiune, firește dublată de muncă pe măsură.

(w882) 41

Cântând deopotrivă “Ciocârlia” şi melodii originale, moderne, un amestec de pop, world music şi new age, PanDana – cum e cunoscută în cele mai multe locuri – a vândut peste un million de discuri. Emisiunea conține și un interviu cu soțul său, Klas Burling, un producător suedez care a colaborat cu superstaruri din toată lumea.

(w500) 42


Ediţia 49 – 9 decembrie, ora 15.00: GABRIEL LITVIN (Toronto, Canada)

(w882) 5

Chitarist si compozitor important în anii ’70 - ’80 (în grupurile Mondial si FFN), absolventul Politehnicii bucureştene a plecat la mijlocul anilor ’80 ca inginer în Africa, dar s-a regăsit abia în America de Nord, cu ajutorul unui fost coleg de trupă. Când şi ceilalţi au traversat oceanul, FFN s-a refăcut, om cu om, ajungând ca în 2008 grupul să lanseze un nou disc.

(w500) 52


Ediţia 50 – 10 decembrie, ora 15.00: RICKY & ELVIN DANDEL (Munchen, Germania)

(w882) 6

Cantautorul Ricky Dandel a fost pe scene, la Sibiu, încă din 1967. Cantonat stilistic în zona pop-rock, la jumătatea anilor ’70 era deja cunoscut în toată ţara, graţie numeroaselor difuzări radio-TV. Cu mari succese internaţionale la activ, muzicianul a plecat însă din România în 1989, atunci când a simţit că nu se mai putea mişca liber în domeniul său favorit. Din fericire, Revoluţia a venit la scurt timp şi a putut să-şi ducă şi familia.

(w882) 62

Cântând de mic la pian, fiul său Elvin nu putea să nu-i calce pe urme, inclusiv în România. Cu câteva mari concerte în ultimii ani (dar şi apariţii ca prezentatori la “Cerbul de Aur”), cei doi se completează uneori în show-uri comune, juniorul acompaniindu-şi tatăl alături de propria sa trupă din Munchen.

(w882) 62

Credite foto: arhive personale, facebook

10:50 Smart Diaspora

11:00 Antidot la uitare

* Iosif Sava

Realizator Irina Ifrimache

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

 

#tvri