loader
Foto

Gala „Gândit în România” – ediţia a II-a, în direct de la Ateneul Român, la TVR Internaţional şi TVR Cultural | VIDEO

Cea de-a doua ediție a evenimentului „Gândit în România”, organizat la Ateneul Român de Asociația pentru Educație Teofor şi Ministerul Culturii, în coproducţie cu TVR Internaţional, i-a fost dedicată omului de știință George Emil Palade. Telespectatorii TVRi şi TVR Cultural au urmărit în direct gala din 14 noiembrie de la ora 19.00.

 

Douăsprezece personalităţi științifice din România, ale mediului de afaceri, oameni de cultură, campioni ai minții românești, în general, au fost premiaţi marţi seară, în cadrul unui eveniment de excepţie desfăşurat la Ateneul Român – ediţia a II-a a galei „Gândit în România”. Românii din afara ţării au urmărit în direct evenimentul în 14 noiembrie, de la ora 19.00, la TVR Internaţional, iar în ţară, s-a transmis, simultan, la TVR Cultural. Postul dedicat comunităţilor româneşti din diaspora a fost coproducător al galei.

Ediția a II-a „Gândit în România” a fost dedicată omului de știință George Emil Palade. Seara a debutat, aşadar, cu proiecția unui film documentar dedicat medicului și specialistului româno-american în domeniul biologiei celulare, laureat al Premiului Nobel.

În cadrul manifestării au fost acordate 12 premii, împărţite pe diferite categorii, precum cultură, știință, educație, inventică sau cercetare, iar telespectatorii au avut ocazia de a cunoaşte, cu ajutorul unor proiecţii video, activitatea şi realizările protagoniștilor. De asemenea, a fost acordat Marele Premiu „Gândit în România” 2023, constând într-un trofeu realizat de un recunoscut artist plastic român. Premiile au fost înmânate de reprezentanți ai partenerilor evenimentului – Ministerul Culturii, Ministerul Educației, Institutul Cultural Român, Academia Oamenilor de Știință, Ministerul Cercetării, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Babeș – Bolyai.

 

 

Prima ediţie „Gândit în România” a avut loc în decembrie 2022 şi a fost dedicată omului de știință George (Gogu) Constantinescu (1881 – 1965), inginer, inovator și inventator, unul dintre cei mai importanți specialiști în teoria vibrațiilor, aerodinamică, mecanica fluidelor.

Credit foto: fge.org.ro (Filarmonica George Enescu)

23:25 Istorii de bun gust

Realizator Camelia Moise

Producător Larisa Avram

0:15 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

O istorie care nu se învaţă la şcoală

*Caractere. Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

*Anita Nandriș-Un monument al rezistentei anticomuniste

Redactor Doina Teodoru

Producător Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(redifuzare)

 
„Timişoara 2023 la nesfârşit”, călătoria continuă la Televiziunea Română

TVR transmite, în calitate de partener oficial, programele care încheie „Timişoara 2023, Capitală Europeană a Culturii”

"Prezenţe româneşti" cu prof. dr. Diana Ionescu

publicat: miercuri, 06 decembrie 2023

Miercuri, 6 decembrie, de la ora 22:00, la TVR Internaţional, sub genericul "Prezenţe româneşti", am revăzut-o pe prof. dr. Diana Ionescu, ...

”Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”, documentare cu subtitrare în limba engleză, difuzate la TVR Internaţional

Scriitoarea Adriana Babeți şi o echipă de oameni pasionați de istoria Timişoarei ne aduc în atenţie poveștile și locurile uitate sau neștiute ...